ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη παραγωγή στα «Κρυστάλλια»

μειωμένη-παραγωγή-στα-κρυστάλλια-719542

Σημαντική μείωση της τάξης του 40 – 50% παρουσιάζει η φετινή παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας «κρυστάλλια» στη Μαγνησία. Η συγκομιδή των αχλαδιών ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει περίπου για ένα δεκαήμερο, ωστόσο οι παραγωγοί βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με την αφορία των δέντρων, πράγμα που μεταφράζεται με απώλεια εισοδήματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Οι περιοχές που φημίζονται κυρίως για την μεγάλη παραγωγή σε «κρυστάλλια» είναι το Βελεστίνο, τα Άνω Λεχώνια, τα Κανάλια, το Διμήνι αλλά και τα ορεινά χωριά του Πηλίου.

Παραγωγοί της περιοχής επισημαίνουν ότι η φετινή ακαρπία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα στη Μαγνησία. «Η παρατεταμένη ζέστη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν άφησε τους καρπούς να «δέσουν», με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να είναι αισθητά μειωμένη. Εκτιμούμε ότι η μείωση της παραγωγής θα αγγίζει ακόμη και το 50%», αναφέρει ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων κ. Γιάννης Αλπάκης.

Οπως αναφέρει ο κ. Αλπάκης η ποικιλία «κρυστάλλια», έχει μεγάλη ζήτηση από τους εμπόρους, ωστόσο η μικρή παραγωγή δεν θα επιτρέψει τους παραγωγούς να αυξήσουν το εισόδημα τους. Την ίδια στιγμή οι αχλαδοπαραγωγοί εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, ενώ δεν υπάρχει σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων για την ακαρπία των δέντρων. «Παρόλο που δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή, καλούμαστε να πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ για ανύπαρκτες παραγωγές, ενώ δε δικαιούμαστε αποζημίωση περί ακαρπίας», αναφέρει ο ίδιος.

Πάντως ο κ. Αλπάκης χαρακτήρισε την ποιότητα των φετινών αχλαδιών ως εξαιρετική, επισημαίνοντας ότι η τιμή αναμένεται να κυμανθεί από 0,90 λεπτά ως 1 ευρώ, γεγονός που έφερε σχετική ικανοποίηση στους καλλιεργητές, καθώς διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου