ΤΟΠΙΚΑ

«Κλινικά νεκρή» η Υγεία στη Μαγνησία

κλινικά-νεκρή-η-υγεία-στη-μαγνησία-719090

«Στα κεραμίδια» ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Για πρώτη φορά βγαίνει μπροστά τόσο «σκληρά» και με μία ανακοίνωση γραμμένη με σκληρές αλλά αληθινές επισημάνσεις εκπέμπει SOS για το χώρο της υγείας στη Μαγνησία.

Δε φείδεται μάλιστα επικρίσεων για τα όσα «μελανά» διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε θρηνήσει θύματα λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων αλλά και γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου αλλά επίσης για το χάος που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά και στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών που τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα.

Σε μία ύστατη προσπάθεια μάλιστα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής σε διαρκή επαγρύπνηση, γιατί όπως τονίζει: «τα υγειονομικά δεν ήταν ποτέ χειρότερα στην πατρίδα μας και θα χειροτερέψουν μέσα σε αυτό καλοκαίρι», σημειώνοντας ότι η υπόθεση υγεία δεν είναι καθόλου μόνο θέμα των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών, είναι θέμα όλων των πολιτών αυτής χώρας .

«Νοσοκομείο υπό διάλυση…»

Στην αναφορά του ΙΣΜ για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου υπογραμμίζει ότι: «το υγειονομικό στήριγμα της περιοχής, πρακτικά ανεπαρκές. Υπεροξύ πρόβλημα, εάν είσαι παιδί ή έχεις γαστρεντερολογικό νόσημα. Μέσα στο καλοκαίρι ένας μόνο παιδίατρος και κανένας γαστρεντερολόγος θα είναι εκεί, με ότι σημαίνει αυτό από την εφημερία έως την καθημερινή λειτουργία της κλινικής. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, δερματολόγος, ένας νευρολόγος, ένας ΩΡΛ, ένας ουρολόγος, 70 θέσεις ιατρών κενές. Δεν ανακουφίζονται τα προβλήματα με 4 θέσεις επικουρικών γιατρών, συμβασιούχων για ένα χρόνο δηλαδή, που λειτουργούν σαν ασπιρίνες σε ένα ασθενή με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Επισείει την επισήμανση ότι το ΓΝΒ έχει καταντήσει Κ. Υγείας και απαιτεί να ανοίξουν μόνιμες θέσεις ΕΣΥ, όπως έχουν κριθεί από το ΚΕΣΥ παρατηρώντας ότι: «ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο δεν μπορεί να στηρίζεται στο ηρωισμό των υπηρετούντων γιατρών, με τους περισσότερους γερασμένους, ευτυχώς μόνο ηλικιακά, και καμία νέα πρόσληψη, καταδικασμένο σε μαρασμό. Ευθεία προσβολή στην αξιοπρέπεια ενός εργαζομένου, να δουλεύει ηρωικά χωρίς να πληρώνεται. Εφημερίες, πέραν από 4 απλήρωτες από 9μηνο, τρέχουσες από 4μηνο, μείωση μισθών στο όριο της εξαθλίωσης, ισχυρό χτύπημα ακόμα και σε έναν ορκισμένο στον Ιπποκράτη λειτουργό υγείας».

Επίσης γίνεται εκτενή αναφορά στην έλλειψη υλικών όπως ενδοφακοί για τους οφθαλμίατρους, γάντια, γάζες και διαφορά καθημερινά υλικά, γιατί πρόσφατα δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για άκρως επείγουσες εξετάσεις, όπως χρόνος προθρομβίνης, ενώ στο φαρμακείο του νοσοκομείου κυκλοφορούν φάρμακα της εταιρία TEVA, που έχει εκδιωχθεί από τις αγορές των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας. «Έλληνας ασθενής σε συνθήκες Μπαγκλαντές. Ας μας ενημερώσει ένας υπεύθυνος.

Νησιά, Πήλιο τουρισμός, αλλά και μόνιμοι καρτερικοί κάτοικοι περιφέρειας. Θρηνούμε τον θάνατο 4 συνανθρώπων μας από την διάλυση του ΕΚΑΒ. Η περιπέτεια του βαριά ασθενούς από το όποιο νησί μας στο Βόλο και από εκεί συχνά πυκνά στη Λάρισα, αποτελεί διδακτορικό σκηνοθεσίας για τον φανταστικό κινηματογράφο. Ασθενοφόρα διαλυμένα, ελάχιστοι οδηγοί, απουσία γιατρών στις διακομιδές, μάλλον έπεται συνέχεια στον θλιβερό κατάλογο των «τεθνηκόντων καθ οδόν» σημειώνει κυνικά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Χάος στον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον ΙΣΜ οι σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ (τα πολυϊατρεία του τ. ΙΚΑ) βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Task force, με μέλλον σκοτεινό λόγω της υποχρηματοδότησης, του περιορισμού δαπανών, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε γιατρούς από 2010 – 2011, καθυστέρηση νέων οφειλών πάνω από 6 μήνες, κουρέματα, περικοπές οριζόντιες τύπoυ claw back (30%) που οδηγούν ήδη αρκετά ιατρεία σε λουκέτο.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος, ήδη έκαναν εμφάνιση δικαστικοί επιμελητές τραπεζών, πράγματα πρωτόγνωρα για τον ιατρικό χώρο, απελπίζοντας ακόμη και παλαιότερους γιατρούς .

Τέλος, γίνεται αναφορά στο Ιατρείο Αλληλεγγύης που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου για να επισημανθεί ότι: «δε γίνεται από φιλευσπλαχνία, γίνεται από αλληλεγγύη στον ανασφάλιστο, φτωχό, μετανάστη συμπολίτη και ότι είναι από τις δομές που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε σαν κοινωνία και μόνο που υπάρχουν. Βασικό μέλημα κάθε πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της, είναι να έχει ένα δωρεάν και αξιοπρεπές σύστημα υγείας να τους καλύπτει».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου