ΤΟΠΙΚΑ

Κόντρα για την εταιρεία μηχανογράφησης

κόντρα-για-την-εταιρεία-μηχανογράφησ-721206

«Αντί επαίνου, ψόγος», υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς με αφορμή την επερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο μήνα η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ζέττα Μακρή, για την εταιρεία που επελέγη από τη Δημοτική Αρχή για τα συστήματα πληροφοριακής υποστήριξης του Δήμου.

Στην απάντησή του ο κ. Ξηρακιάς υποστηρίζει ότι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν,ο Δήμος θα δαπανά πλέον 20.000 € ανά έτος, και όχι 65.000 €, που δαπανούσε μέχρι σήμερα για την τεχνική υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου.

Στη γραπτή απάντηση του κ. Ξηρακιά απάντησε χθες η κ. Μακρή η οποία αντιτείνει ότι ο κ. Ξηρακιάς φάσκει και αντιφάσκει, καθώς, όπως υποστηρίζει, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αντιδήμαρχος Βόλου στις 11 Ιουνίου υποστήριξε, όπως λέει η κ. Μακρή, τα ακριβώς αντίθετα. Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει η κ. Μακρή, όλα τα στοιχεία θα τα παραδώσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Ειδικότερα η απάντηση του κ. Ξηρακιά στην επερώτηση της κ. Μακρή και η απάντηση της τελευταίας έχουν ως εξής:

Η απάντηση

του κ. Ξηρακιά

«Την κ. Μακρή την περιμένουμε στο Δημαρχείο, όταν οι άλλες υποχρεώσεις της το επιτρέψουν, προκειμένου να ενημερωθεί από τις Υπηρεσίες κaι από μένα προσωπικά για την πρόσφατη αναβάθμιση των εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου Βόλου και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ελπίζουμε πως θα έχει τότε την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσει πόσο επιλεκτική ήταν η πληροφόρησή της, την οποία προφανώς άντλησε, χωρίς καν να φροντίσει στοιχειωδώς να διασταυρώσει και να επεξεργαστεί, τόσο από την εταιρεία που μέχρι τώρα είχε την ευθύνη των εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος, όσο και από μεμονωμένες υπηρεσιακές αντιδράσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε αλλαγή που ανατρέπει τα καθιερωμένα.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και κατανοούμε απολύτως το θεσμικό ρόλο της κ. Μακρή, η οποία οφείλει να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή για πράξεις και παραλείψεις, πολλώ μάλλον για μη νόμιμες ενέργειες, όπως άλλωστε και η ίδια ελέγχεται πολιτικά, ως κυβερνητική βουλευτής, για επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης.

Ολα αυτά όμως, με κανόνες: προφανώς, λοιπόν, να ψέγουμε και να καταγγέλλουμε όταν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, πολλώ μάλλον όταν είναι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά δεν είναι κακό να ψελλίζουμε έστω και μια καλή κουβέντα όταν υπάρχουν μικρές ή μείζονες επιτυχίες.

Για να μην αναφερθώ σε άλλες πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, περιορίζομαι στην περίπτωση του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου. Είναι, λοιπόν, φανερό πως αυτό που επιδιώκει η κ. Ζ. Μακρή με την επερώτησή της δεν είναι να επισημάνει τυχόν παραλείψεις, ακόμη και μη νόμιμες ενέργειες, της Δημοτικής Αρχής, αλλά το πώς θα γίνει αρεστή στην «τοπική επιχειρηματικότητα» και σε όσα υπηρεσιακά στελέχη δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Έτσι, το γεγονός ότι ο Δήμος θα δαπανά πλέον 20.000 € ανά έτος, και όχι 65.000 €, φαίνεται πως ουδόλως απασχολεί την κ. Ζ. Μακρή.

Προφανώς δε θα διαφεύγει της κ. Μακρή, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα ασκούσε διοίκηση (Γ.Γ. Υπουργείου), πως για προμήθεια εξωτερικών Υπηρεσιών, μέχρι 20.000 €, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία. Εμείς, όμως, αποφασίσαμε συνειδητά να μην αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, αναθέτοντας δηλαδή αυθαίρετα σε μία από τις τρεις(3) εταιρείες του χώρου, αλλά να προχωρήσουμε σε επιλογή με απολύτως διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, ήτοι: συγκρότηση 10μελούς επιτροπής, δοκιμαστική παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής των τριών προγραμμάτων, βαθμολογία των μελών κατά την κρίση τους, σύνταξη πρακτικού και εισήγηση στον Αντιδήμαρχο απόφασης για υπογραφή σύμβασης.

Το να διανθίζονται οι «καταγγελίες» με δήθεν κινδύνους, να χαθούν στοιχεία και να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα τα όποια, αναμενόμενα άλλωστε, μικροπροβλήματα προσαρμογής, προφανώς και δεν είναι αρκετό για να στηρίξουν τη μεγάλη «αποκάλυψη». Άλλωστε, η επιφύλαξη που διατυπώθηκε για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος στο Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, έγινε αμέσως δεκτή, διότι συμπίπτει με μια περίοδο έντονης δουλειάς λόγω εγγραφών στα σχολεία.

Ο Δήμος, συνεπώς, με την απολύτως διαφανή, αδιάβλητη και νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, διασφάλισε πλήρως το δημόσιο συμφέρον, εξοικονομώντας ετησίως ποσό 45.000€, το οποίο μπορεί να διατεθεί πλέον στις κοινωνικές και άλλες δομές του. Δομές, που τόσο αναγκαίες είναι σήμερα στη λαίλαπα της κρίσης, την οποία έφερε στη χώρα μας, χωρίς καμία αμφισβήτηση πια, το πελατειακό και κομματοκρατούμενο ελληνικό κράτος.

Σε εποχή ραγδαίας απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, όπου ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν κατακλύσει το δημόσιο λόγο και παρασύρουν τις κοινωνίες σε αδιέξοδα, αυτό που πρωτίστως οφείλουμε να συνεισφέρουμε όσοι έχουμε ακόμη ενεργό ρόλο στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, είναι η προσήλωση στη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και τη νομιμότητα. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για όσους υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί και πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους διαχειριστές των δημοσίων υποθέσεων.

Απάντηση

της Ζ. Μακρή

Στους ισχυρισμούς του κ. Ξηρακιά, η κ. Μακρή έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«Κάνει λάθος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, κ. Η. Ξηρακιάς, εάν νομίζει ότι η απουσία μου από τα δημοτικά έδρανα του δίνει τη δυνατότητα να μου επιτίθεται χωρίς απάντηση. Θα ζητήσω το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνέντευξη του στις 11-6-2013 σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, από το οποίο θα διαπιστώσει ότι λέει, παρουσία μου, ακριβώς τα αντίθετα. Επειδή, όμως, και εμένα με ενδιαφέρει να μην υπάρχει πελατειακό κράτος, που συνεπάγεται εξωθεσμική δραστηριότητα προστατευομένων υπαλλήλων και επειδή με ενδιαφέρει, εξίσου, οι δημοτικοί άρχοντες να λειτουργούν με προσήλωση στην νομιμότητα και στην διαφάνεια, νομίζω ότι οφείλω να δώσω τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για τα περαιτέρω».

Ανταπάντηση

Ξηρακιά

Στη γραπτή δήλωση της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, με την οποία προαναγγέλλει προσφυγή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα αναβάθμισης των εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου Βόλου και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, ανταπάντησε ο κ. Ηλ. Ξηρακιάς, με την παρακάτω δήλωση :

«Λυπάμαι για το ύφος της δήλωσης της κ. Υφυπουργού. Δυστυχώς η πολιτική μικροψυχία δεν επέτρεψε στην κ. Μακρή να αναγνωρίσει ότι, όχι απλώς δεν υπήρξε η οποιαδήποτε σκιά στην ανάθεση του έργου, αλλά αντίθετα υπερασπιστήκαμε πλήρως το δημόσιο συμφέρον ακολουθώντας διαδικασίες διαφάνειας πολύ πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, επιτυγχάνοντας τη μείωση της σχετικής δαπάνης για το Δήμο Βόλου κατά παραπάνω από 2/3 σε σχέση με το παρελθόν. Επιμένω, λοιπόν στον τίτλο της απάντησης που έδωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο «Αντί επαίνου …ψόγος.

Ας προσπαθήσει και η κ. Μακρή να μειώσει τις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν «γονατίσει» τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Δεν είναι πια στην αντιπολίτευση. Ας μη δηλητηριάζουμε την κοινή γνώμη με ανύπαρκτα σκάνδαλα Δεν κερδίζεται έτσι η μάχη, για τη χαμένη αξιοπιστία των πολιτικού συστήματος, ούτε αντιμετωπίζονται έτσι τα «πολιτικά μορφώματα» που αναπτύσσονται σ’ αυτό το κλίμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου