ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρά μυαλά συναντώνται στο Βόλο

λαμπρά-μυαλά-συναντώνται-στο-βόλο-719570

Γέμισε χαμόγελα και καρδιοχτύπι η αίθουσα του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διεξήχθη χθες η πρώτη γραπτή δοκιμασία των 185 μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιείται στο Βόλο. Νεαρά παιδιά από 36 χώρες συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ λαών και πολιτισμών, μεταφέροντας προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης, μέσω της γνώσης, της επιστήμης και της ευγενούς άμιλλας. Μαθητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης συναντιώνται για πρώτη φορά στο Βόλο, δηλώνοντας γοητευμένοι από τις ομορφιές της πόλης και τη φιλόξενη διάθεση των διοργανωτών, αλλά και των γηγενών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 17χρονος Αζαμάτ Καλίεφ από το Καζακστάν, υπογραμμίζει ότι: «η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, με καλούς ανθρώπους και όμορφη φύση». Ο ίδιος δηλώνει λάτρης της αστρονομίας και μάλιστα συμμετείχε πέρυσι στην Διεθνή Ολυμπιάδα της Βραζιλίας. Παράλληλα έλαβε το χάλκινο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, έχει αποσπάσει σειρά μεταλλίων στην χώρα του και φέτος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι συγκαταλέγεται στα λαμπρά μυαλά της Αστρονομίας.

Ενθουσιασμένος δηλώνει από το Βόλο και ο 16χρονος Μπράϊαν Μπρίζκιτ από το Λος Αντζελες, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Αμερικής, ενώ στόχος του είναι να σπουδάσει Μαθηματικά, Φυσική και, κατά πάσα πιθανότητα, Αστρονομία. «Ο Βόλος, αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι πολύ όμορφη πόλη γιατί μπορείς να δεις τα άστρα, κι είναι καθαρός ο ουρανός». Το μήνυμα που στέλνουν από κοινού οι δύο μαθητές προς τους συνομίληκούς τους από το Βόλο είναι «να διαβάζουν, να εργάζονται σκληρά και να αγαπούν τις επιστήμες».

Συναρπαστικό είναι το ταξίδι και για την 17χρονη Ρούχι Ντελάλ, η οποία γεννήθηκε στην Αμερική αλλά ζει πλέον στην Ινδία, χώρα καταγωγής των γονιών της. Η ίδια διεξάγει έρευνες στην Αστροφυσική και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Αστρονομία. Παράλληλα όμως, προσθέτει, έχω την δυνατότητα να γνωρίσω ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο, και να απολαμβάνω την εκπληκτική θέα από το βουνό».

Κάθε συμμετοχή είναι και μια πολύτιμη εμπειρία, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο 16χρονος Πάολο Ντράγκις από την Ρουμανία, «είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να βιώνεις την εμπειρία των εξετάσεων». Ο νεαρός Πάολο απέσπασε, σημειωτέον, τιμητική διάκριση στην περσινή Ολυμπιάδα και όπως επισημαίνει: «μου αρέσει η Ελλάδα, την απολαμβάνω, έχω δει εκπληκτικά πράγματα, όπως το περιβάλλον, οι άνθρωποι, το φαγητό. Όλα μου αρέσουν πολύ». Ο ίδιος δηλώνει γνώστης των αρχαιοελληνικών και των τοπικών μύθων, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι διαβάζοντας».

Οι 185 μαθητές θα συμμετάσχουν στην αποψινή δοκιμασία της αυτοπαρατήρησης στα Χάνια, ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Λουκάς Ζαχείλας: «θα στηθούν 21 τηλεσκόπια στα Χάνια και οι μαθητές θα εξεταστούν πάνω στα αντικείμενα του ουρανού». Η διοργάνωση της Ολυμπιάδας στο Βόλο εκτιμάται ότι θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην πόλη και όπως τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου Κώστας Μαυρομμάτης: «ο πνευματικός πολιτισμός, η πνευματική άνοδος της Ελλάδας και του Βόλου ιδιαίτερα, πρέπει να αποτελεί την κορωνίδα των επιδιώξεών μας, διότι μέσω αυτής θα αναδειχθούν οι αυριανοί πολίτες και οι αυριανοί ηγέτες της κοινωνίας μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου