ΤΟΠΙΚΑ

Μειώσεις μισθών μέχρι και 40%

μειώσεις-μισθών-μέχρι-και-40-721578

«Κώδωνα κινδύνου» για την απασχόληση στον επισιτισμό, τον τουρισμό και ιδιαίτερα στον επισιτιστικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο διαβλέπουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, τονίζοντας παράλληλα την αναντιστοιχία της εικόνας με την αυξημένη τουριστική κίνηση. «Μπορεί να υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, αλλά σημασία έχει τι είδους απασχόληση είναι», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, σημειώνοντας τις μεγάλες μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 40%, καθώς και το ότι κυριαρχεί απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία που ξεπερνά το 60% ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Σε χειρότερη «μοίρα» είναι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, όπου δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εποχικοί υπάλληλοι δεν κατάφεραν να απασχοληθούν για την φετινή θερινή σεζόν, αφού αρκετές επιχειρήσεις τουριστικές, τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στα νησιά των Σποράδων, συρρίκνωσαν το προσωπικό και ορισμένες άλλες δεν άνοιξαν καθόλου για τη θερινή περίοδο.

Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση φρέναρε την επαναπρόσληψή αρκετών, αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην πορεία, καθώς προκαλούνται προβλήματα, αφού μία μερίδα ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε επισιτιστικά επαγγέλματα αδυνατεί να συμπληρώσει τα 150 ένσημα, ώστε βάσει της νομοθεσίας να μπορέσουν στα 60 τους χρόνια να συνταξιοδοτηθούν ως εποχικοί. Με τους νέους ασφαλιστικούς νόμους άλλωστε απαιτούνται 4.500 μεροκάματα, δηλαδή 45 χρόνια εργασίας για τη συνταξιοδότηση.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που επιλέγουν οικονομικούς μετανάστες για φθηνότερο μεροκάματο και πολλές φορές χωρίς ασφάλιση, αλλά και σπουδαστές από σχολές μαθητείας, στους οποίους φυσικά δεν καταβάλλεται κανονική σύμβαση.

«Δυστυχώς τα μηνύματα δείχνουν ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά με μείωση της πλήρους απασχόλησης ή της πρόσληψης ανασφάλιστων μαθητών αντί πρακτικής άσκησης», αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΚΒ και του τοπικού συλλόγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες τακτικές δεν πρόκειται να περάσουν για αυτό και έχει ζητηθεί να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές και στη νησιωτική Μαγνησία.

Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι ο τοπικός σύλλογος έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους σε μικρές μονάδες αλλά και σε επιχειρήσεις επισιτισμού για απόπειρες από πλευράς των εργοδοτών διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για αλλαγές που γίνονται ελέω μη υπογραφής νέας κλαδικής σύμβασης.

Οξύτερο πρόβλημα βέβαια διαπιστώνεται στα νησιά, αφού και το ΙΚΑ αδυνατεί να κάνει τους ενδεδειγμένους ελέγχους. Ο ένας ελεγκτής που υπάρχει στο ΙΚΑ της Σκιάθου, εκ των πραγμάτων, δε δύναται να κάνει ελέγχους, ενώ αδυναμία υπάρχει και εκ μέρους της Επιθεώρησης Εργασίας, αφού η γραφειοκρατία υπαγορεύει, για να γίνει επίσκεψη πρώτα, να εγκριθεί μετάβαση κλιμακίου στα νησιά από το Περιφερειακό Τμήμα της Λάρισας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου