ΤΟΠΙΚΑ

Μοίρασε σε όλους ευθύνες το ΚΚΕ για την καύση σκουπιδιών

μοίρασε-σε-όλους-ευθύνες-το-κκε-για-την-72057

Στο κάδρο των ευθυνών για την καύση σκουπιδιών, μαζί με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου, το ΚΚΕ Μαγνησίας βάζει και την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης. «Η Κίνηση Πολιτών ζητά την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή και η καύση του SRF/RDF. Όπως όμως έχουμε αποκαλύψει, ο ΕΣΔΑ ύστερα από την εφαρμογή των οδηγών της Ε.Ε. στην ελληνική νομοθεσία, προβλέπει την καρκινογόνα καύση. Αυτόν τον σχεδιασμό υλοποιεί η πΠεριφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, και ζητά η Κίνηση Πολιτών», είπε από το βήμα συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε χθες στα γραφεία του κόμματος στον Βόλο, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου.

Η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του βουλευτή Κώστα Στεργίου, του εκπροσώπου της ΛΑΣ στο περιφερειακό συμβούλιο Γιώργου Λούμα, του επικεφαλής και του μέλους αντίστοιχα της ΛΑΣ στον Δήμο Βόλου, Απ. Νάνου και Θεοδ. Τσαλούχα, και του μέλους της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Αποστόλη Ριζόπουλου, παραχωρήθηκε στον απόηχο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που πρόκειται να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Ο κ. Στεργίου, χαρακτήρισε την εκδήλωση του Δήμου Βόλου ως «ημερίδα προώθησης της καύσης σκουπιδιών», και μίλησε για εισηγητές σε διατεταγμένη υπηρεσία για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας αιχμές ότι μέσω των επαγγελματικών τους ιδιοτήτων «προωθούν την παράδοση της διαχείρισης των αποβλήτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Υποστήριξε δε ότι τα διλήμματα που τέθηκαν ήταν αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά: «σκουπίδια ή ΠΕΤ – ΚΟΚ;», «να θάβονται τα σκουπίδια «μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα» ή να καίγονται σκορπώντας τις καρκινογόνες διοξίνες;», «να καίει η τσιμεντοβιομηχανία το καλής ποιότητας δικός μας SRF ή της κακής ποιότητας ιταλικού RDF;», «να πουλάμε τα καρκινογόνα καύσιμα, που είναι περιζήτητα στις αγορές ή να πληρώνουμε τα πρόστιμα της Ε.Ε;».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Βόλος και η Αγριά σε «χαβούζα τοξικών αερίων από το κάψιμο ΠΕΤ – ΚΟΚ και των σκουπιδιών της «μισής» Ε.Ε.» και έψεξε τη δημοτική αρχή ότι «εντελώς απροκάλυπτα υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, το μέλλον των παιδιών και των νέων της περιοχής της».

Στο κάδρο των ενόχων για την προώθηση της καύσης σκουπιδιών τοποθέτησε και την Κίνηση Πολιτών κατά της Καύσης, που ζητά εφαρμογή του ΕΣΔΑ, όταν αυτός προβλέπει την καύση! Αφησε μάλιστα αιχμές για «θολές κινήσεις, που λειτουργούν ως προκάλυμμα της δημοτικής και περιφερειακής αρχής και μπλοκάρουν τον κόσμο που θέλει να αγωνιστεί για την υγεία του και το περιβάλλον».

Το ΚΚΕ πρότεινε την ανάκληση και ακύρωση των αδειών καύσης εναλλακτικών σκουπιδιών και πετ-κοκ, και ζήτησε άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου