ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ασφάλιση 1 στους 2 εργαζόμενους

χωρίς-ασφάλιση-1-στους-2-εργαζόμενους-719306

Πέντε στους δέκα εργαζόμενους στο Βόλο απασχολούνται χωρίς ασφάλιση, ενώ η «οικονομική αιμορραγία» για το ΙΚΑ όσον αφορά τις εισφορές είναι τεράστια, αφού μετρά ήδη βεβαιωθέντα πρόστιμα και οφειλές περί τα 45 εκ. ευρώ, τα οποία όμως δεν έχουν ποτέ καταλήξει στα ταμεία του Ιδρύματος στο Βόλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

«Δε θέλουν επί της ουσίας» να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτερος υπηρεσιακός παράγων του ΙΚΑ, προκειμένου να καταδείξει την αστοχία που υπάρχει και η οποία ξεκινά από το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους, όχι μόνο δεν έχουν προσωπικό αλλά και οι ελεγκτές που απασχολούνται , σε ελέγχους βγαίνουν πλέον με το «σταγονόμετρο» στην πόλη.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποδεέστεροι πολλές φορές ακόμη και των τυπικών που πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Ενδεικτικά ακόμη και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του Περιφερειακού Τμήματος του ΙΚΑ στο Βόλο παραδέχονται ότι ειδικά τους θερινούς μήνες δεν έγιναν καν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων ή σε άλλα τουριστικά θέρετρα του Πηλίου.

Σπανίως και μόνο εφόσον προηγηθεί καταγγελία εργαζομένου, γίνονται έλεγχοι σε κοινές επιχειρήσεις όπως, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες αλλά και σε οικοδομές όπου παρατηρείται αυξημένη η «μαύρη εργασία».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι περιορίζονται μόνο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και μόνο πρωινές ώρες, καθώς ελέω μνημονίων, δεν καταβάλλονται πλέον ούτε έξοδα κίνησης, ούτε φυσικά υπερωρίες για τους ελέγχους εκτός ωραρίου.

Στο Βόλο για 28.000 περίπου κοινές επιχειρήσεις, οι ελεγκτές είναι συνολικά εννιά που είναι επιφορτισμένοι για να κάνουν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ πέντε ελεγκτές είναι στο Βόλο επιφορτισμένοι με τους ελέγχους για τις οικοδομές.

«Ακούμε διαρκώς μεγάλα λόγια για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όμως επί της ουσίας όλα επαφίενται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του προσωπικού. Εάν πράγματι ήθελαν οι Κυβερνήσεις να λύσουν το Ασφαλιστικό, και να γίνουν βιώσιμα τα ταμεία, δεν είχαν παρά να ασχοληθούν σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Κουτσούκος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι κυρίως οφειλέτες εναποθέτουν κάθε φορά τις ελπίδες τους για να αποφύγουν το αδιέξοδο στις ρυθμίσεις που γίνονται.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του τοπικού συλλόγου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΙΚΑ είναι ανεπίτρεπτο, η εκάστοτε κυβέρνηση αντί να στελεχώσει αποτελεσματικά τις αρμόδιες υπηρεσίες να αφαιρεί τεράστιους πόρους από το ΙΚΑ, αφού ουσιαστικά τους χαρίζει σε όσους κατ’ εξακολούθηση εισφοροδιαφεύγουν.

Οι περισσότεροι μάλιστα οφειλέτες επιλέγουν μεν να ενταχθούν στη ρύθμιση, καταβάλλουν τις πρώτες δόσεις προκειμένου να έχουν δικαίωμα ασφαλιστικής ενημερότητας και έπειτα, διακόπτουν τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου