ΤΟΠΙΚΑ

Εξηγήσεις πριν την παράδοση

εξηγήσεις-πριν-την-παράδοση-719860

Χρέη προς το προσωπικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ, εκκρεμότητες με την καταβολή του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, με την πληρωμή μιας επιταγής αλλά και τιμολογίων, συνθέτουν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εσόδων και εξόδων της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που αγγίζουν τις 25.000 ευρώ περίπου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο λογιστής, κ. Δόλγυρας, επιχείρησε να ακτινογραφήσει την οικονομική εικόνα των ταμείων της εταιρείας, που καλείται να παραλάβει ο προεδρεύων Κων. Λεβέντης, μετά την παραίτηση της Προέδρου Θέκλας Καμμένου και του Γραμματέα, Β. Ζαχείλα.

Η οικονομική κατάσταση όμως της εταιρείας, φαίνεται ότι δεν αποτελεί το μοναδικό «αγκάθι» αν και το άνοιγμα προβλέπεται ότι θα μεγαλώσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου από τις ανελαστικές δαπάνες που υπάρχουν.

Το ζήτημα του προσωπικού που απασχολείται στην εταιρεία, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του οργάνου, αποτελούν εκκρεμότητες που οδηγούν τους κ.κ. Καμμένου και Ζαχείλα, ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, πριν την παράδοση της σκυτάλης. Οι παραιτήσεις των δύο έγιναν αποδεκτές, υπό τον όρο να παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τους ουσιαστικούς λόγους που τους οδήγησαν μακριά από τις θέσεις ευθύνης τους.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση έγινε χωρίς την παρουσία των παραιτηθέντων Θέκλας Καμμένου και Βασίλη Ζαχείλα αλλά με τη συμμετοχή μερίδας των μετόχων, εκ των οποίων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης και εκπροσώπων υπαλλήλων της Αναπτυξιακής Εταιρείας.

25.000 ευρώ το άνοιγμα

Οικονομικό άνοιγμα ύψους 25.000 ευρώ περίπου έχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, όπως προέκυψε από την ανάλυση των εσόδων και εξόδων που έκανε χθες ο λογιστής, κ. Δόλγυρας.

Την παρουσίαση του ισοζυγίου, προκειμένου τα μέλη του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής να έχουν σαφή εικόνα των οικονομικών, ζήτησε ο κ. Λεβέντης.

Οπως διαφάνηκε υπάρχουν οφειλές προς το ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, εκκρεμεί η καταβολή του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια και μια επιταγή που θα πρέπει να καλυφθεί. Το σημαντικότερο όμως έξοδο είναι αυτό της μισθοδοσίας του προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου κάθε μήνα το προσωπικό κοστίζει 8.315 ευρώ στην Αναπτυξιακή.

Σε κάθε περίπτωση πλήρης «ακτινογραφία» του ταμείου έως 31 Ιουλίου, αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και αφού στα χρέη συνυπολογιστούν και οι συνολικές οφειλές προς το ΙΚΑ.

Ζήτημα με το προσωπικό

Προτεραιότητα στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε στο ζήτημα του προσωπικού.

Ο προεδρεύων Κων. Λεβέντης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει το παν για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το προσωπικό της εταιρείας, που απασχολείται εξ ολοκλήρου (πλην μιας υπαλλήλου) για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δεν πληρώνεται από τη στιγμή που τα ταμεία της Αναπτυξιακής είναι άδεια και για να πάρει καλοκαιρινή άδεια το αίτημα εγκρίνει προφορικά ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου!

«Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί», είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στο θολό καθεστώς λειτουργίας του προσωπικού που κατά τ’ άλλα απασχολεί η Αναπτυξιακή και αποδίδοντας ευθύνες στην Πρόεδρο, Θέκλα Καμμένου.

Προς το παρών, ο κ. Λεβέντης ζήτησε εξουσιοδότηση για να δώσει άδεια στους έξι υπαλλήλους της Αναπτυξιακής που δεν έχουν πάρει και να τους καταβάλλει το επίδομα αδείας, ενώ θα απευθύνει αίτημα προς τη διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την άμεση έκτακτη χρηματοδότηση της εταιρείας προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες υποχρεώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου