ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα σε ιατρεία και μονάδες

λουκέτα-σε-ιατρεία-και-μονάδες-719580

«Παναϊατρικό μπλόκ» συγκροτεί ο ιατρικός κόσμος της Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εξαιτίας κυρίως της υποχρηματοδότησης του τομέα της Υγείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

«Καμπανάκι» από τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας που αναζητά εναγωνίως λύσεις που θα αποτελέσουν «αντίδοτο» στην υποχρηματοδότηση της Υγείας και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο κλάδος.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και στην οποία συμμετείχαν νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί εξέπεμψαν SOS υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα προβλήματα είναι πολλά και ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη «περαιτέρω».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισήμαναν ότι αποτελεί «μονόδρομο» η πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς οι ελάχιστοι επικουρικοί που έχουν προσληφθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στις κλινικές που έχουν πλήρως αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να υπολειτουργούν και άλλες να έχουν κλείσει όπως π.χ. το Γαστρεντερολογικό.

Τους ίδιους προβληματισμούς εξέφρασαν και οι γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα ιατρεία έχουν σχεδόν αδειάσει από ειδικότητες, με αποτέλεσμα τα ραντεβού σε νευραλγικές ειδικότητες να προγραμματίζονται πλέον μετ’ εμποδίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο.

Οσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι οδηγούνται σε μαζική χρεοκοπία και λουκέτα ειδικά μικροβιολογικά, ακτινολογικά εργαστήρια, καθώς επίσης και δεκάδες άλλα ιδιωτικά ιατρεία στο Βόλο μετά και την απόφαση για «κούρεμα» μέχρι και 40% των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ για τα οποία ωστόσο έχουν φορολογηθεί.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, το «κούρεμα» αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμα, σημαντικό πλήγμα, καθώς τα ιδιωτικά ιατρεία έχουν υποστεί μια βίαιη και πρωτοφανή στάση πληρωμών εδώ και 2,5 έτη, καθώς δεν έχουν εκκαθαριστεί οι δαπάνες του ΟΠΑΔ αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Ακόμα και σήμερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τα ταμεία ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ που είναι εκκαθαρισμένα και έτοιμα προς «ενταλματοποίηση», δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους.

Παράλληλα όμως εκτός από τα παλαιά χρέη, κυρίως εργαστήρια και διαγνωστικά ιατρεία υπέστησαν και εξάμηνη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ . Όλα αυτά όπως ανέφεραν ορισμένοι γιατροί συνιστούν πλέον ένα «εφιαλτικό» σκηνικό, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν λουκέτα σε μεγάλα ιατρεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος μάλιστα εκτιμά ότι εάν πράγματι δεν υπάρξει σταδιακή έστω αποπληρωμή των οφειλομένων, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα άλλα πρώην πλέον ασφαλιστικά ταμεία, οι επόμενοι μήνες θα είναι «διαβολεμένοι» για τους περισσότερους ιδιώτες γιατρούς με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετέπειτα πορεία τους.

Υπάρχουν μάλιστα ειδικότητες που ήδη η κατάσταση θεωρείται δύσκολα αναστρέψιμη και αφορούν κυρίως σε ιατρική που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη και με την αισθητική (cosmetics), όπου η απώλεια εσόδων έχει σκαρφαλώσει σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το -60 και 70%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου