ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικα τσιπουράδικα στην Αθήνα

βολιώτικα-τσιπουράδικα-στην-αθήνα-720796

Συμπολίτες δημιούργησαν αγαπημένα στέκια που έχουν αποκτήσει πανελλήνια φήμη

Σήμα κατατεθέν του Βόλου είναι τα περίφημα τσιπουράδικα, που δίνουν το γευστικό στίγμα της περιοχής μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική γαστρονομική παράδοση.

Η τελετουργία του τσίπουρου και των θαλασσινών μεζέδων, ωστόσο, δεν αποτελεί πλέον προνόμιο μόνο των Βολιωτών, αλλά και των κατοίκων της πρωτεύουσας, χάρη στην πρωτοβουλία εμπνευσμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι ανέλαβαν να μυήσουν και τους Αθηναίους στα μυστικά της τσιπουροκατάνυξης.

Κατά συνέπεια, έχουν δημιουργηθεί τσιπουράδικα με τη σφραγίδα του Βόλου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, τα οποία αποτελούν σημεία συνάντησης για τους μερακλήδες της γεύσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Η οικογένεια Κωνσταντινίδη συνεχίζει στην πρωτεύουσα την παράδοση του «Μωριά», του θρυλικού τσιπουράδικου που επί 25 χρόνια αποτέλεσε γευστικό σημείο αναφοράς στην παραλία του Βόλου.

Ο Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, γνώστης του αντικειμένου και των μυστικών του επαγγέλματος και ο γιος του Κώστας, ο οποίος συνεχίζει με το ίδιο μεράκι την οικογενειακή παράδοση, έχουν θέσει τη σφραγίδα τους σε πέντε, πολύ επιτυχημένα τσιπουράδικα.

Εξ αυτών ο «Βόλος» στο Μπουρνάζι, το «Πήλιο» στο Περιστέρι και η «Αργώ» στην Πετρούπολη φέρουν την σφραγίδα του Μπάμπη Κωνσταντινίδη, ενώ ο «Βολιώτης» στο Νέο Ηράκλειο και ο «Βολιώτης» στην Πετρούπολη δημιουργήθηκαν από τον υιό Κωνσταντινίδη, με συνεταίρο τον Γιάννη Αλεξανδρή.

Το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που μεταφράζεται σε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους της πρωτεύουσας, τους Βολιώτες, αλλά και τους Θεσσαλούς γενικότερα, οι οποίοι είτε ζουν, είτε μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα για διάφορους λόγους.

Το τσίπουρο που απολαμβάνουν οι φανατικοί του είδους προέρχεται από την περιοχή μας, ενώ οι μεζέδες που συνοδεύουν το τσούγκρισμα των ποτηριών και τις συζητήσεις της παρέας, είναι παραδοσιακοί και βασίζονται στις γευστικές δημιουργίες του «Μωριά», του τσιπουράδικου που άφησε εποχή στο Βόλο.

Στα χρώματα της θάλασσας

Χαρακτηριστικό στοιχείο των τσιπουράδικων που δημιούργησαν με μεράκι πατέρας και γιος, είναι τα χρώματα της θάλασσας, το μπλε και το γαλάζιο, οι φωτογραφικές μνήμες από το Βόλο, που κοσμούν κάθε χώρο, το τσίπουρο και το κρασί από το Βόλο, αλλά και τα περίφημα τσιτσίραβλα που επίσης προέρχονται από τα Κάτω Λεχώνια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Μπάμπης Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι:

«Έκανα ένα νέο ξεκίνημα στην Αθήνα το 2000, διότι ήθελα να μεταφέρω τις γνώσεις μου γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο και στην πρωτεύουσα. Ξεκινήσαμε από το Μενίδι και δημιουργήσαμε πέντε καταστήματα, τρία εγώ και δύο ο γιος μου με συνεταίρους, τα οποία γνώρισαν στην αρχή οι Βολιώτες, οι Θεσσαλοί, και στην συνέχεια έγιναν γνωστά όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πλέον έρχονται από παντού, για να γευτούν το τσίπουρο και τους παραδοσιακούς μεζέδες, οι οποίοι είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους μεζέδες που πρόσφερα στον Βόλο».

Οι αξέχαστες γεύσεις του «Μωριά», όπως το μιδοπίλαφο, οι γαρίδες σαγανάκι, τα οστρακόδερμα, η κοπανιστή, η πολίτικη και δεκάδες ακόμη λαχταριστά μεζεδάκια, αποτέλεσαν τη βάση της επιτυχημένης πρότασης που διατύπωσε η οικογένεια Κωνσταντινίδη στην Αθήνα.

Διάσημοι από όλους τους χώρους, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επιστήμονες αλλά και άνθρωποι του μόχθου, έχουν γίνει πλέον θαμώνες των τσιπουράδικων που φέρουν το παραδοσιακό στίγμα του Βόλου.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει ότι: «πάντα θυμάμαι τους Βολιώτες και τους ευχαριστώ, διότι κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα, μας τιμούν με την παρουσία τους». Όπως ομολογεί μάλιστα ο ίδιος: «ο Βόλος μου λείπει, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος που ήρθα στην Αθήνα, γιατί βρήκαμε παρθένο έδαφος και κάναμε ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας κάτι που δεν υπήρχε».

Η παράδοση συνεχίζεται

Οι μνήμες του Κώστα Κωνσταντινίδη και τα βιώματά του, όντας από παιδί στον «Μωριά», αποδείχτηκαν καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία του. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος «θυμάμαι πάντα το τσιπουράδικο του πατέρα μου στην παραλία του Βόλου γεμάτο από κόσμο και αυτή η εικόνα με ακολουθεί».

Όταν αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί την μετέπειτα εξέλιξή του, η οποία καθορίστηκε από την έλευση και των γονιών του στην πρωτεύουσα. Το έναυσμα για την δημιουργία μιας αλυσίδας παραδοσιακών τσιπουράδικων, που δίνουν το στίγμα του Βόλου στην πρωτεύουσα «δόθηκε από τον πατέρα μου, ο οποίος κατείχε το θέμα, ήθελε να ανοίξει τσιπουράδικο στην Αθήνα κι εγώ ακολούθησα», αναφέρει ο 35χρονος Κώστας.

Τα διακοσμητικά στοιχεία και οι σπάνιες φωτογραφίες που κοσμούν τους τοίχους, μαρτυρούν με έντονα νοσταλγική διάθεση, τους ακατάλυτους δεσμούς με το Βόλο. Φωτογραφίες του Ζημέρη από την παραλία, από παλιά παρέλαση στην οδό Δημητριάδος, από το Βόλο του ’30 αλλά και μεταγενέστερες, εικόνες από τον Παγασητικό, τον Μουτζούρη και τον σταθμό των Μηλεών, προσελκύουν τα βλέμματα των θαμώνων.

Χαρακτηριστική είναι παράλληλα η φωτογραφία που έχει ως θέμα την απόσταξη του τσίπουρου, στην Αγχίαλο, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κωνσταντινίδης: «μια κυρία που ήρθε στο μαγαζί, αναγνώρισε τα πρόσωπα της φωτογραφίας, ανάμεσα στα οποία διέκρινε και τον παππού της».

Ο υιός Κωνσταντινίδης ομολογεί ότι του λείπει ο Βόλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι ρυθμοί της ζωής, όλη η ατμόσφαιρα του Βόλου και βέβαια οι φίλοι μου, με τους οποίους επικοινωνούμε τηλεφωνικά κάθε μέρα».

Από την Νέα Ιωνία

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα τσιπουράδικα της οικογένειας Κωνσταντινίδη προέρχονται από την περιοχή μας, όπως ο Λευτέρης Καραμπουτάκης, ο οποίος διατηρούσε επί πολλά χρόνια το τσιπουράδικο «Διόνυσος» στην Νέα Ιωνία, κοντά στο γήπεδο της Νίκης. Ο κ. Καραμπουτάκης είναι πολύτιμος συνεργάτης και υπεύθυνος στο τσιπουράδικο «Βολιώτης» του Νέου Ηρακλείου.

Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία και την ανταπόκριση του κόσμου, τονίζοντας ότι: «το νέο Ηράκλειο βρίσκεται δίπλα στην Νέα Ιωνία και υπάρχουν πολλοί Βολιώτες οι οποίοι έχουν γνωρίσει το μαγαζί και έρχονται πλέον τακτικά. Οι γείτονες το έχουν κάνει στέκι και οι παραδοσιακοί τσιπουράδες, έρχονται από διάφορες περιοχές, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και πιο μακριά, για να απολαύσουν το τσίπουρο μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες».

Η προτροπή «αντί να πάτε στο Βόλο ελάτε στον Βολιώτη» αποτελεί το διαφημιστικό σλόγκαν της επιχείρησης, η οποία «βασίστηκε στα πρότυπα των παλιών, παραδοσιακών τσιπουράδικων του Βόλου», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπουτάκης.

Σε πείσμα της κρίσης, οι φίλοι του τσίπουρου αυξάνονται και πληθύνονται, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κρίση δεν τους στερεί τις καθημερινές τους απολαύσεις, αλλά αντίθετα τους ωθεί ακόμη περισσότερο κοντά στα αγαπημένα τους στέκια, κοντά στην παράδοση του Βόλου, που διατηρείται αναλλοίωτη χάρη στο μεράκι και την αφοσίωση ανθρώπων με βαθιά γνώση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Λάτρης του Βόλου

Λάτρης του Βόλου και των παραδοσιακών τσιπουράδικων της περιοχής μας δηλώνει ο Δημήτρης Πανέτης, ο οποίος παρότι δεν κατάγεται από την περιοχή μας, εντούτοις, δημιούργησε με πολύ μεράκι το «Βολιώτικο» στο Γαλάτσι, το 1996. «Επισκέφτηκα πολλές φορές τα τσιπουράδικα του Βόλου και θέλησα να δημιουργήσω κάτι ανάλογο και στην Αθήνα» αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Πανέτης μετέφερε την τεχνογνωσία του Βόλου στο τσιπουράδικο που δημιούργησε πριν από πολλά χρόνια, ανοίγοντας ουσιαστικά έναν νέο γευστικό δρόμο στην πρωτεύουσα. Το τσίπουρο που προσφέρεται είναι από την περιοχή μας, ενώ εντύπωση προκαλεί παράλληλα η μυθική Αργώ, το εντυπωσιακό σκαρί που κοσμεί σε περίοπτη θέση τον χώρο.

Φωτογραφίες από τον Παγασητικό και της ομορφιές του Βόλου αποτελούν επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης, που θυμίζει έντονα το Βόλο. Τα πιο γνωστά πιάτα που απολαμβάνουν οι φίλοι του «Βολιώτικου» είναι τα γεμιστά καλαμάρια και οι γαρίδες σαγανάκι, τα οποία συνοδεύονται από τσίπουρο της περιοχής μας.

Βάρκα – ψυγείο για θαλασσινά κοσμεί το τσιπουράδικο «Βολιώτης» στο Ν. Ηράκλειο

Εικόνες από το Βόλο στο τσιπουράδικο του Νέου Ηρακλείου

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης (αριστερά) με τον Λευτέρη Καραμπουτάκη (δεξιά)

Εσωτερική άποψη από το «Βολιώτικο» στο Γαλάτσι

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου