ΤΟΠΙΚΑ

Φαύλος κύκλος με… φυγάδες

φαύλος-κύκλος-με-φυγάδες-721439

Σε φαύλο κύκλο έχουν εξελιχθεί οι συχνές «αποδράσεις» ανηλίκων παραβατών από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Διαφεύγουν, αρκετά συχνά από το ίδρυμα, το οποίο δε λειτουργεί ως κατάστημα κράτησης, αλλά ως μονάδα μέριμνας ανηλίκων.

Κάθε τόσο στο κέντρο της τοπικής Αστυνομίας θα σημάνει συναγερμός για τη φυγή ενός ή δύο μαζί, σε πολλές περιπτώσεις, παραβατών, ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες αναζήτησης τους. Όταν εντοπιστούν, στο Βόλο ή εκτός, θα συλληφθούν και θα επιστρέψουν συνοδεία αστυνομικών στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων μέχρι την επόμενη φορά, που θα περάσουν πάνω από τα κάγκελα για να εξαφανιστούν…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Κατά τις ημέρες που θα βρίσκονται εκτός του Ιδρύματος, θεωρείται πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά. Από τα πλέον συνήθη αδικήματα, στα οποία εμπλέκονται κατά την «έξοδό» τους είναι οι κλοπές.

Τουλάχιστον πέντε ανήλικοι, οι οποίοι το έσκασαν από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες έχουν συλληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο. Στο σύνολό τους εντοπίστηκαν από αστυνομικούς στους Σοφάδες Καρδίτσας. Δεν είναι συμπτωματικό, καθώς πρόκειται για αθιγγάνους, οι οποίοι όταν παραβιάζουν τους περιορισμούς διαμονής τους στο Ίδρυμα σπεύδουν να αναζητήσουν «καταφύγιο» στον καταυλισμό αθιγγάνων στην Καρδίτσα. Στη διαδρομή από Βόλο για Σοφάδες είναι συνηθισμένο να… σηκώνουν στο πέρασμά τους οχήματα ή χρήματα.

Οι δύο τελευταίοι ανήλικοι, ηλικίας 17 και 15 ετών συνελήφθησαν χθες το πρωί στους Σοφάδες Καρδίτσας για παραβίαση περιορισμών διαμονής.

Οι αστυνομικοί ύστερα από αναζητήσεις, εντόπισαν και συνέλαβαν τους ανηλίκους, διότι την (13-07-2013) διέφυγαν από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης (Ι.Α.Α.Α.Σ.Ε.) Βόλου, όπου κρατούνταν για διακεκριμένες κλοπές.

Την περασμένη εβδομάδα στους Σοφάδες Καρδίτσας, είχε συλληφθεί 17χρονος, ο οποίος είχε φύγει από το Ίδρυμα και είχε εμπλακεί σε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης.

Το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, αποτελεί μια μορφή επιβίωσης του παλαιού «αναμορφωτήριου», καθώς τύποις δεν αποτελεί χώρο κράτησης, αλλά τόπο εκτέλεσης του αντίστοιχου αναμορφωτικού μέτρου.

Πρόκειται για περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φιλοξενεί ανηλίκους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά ή αντιμετωπίζουν δυσχέρειες κοινωνικής προσαρμογής, με σκοπό την αγωγή, την κοινωνική στήριξη, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου εισάγονται άρρενες ανήλικοι, στους οποίους έχει επιβληθεί το αναμορφωτικό μέτρο της τοποθέτησης σε κατάστημα αγωγής. Επίσης, εισάγονται ανήλικοι οι οποίοι διαβιώνουν σε κοινωνικό περιβάλλον ατόμων, τα οποία τελούν καθ’ έξη ή κατ’ επάγγελμα αξιόποινες πράξεις.

Κατά το χρόνο παραμονής τους στο Ίδρυμα, οι ανήλικοι φοιτούν σε σχολείο εντός ή εκτός του Καταστήματος, μετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Έχουν δυνατότητα να κάνουν χρήση άδειας δοκιμασίας ή άδειας για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει δείξει μέριμνα για τις διαρκείς διαφυγές ανηλίκων από το Ίδρυμα και όσα μπορούν να συμβούν από το «τσουβάλιασμα» ανήλικων και δήθεν ανηλίκων παραβατών κάθε μορφής, στο ίδιο ίδρυμα κοινωνικής επανένταξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου