ΤΟΠΙΚΑ

Χρώμα από Πήλιο

χρώμα-από-πήλιο-720734

Στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο

Χρώμα από το Πήλιο θα δοθεί στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιουλίου. Όλοι οι μετέχοντες των αποστολών από 38 χώρες της υφηλίου θα πάρουν στα έντυπά τους και στην αγγλική γλώσσα τη μυθολογική ιστορία του Κένταυρου Χείρωνα, ο οποίος έζησε και έδρασε στο Πήλιο, διότι εκτός από μυθικό πρόσωπο, ο Χείρων Κένταυρος αποτελεί και σπουδαίο αστερισμό του ουρανίου θόλου.

Παρατηρείται από τους τόπους του βορείου ημισφαιρίου της Γης χαμηλά στο νότιο ορίζοντα κατά την Άνοιξη και είναι πλούσιος σε αξιοπαρατήρητα ουράνια αντικείμενα. Τα δυο λαμπρά αστέρια του, α και β – Κενταύρου, έχουν μέγεθος όμοιο με το γνωστό μας πολικό αστέρα. Λέγονται Δείκτες αστέρες, διότι η ευθεία που τους ενώνει δείχνει το πιο μεγάλο σύμπλεγμα αστέρων του νοτίου ημισφαιρίου, δηλ. τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου.

Ο αστερισμός του Κενταύρου είναι ένας δεύτερος αστερισμός που έχει σχέση με την περιοχή του Βόλου και ευρύτερα τη Μαγνησία, διότι παριστάνει τον Κένταυρο Χείρωνα, στον οποίο αποδίδεται η κατανομή των αστέρων του ουρανού σε αστερισμούς και η απεικόνιση του έναστρου ουρανού στην επιφάνεια σφαίρας.

Από μικρός ο Χείρων Κένταυρος ασχολήθηκε με τη μουσική, την ιατρική και την αστρονομία και όταν μεγάλωσε έγινε σπουδαίος δάσκαλος των πιο γνωστών ηρώων της αρχαιότητας: Ιάσονα, Ηρακλή, Αχιλλέα, Διόσκουρων κ.ά.

Η ενασχόλησή του με την αστρονομία έφερε ως καρπό την πρώτη ταξινόμηση των άστρων και την πρώτη απεικόνισή τους στην ουράνια σφαίρα.. Αυτή την ουράνια σφαίρα παρέδωσε ο Χείρωνας στο μαθητή του Ιάσονα, για να βοηθήσει τους Αργοναύτες στον προσανατολισμό τους, κατά το θρυλικό ταξίδι τους προς την Κολχίδα.

Εκτός από τα έντυπα, που θα δοθούν στους φιλοξενούμενους, λοιπόν, ο Χείρων Κένταυρος θα αποτυπωθεί και στα μετάλλια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα, που θα απονεμηθούν στους νικητές μαθητές του διαγωνισμού αστρονομίας. Τον φιλοτέχνησε ο γνωστός γραφίστας Σταμάτης Παπαδήμος, ο οποίος πρόσφερε δωρεάν την εργασία του στην ολυμπιάδα και προστέθηκε στους πολλούς χορηγούς της Ολυμπιάδας, που καταθέτουν ακόμη τις προσφορές τους, στο λογαριασμό 267/480.007 – 96, για τις τελευταίες ανάγκες της Ολυμπιάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου