ΤΟΠΙΚΑ

Μπαρκάρουν λόγω ανεργίας

μπαρκάρουν-λόγω-ανεργίας-721369

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νέων, οι οποίοι στρέφονται λόγω ειδικών συνθηκών και κυρίως λόγω ανεργίας, στην ενασχόληση με τη θάλασσα, είτε εκδίδοντας ναυτικό φυλλάδιο είτε ανανεώνοντας το φυλλάδιο που ήδη είχαν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου, που αφορούν την περσινή χρονιά, στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα, εκδόθηκαν 142 ναυτικά φυλλάδια, ενώ φέτος, κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο εκδόθηκαν 129. Εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η αύξηση που σημειώνεται στην επαναπογραφή, την επάνοδο δηλαδή παλαιών ναυτικών στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την αρμόδια αρχή του Λιμεναρχείου Βόλου, το 2012 σημειώθηκαν 18 επαναπογραφές και φέτος, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, 24.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποτυπώνει ανάγλυφα τα παρελκόμενα της κρίσης και γενικότερα τις δυσάρεστες καταστάσεις και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ανεργία. Άτομα που είχαν ναυτικό φυλλάδιο και για διάφορους λόγους αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικό επάγγελμα στη στεριά, στην πορεία οδηγούνται στην πρότερη δράση τους ως ναυτικοί, μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση. Στις περιπτώσεις της έκδοσης ναυτικών φυλλαδίων συμπεριλαμβάνονται και οι υποψήφιοι των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ η ενεργοποίηση των παλιών ναυτικών φυλλαδίων, αποτυπώνει την ανάγκη δεκάδων ανέργων για εξεύρεση εργασίας. Οι κάτοχοι των προαναφερθέντων φυλλαδίων προέρχονται από διάφορα σημεία της νησιωτικής και της χερσαίας Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Βορείων Σποράδων, που έχουν ναυτική παράδοση αιώνων.

Στο μεταξύ, αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο ο συνολικός αριθμός των νεαρών επιστημόνων, οι οποίοι μη έχοντας εναλλακτική λύση, αναζητούν δρόμους ζωής και εξέλιξης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Νεαρή απόφοιτη της Ιατρικής με καταγωγή από νησί των Βορείων Σποράδων, αναζήτησε στη Σουηδία δρόμους εξέλιξης πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της, ενώ παράλληλα νεαροί επιστήμονες από τη Σκιάθο αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, αλλά και στη μακρινή Αμερική, για ευνόητους λόγους.

Ανάλογα φαινόμενα μετανάστευσης νεαρών επιστημόνων σημειώνονται και στην γειτονική Σκόπελο, καθώς αριστούχοι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου, αποφάσισαν να μεταβούν στη Γαλλία και το Εδιμβούργο αντίστοιχα, προκειμένου να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. Η μετανάστευση πολλών ημεδαπών στο εξωτερικό είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό, το οποίο οξύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και των αδιεξόδων που δημιουργεί. Το ίδιο φαινόμενο προϋπήρχε βέβαια της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες να αναζητήσουν την τύχη τους και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, διαπρέποντας σε όλα τα πεδία, της επιστήμης, των τεχνών, της επαγγελματικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Στην περίοδο προ της κρίσης, εξάλλου, Γλωσσώτης, ο οποίος είχε σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στην Ελλάδα με έμφαση στο μάνατζμεντ επιχειρήσεων, έφυγε για τη μακρινή Σιγκαπούρη, όπου και διαπρέπει ως κορυφαίο στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση, μεταφράζονται σε αλλαγή πλεύσης για δεκάδες συμπολίτες και κατοίκους της περιοχής μας γενικότερα, οι οποίοι στρέφουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή τους στο εξωτερικό, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την οικονομική κρίση και τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργεί.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου