ΤΟΠΙΚΑ

Σε άτακτη… φυγή εκπαιδευτικοί Θορυβημένοι από τις ραγδαίες εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χάρτη

σε-άτακτη-φυγή-εκπαιδευτικοί-θορυβη-720226

Σε… άτακτη φυγή από τις σχολικές αίθουσες, τρέπονται ο ένας μετά τον άλλο εκπαιδευτικοί του νομού. Υπεραριθμίες, διαθεσιμότητες, μετακινήσεις και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και στο τελικό ποσό του εφάπαξ, δεν αφήνουν περιθώρια αναμονής. Με τη συμπλήρωση 28 χρόνων και άνω, οι εκπαιδευτικοί… όπου φύγει, φύγει.

«Να φύγουμε, να προλάβουμε», έλεγαν οι εκπαιδευτικοί που το περασμένο διάστημα, φρόντισαν για την κατάθεση των αιτήσεων συνταξιοδότησής τους στα γραφεία τόσο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η αγωνία κορυφώνεται για τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν τις ραγδαίες εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χάρτη να κατευθύνονται σαν εκτροχιασμένο τρένο καταπάνω τους.

Νιώθουν αβεβαιότητα για τη θέση τους στις σχολικές έδρες και προτιμούν την έξοδο στη σύνταξη. Σε άλλη χρονική συγκυρία θα περίμεναν λίγα χρόνια παραπάνω για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Τώρα, βλέπουν ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους.

138 εκπαιδευτικοί στη σύνταξη

Περί τους 138 εκπαιδευτικούς -αριθμός ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα- κατέθεσε φέτος τα χαρτιά του για σύνταξη. Άλλες χρονιές, ο αριθμός τους κυμαίνονταν περίπου στους 50.

Πρόκειται για 93 καθηγητές, 34 δασκάλους και 11 νηπιαγωγούς. Με τη συμπλήρωση 28 χρόνων και πάνω στην εκπαίδευση, οπότε και κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σπεύδουν να κάνουν χαρτιά για σύνταξη.

Οι άντρες εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ως συντάξιμα τα χρόνια που υπηρέτησαν στο στρατό, ενώ οι γυναίκες κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνεται να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη εάν είναι μητέρες ανηλίκων και ο ένας μετά τον άλλο, εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες.

Υπό άλλες οικονομικές συνθήκες θα περίμεναν να συμπληρώσουν 35ετία πριν συνταξιοδοτηθούν προκειμένου και το ποσό της σύνταξής τους να είναι μεγαλύτερο.

Φοβούνται αλλαγές και εφάπαξ

Πλέον, φαίνεται ότι η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει. Ειδικά στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας, που βλέπουν θέσεις συναδέλφων τους να «εξαφανίζονται» μέσα από αποφάσεις καταργήσεων ειδικοτήτων, υπεραριθμιών κ.α.

Αγωνία υπάρχει και για το εφάπαξ αλλά και το τελικό ποσό σύνταξης που θα εισπράξουν. Αλλαγές που προβλέπονται από την πρώτη του νέου έτους στον υπολογισμό του εφάπαξ, έχουν θορυβήσει τους εκπαιδευτικούς που επιχειρούν να περισώσουν ό,τι μπορούν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου