ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχικά πάσχοντες χωρίς γιατρό!

ψυχικά-πάσχοντες-χωρίς-γιατρό-719058

Σοβαρούς φόβους ότι θα αυξηθούν οι ψυχικά πάσχοντες το επόμενο διάστημα και όσο διαρκεί η παύση λειτουργίας ειδικοτήτων όπως ψυχίατροι και νευρολόγοι στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο, εκφράζουν γιατροί του Οργανισμού .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η ψυχική ασθένεια προφανώς και δεν είναι συνώνυμη της τρέλας αλλά ψυχωσικών διαταραχών που ουσιαστικά είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου των ψυχικών νοσημάτων.

Ο ψυχίατρος είναι ο ιατρός ο εξειδικευμένος στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, ενώ η ένταση και δυσφορία είναι τα συχνότερα συμπτώματα ψυχικών νοσημάτων. Η νευρολογία όμως είναι μία ιατρική εξειδίκευση που ασχολείται με την παθολογία του νευρικού συστήματος, του οποίου συνηθέστερα νοσήματα είναι οι νευροπάθειες, οι μυοπάθειες, η επιληψία, η νόσος του Parkinson, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το άγχος, η κατάθλιψη, η ψύχωση, οι φοβίες, προβλήματα σχέσεων, είναι καταστάσεις και νοσήματα ψυχικής φύσεως και ως εκ τούτου ο πλέον κατάλληλος ιατρός για την αντιμετώπισή τους είναι ο ψυχίατρος.

Οι δύο παραπάνω ειδικότητες από προχθές…. «είναι στον αέρα» στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους έχουν ανάγκη παρακολούθησης και με τους ειδικούς επιστήμονες να εκφράζουν φόβους ότι δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι αυτοκτονίες λόγω απόγνωσης και μη ιατρικής περίθαλψης, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς.

Οι ψυχίατροι και οι νευρολόγοι που απασχολούνταν με συμβάσεις στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο αποχώρησαν μαζί με άλλους 20 και πλέον συναδέλφους τους άλλων επίσης νευραλγικών ειδικοτήτων, καθώς οι συμβάσεις τους μετά από είκοσι τέσσερις μήνες δεν ανανεώθηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται για τα άτομα που παρακολουθούσαν και ακολουθούσαν συγκεκριμένη θεραπεία και φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Και όλα αυτά ενώ ακόμη και τα φάρμακα που χρειάζονται δεν είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν πλέον από τους παθολόγους, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί από πλευράς του ΕΟΠΥΥ.

«Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι κανείς νομίζει. Υπάρχουν πολλά περιστατικά τα οποία κάθε μήνα εξετάζονταν στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και ήταν σε μία ελεγχόμενη κατάσταση. Η περίοδος είναι δύσκολη για έναν ασθενή με ψυχικές διαταραχές, πολλώ δεν μάλλον όταν δεν έχει το γιατρό και δεν μπορεί να παρακολουθήσει πιστά την αγωγή που πρέπει», σημείωνε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με νόημα, γιατρός του ΕΟΠΥΥ, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την κοινωνική διάσταση όσον αφορά τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου