ΤΟΠΙΚΑ

«Φιλί ζωής»… περιμένει η αγορά

φιλί-ζωής-περιμένει-η-αγορά-721568

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις χθες στην εμπορική αγορά του Βόλου. Τα ποσοστά των εκπτώσεων φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50%, ωστόσο αν και οι καταναλωτές εμφανίστηκαν χθες στην Ερμού, δεν προχώρησαν σε αγορές. Περιορίστηκαν οι περισσότεροι σε αναγνωριστικές έρευνες για τις τιμές ειδών ένδυσης και υπόδησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
ΦΩΤΟ: Ηλίας Καράτσαλος

Χθες το πρωί ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Βόλου, ωστόσο οι περισσότεροι περιορίστηκαν σε έρευνα αγοράς, προγραμματίζοντας να κατέβουν για ψώνια μια από τις επόμενες ημέρες. Βέβαια κοινή διαπίστωση καταναλωτών και εμπόρων ήταν ότι φέτος τα ποσοστά έκπτωσης είναι ιδιαίτερα υψηλά. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις γίνονται στα είδη ένδυσης και υπόδησης, μικρότερες στα παιδικά, τα οικιακά είδη και τα είδη δώρων, καθώς και στις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι καταστηματάρχες του Βόλου επισημαίνουν, ότι το προηγούμενο διάστημα η κίνηση ήταν περιορισμένη και οι τζίροι τους μειωμένοι κατά 20%, ωστόσο προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου τους.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές, τουλάχιστον σήμερα, περιορίστηκαν κυρίως στο να εντοπίσουν τα προϊόντα επιλογής τους και να καταγράψουν τις τιμές τους, βέβαια δε λείπουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι είχαν ήδη προχωρήσει στις αγορές τους στο διάστημα των προσφορών.

Τονωτική ένεση οι θερινές εκπτώσεις δηλώνουν οι έμποροι

«Το φιλί της ζωής» αναμένεται να πάρει η εμπορική αγορά του Βόλου, τονίζει ο ιδιοκτήτης καταστήματος και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Νάσιος, επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα η κίνηση ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη παρά τις χαμηλές τιμές που επικρατούσαν.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νάσιος τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Ξεκίνησαν σήμερα (χθες) οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα με τα ποσοστά έκπτωσης να είναι πολύ μεγάλα. Σημασία για τους καταναλωτές έχει η τελική τιμή, ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικός στα ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται. Δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως την Άνοιξη, είχαμε πτώση τζίρου της τάξης του 20% και γι’ αυτό ευελπιστούμε με τις θερινές εκπτώσεις να δουλέψουμε».

Από την πλευρά του ο έμπορος, κ. Αντώνης Αρσενίου, επισημαίνει ότι όπως πάντα την πρώτη ημέρα ο κόσμος περιορίζεται σε μια διερευνητική βόλτα.

«Ο κόσμος μπαίνει στα καταστήματα μας, κοιτάζει, ρωτάει αλλά δεν ανοίγει το πορτοφόλι. Πλέον τα δεκαήμερα προσφορών που εφαρμόζονται από πολλά καταστήματα έχουν ρίξει λίγο την κίνηση των εκπτώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με εκπτώσεις και προσφορές.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και γι’ αυτό παρατηρούμε και τόσα λουκέτα εμπορική αγορά.

Το μόνο που ελπίζουμε είναι να μην κλείσουμε και να υπάρχουμε και τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο κ. Αρσενίου, προσθέτοντας ότι για τις εκπτώσεις που είναι πάρα πολύ υψηλές ο κόσμος θα πρέπει να είναι περισσότερο επιφυλακτικός.

O κόσμος δεν έχει διάθεση για ψώνια επειδή δεν έχει χρήματα, σημειώνει ο καταστηματάρχης κ. Κώστας Αλιμπέρτης, δηλώνοντας πιο συγκεκριμένα:

«Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, γιατί δεν έχει χρήματα, από εκεί ξεκινάει όλη η κατάσταση. Τα ψώνια πλέον δεν βρίσκονται τις προτεραιότητες του κόσμου, θα αγοράσει μόνο όταν χρειάζεται κάτι. Στο Βόλο πάντα είχαμε καλές τιμές και εκπτώσεις και γι’ αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τώρα θα δουλέψουμε, αλλά θα διευκολύνουμε και τον κόσμο».

Τις πιο δύσκολες ημέρες περνάει ο εμπορικός κόσμος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τονίζει ο καταστηματάρχης κ. Κωνσταντίνος Γούλας, αναφέροντας ότι οι εκπτώσεις σίγουρα θα τονώσουν την αγορά αλλά δεν θα τη σώσουν.

«Ο κόσμος κοιτάζει σήμερα τις τιμές, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ χαμηλές. Πιστεύω γενικά ότι ο κλάδος του εμπορίου περνάει δύσκολες στιγμές που δεν είχαμε φανταστεί στο παρελθόν. Οι εκπτώσεις σίγουρα θα αποτελέσουν μια τονωτική ένεση αλλά τίποτα περισσότερο».

Δελεαστικές τιμές για τους καταναλωτές

Τις θερινές εκπτώσεις περίμενε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βαγγέλης Τσιουρής προκειμένου να προχωρήσει στις αγορές του.

«Περίμενα τις εκπτώσεις για να προχωρήσω στις καλοκαιρινές μου αγορές. Σήμερα αγόρασα γυαλιά ηλίου και πραγματικά τα βρήκα σε καλή τιμή. Τώρα με τις εκπτώσεις είναι ευκαιρία να αγοράσω ότι χρειάζομαι», διευκρινίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Ζωγράφου, αναφέρει ότι προχώρησε στις καλοκαιρινές της αγορές στην περίοδο των δεκαήμερων προσφορών ωστόσο παρατηρεί ότι υπάρχουν πολύ καλές εκπτώσεις και γι’ αυτό πιθανότατα να κάνει και άλλες αγορές.

«Με μια πρώτη ματιά διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολύ καλές εκπτώσεις στην αγορά, αλλά θεωρώ ότι τα ρούχα διαφέρουν ποιοτικά», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου