ΤΟΠΙΚΑ

Στα χέρια ήρθαν καθηγητές

στα-χέρια-ήρθαν-καθηγητές-721379

«Στα χέρια» ήρθαν χθες το πρωί, καθηγητές της Μαγνησίας. Το σκηνικό έντασης στήθηκε έξω από το κτίριο Μουρτζούκου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σαράντα περίπου εκπαιδευτικοί που προσήλθαν για να καταθέσουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση, συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους, που συνέχισαν για δεύτερη ημέρα την κατάληψη του κτιρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις καταργήσεις 46 ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση και την απόλυση 48 εκπαιδευτικών από το νομό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Φωνές, ύβρεις, σπρωξίματα… Καθηγητές εναντίον καθηγητών και σε ρόλο… διαιτητή μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Ολα ξεκίνησαν όταν 40 περίπου εκπαιδευτικοί, προσήλθαν στο συγκρότημα Μουρτζούκου, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Χθες, εξέπνεε η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης και δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές που έχοντας συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία, επιχείρησαν να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Έπεσαν όμως πάνω στο… τείχος συναδέλφων τους εκπαιδευτικών, που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, «πολιόρκησαν» τα γραφεία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της τοπικής ΕΛΜΕ ενάντια στις καταργήσεις ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση και στην απόλυση 48 εκπαιδευτικών της περιοχής.

Εκείνη την ώρα έξω από το κτίριο βρίσκονταν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης και υπάλληλοι των γραφείων, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος από το πρωί.

Τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν. Απεργοί καθηγητές, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κινητοποίησή τους και τους είπαν ότι δεν μπορούν να μπουν στα γραφεία που τελούν υπό κατάληψη.

Οι δεύτεροι, στην αρχή με το καλό, επιχείρησαν να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι χάνουν την προθεσμία κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης, ζητώντας τους να «ρίξουν νερό στο κρασί τους». «Δεν μπορείτε να θέλετε το καλό 48 εκπαιδευτικών και το κακό άλλων 40», έλεγαν εκπαιδευτικοί απευθυνόμενοι σε συναδέλφους τους.

Η άκαμπτη στάση των καθηγητών που επέμειναν να κρατούν κλειστές τις πόρτες της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, οδήγησε εκπαιδευτικούς στα… χαρακώματα. Άρχισαν οι φωνές, οι ύβρεις, ενώ καθηγητές από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ήρθαν στα χέρια, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον.

Ρόλο… διαιτητή, ανέλαβαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, αποτρέποντας τα χειρότερα.

Η ένταση εκτονώθηκε λίγη ώρα αργότερα, οπότε και πραγματοποιήθηκε επί τόπου κατεπείγουσα γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Υπόψη του σώματος, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις, που σε κάθε περίπτωση, καταδεικνύουν το αγωνιστικό πνεύμα των καθηγητών για να αποτραπούν οι απολύσεις των συναδέλφων τους. Η πρώτη αφορούσε στη συνέχιση της κατάληψης. «Να μην περάσει ούτε κουνούπι στα γραφεία της Δ.Δ.Ε.», αξίωσαν μαχητικοί συνδικαλιστές. Η δεύτερη -πιο διαλλακτική- αφορούσε στη συνέχιση της κατάληψης, προτάθηκε όμως να γίνει εξαίρεση για τους προς συνταξιοδότηση καθηγητές, προκειμένου να κατέθεταν χθες τις αιτήσεις τους. Τελικώς εγκρίθηκε η τρίτη πρόταση, που προβλέπει να ανοίξει σήμερα, Τετάρτη, το γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Δ.Ε., ώστε οι καθηγητές να καταθέσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι υπόλοιπες όμως υπηρεσίες να μη λειτουργήσουν.

Εγγραφο με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, παρέδωσε στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Δοδοντσάκη.

Σήμερα, οι καθηγητές της Μαγνησίας, θα δώσουν τον αγώνα τους σε δύο επίπεδα. Ορισμένοι θα συνεχίσουν την κατάληψη του Μουρτζούκου, ενώ άλλοι θα μεταβούν με μισθωμένα πούλμαν στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν «τη μητέρα των μαχών» στην Πλατεία Συντάγματος, με στόχο να μην ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο.

Και οι γονείς στον αγώνα

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους οι γονείς της περιοχής, δηλώνουν αποφασισμένοι να λειτουργήσουν ως φραγμός στα σχέδια της Κυβέρνησης που οδηγούν στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

«Η κατάργηση ειδικοτήτων σε τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια αφορά σε χιλιάδες μαθητές της μέσης αστικής τάξης! Η εκφύλιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιδιώκει μια νεολαία, που για να λάβει κάποιες βασικές γνώσεις και απόκτηση κάποιου πτυχίου, θα πρέπει να πληρώσει, στρεφόμενη προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ, με υψηλά δίδακτρα, που θα επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη μέση ή φτωχή ελληνική οικογένεια!

Δεν υπάρχει πρόβλεψη τι θα συμβεί με τους μαθητές των ειδικοτήτων που καταργούνται, των οποίων ο κύκλος σπουδών βρίσκεται σε εξέλιξη, μένοντας επί της ουσίας οι ίδιοι ξεκρέμαστοι!

Αλήθεια, τα πληρωμένα, εξοπλισμένα εργαστήρια που θα μείνουν ανενεργά από την κατάργηση των ειδικοτήτων, τι θα απογίνουν;

Απαιτούμε ο Υπουργός Παιδείας να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την επίμαχη διάταξη!

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε σαν φραγμός στα σχέδια συρρίκνωσης και υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου