ΤΟΠΙΚΑ

Πάμε γι’ άλλους γαλαξίες…

πάμε-γι-άλλους-γαλαξίες-719046

Ορατή είναι η προοπτική της μετοίκησης σε άλλους πλανήτες, σε εποχές κατά τις οποίες οι ερευνητές ανακαλύπτουν διαρκώς καινούργια αστέρια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζεται διαρκώς ο πληθυσμός της γης και οι φυσικές πηγές δείχνουν να εξαντλούνται. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατίφ Κούντζαγια, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Αστρονομίας και Αστροφυσικής, μιλώντας χθες στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η χθεσινή ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιείται στην πόλη μας. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κούντζαγια, Αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογλίας της Μπαντούγκ, στην Ινδονησία, η αστρονομία και η αστροφυσική είναι το μέλλον του ανθρώπινου γένους. «Μας γοητεύει, είπε, η ομορφιά του ουρανού, αλλά σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος, διότι το σύνορα του κόσμου, βρίσκονται στον ουρανό. Όταν ο πλανήτης μας είναι ήδη υπερπλήρης και οι φυσικές πηγές εξαντλούνται, πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε για άλλους πλανήτες. Δεν είναι εύκολο, είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να μελετάμε διαρκώς» τόνισε ο κ. Κούντζαγια.

Ο ομιλητής κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ πιθανό να μετοικήσουμε μελλοντικά σε κάποιον άλλο πλανήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν διαρκώς νέους πλανήτες πολύ μακριά, σε άλλα αστέρια και ήδη οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι από όλους αυτούς τους πλανήτες έχουν ομοιότητες με την γη. Αν επιτευχθεί ο στόχος, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθεί ένας άλλος πολιτισμός, ίσως σε άλλους πλανήτες».

Ο πρόεδρος της διεθνούς Επιτροπής της Ολυμπιάδας Αστρονομίας, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της περιοχής μας, την υπέροχη θέα του Παγασητικού από το Πήλιο και τον πολιτισμό χιλιάδων ετών. Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Κούντζαγια τόνισε ότι: «αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, διότι κανείς άλλος δε γνωρίζει τις δυνατότητες της πατρίδας μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους».

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται σήμερα οι εξετάσεις των μαθητών που συμμετέχουν στη διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της τελετής λήξης της Ολυμπιάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαμέσως των εξετάσεων και αστροπαρατηρήσεων, μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες και αθλοπαιδιές, απολαμβάνοντας στιγμές ανάπαυλας στη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή μας. Παράλληλα συνεχίζονται οι αστροπαρατηρήσεις στην παραλία του Βόλου, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας κ. Λουκάς Ζαχείλας: «υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πολλοί συμπολίτες συμμετέχουν στην αστροπαρατήρηση στην παραλία του Βόλου, αγοράζοντας παράλληλα αναμνηστικά της Ολυμπιάδας Αστρονομίας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου