ΤΟΠΙΚΑ

Οι «ήρωες» της Ολυμπιάδας Αστρονομίας

οι-ήρωες-της-ολυμπιάδας-αστρονομία-718580

Ουσιαστική είναι η συνδρομή των εθελοντών στην επιτυχή έκβαση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής που κλείνει σήμερα πανηγυρικά αυλαία, με την επίσημη τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως στα Μελισσάτικα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκαν με περισσή προθυμία στο κάλεσμα των διοργανωτών, προσφέροντας με εθελοντική διάθεση τις υπηρεσίες τους σε όλα τα πεδία της κορυφαίας διοργάνωσης, η οποία φιλοξενείται για πρώτη φορά στην περιοχή μας.

Εβδομήντα περίπου εθελοντές από το Βόλο αλλά και άλλες περιοχές, όπως οι Θεσσαλικές πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έσπευσαν να υποστηρίξουν ευθύς εξαρχής το θεσμό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη του κοινού στόχου, δηλαδή την επιτυχία της διοργάνωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Εργαζόμενοι, φοιτητές αλλά και μαθητές εργάστηκαν και εργάζονται ακούραστα προκειμένου να αποκομίσουν τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις από την περιοχή μας οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα. Νεαρά παιδιά, όπως ο 19χρονος Χαράλαμπος Παγώνης, φοιτητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νεαρός φοιτητής «συμμετέχω για πρώτη φορά ως εθελοντής σε Ολυμπιάδα και ο λόγος είναι ότι ήθελα να κάνω κάτι χρήσιμο για την πόλη μου, ασχολούμενος παράλληλα με ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στις σπουδές μου». Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο ίδιος: «η Ολυμπιάδα Αστρονομίας είναι πολύ σημαντική διοργάνωση και αναμφίβολα θα συμβάλλει στην ανάδειξη της περιοχής μας, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον περισσότερων παιδιών προς την κατεύθυνση της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής».

Στις τάξεις των εθελοντών της Ολυμπιάδας καταγράφεται επίσης το όνομα της 21χρονης Ράνιας Αντωνίου, η οποία είναι συντηρήτρια έργων τέχνης. «Πληροφορήθηκα μέσω γνωστών τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας και αποφασίσαμε όλοι μαζί να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας», αναφέρει η ίδια και προσθέτει: «είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με συνομίληκούς μου από διάφορες χώρες, διαφορετικές κουλτούρες. Είναι πολύ δημιουργική και σημαντική, προσθέτει, η προσφορά». Η ίδια δηλώνει υπέρμαχη της εθελοντικής ιδέας, τονίζοντας ότι: «όταν κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί, το αποτέλεσμα είναι σαφώς πολύ καλύτερο».

Ο 22χρονος Αχιλλέας Μουστάκας είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποφάσισε να προσθέσει στο βιογραφικό του ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο είναι συνώνυμο με την εθελοντική προσφορά στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας. «Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό αντί να κάθομαι στο σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι πιστεύω ότι όταν βοηθάς, όταν προσφέρεις με όλες σου τις δυνάμεις, σίγουρα αποκομίζεις πολλά», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η 30χρονη Αναστασία Μανουήλαβα από τη Λευκορωσία, είναι φοιτήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζει στο Βόλο τα τελευταία χρόνια λόγω σπουδών και εντάχθηκε αμέσως στις τάξεις των εθελοντών της Ολυμπιάδας. Έχοντας ως εφόδια το επικοινωνιακό χάρισμα και τη γνώση της Ρώσικης γλώσσας, η νεαρή φοιτήτρια δραστηριοποιήθηκε ως ξεναγός σε ομάδα συμμετεχόντων από τη Λευκορωσία. «Είμαι σίγουρη, υπογραμμίζει η ίδια, ότι όλοι μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, γιατί προσφέροντας στους άλλους, πάντα βγαίνουμε κερδισμένοι. Είναι ευχάριστη εμπειρία, προσθέτει η ίδια, το να γνωρίζουμε ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες».

Η 21χρονη Γεωργία Λιούτα από τα Τρίκαλα, σπουδάζει στο τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει ως εθελόντρια στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, τονίζοντας ότι: «ενημερώθηκα για την Ολυμπιάδα από τον αδελφό μου, ο οποίος έχει συμμετάσχει τρεις φορές και με ώθησε να δραστηριοποιηθώ στον εθελοντισμό». Η ίδια δηλώνει λάτρης της αστρονομίας και ασχολείται με την παρατήρηση, χαρακτηρίζοντας: «πολύ ωραία εμπειρία» τη συμμετοχή της στον κορυφαίο θεσμό.

Οι μικρότερες εθελόντριες

Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση ευαισθητοποιημένων συμπολιτών κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, στο εθελοντικό κάλεσμα των διοργανωτών. Απτή απόδειξη η 12χρονη Ευρυδίκη και η 10χρονη Αγορίτσα, οι οποίες μαζί με την μητέρα τους, Ολγα Μαυρομμάτη, κόρη του προέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστα Μαυρομμάτη, συμπαρατάχθηκαν με τους εθελοντές της Ολυμπιάδας, δηλώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε εθελοντισμό και να βοηθάμε όπου μπορούμε».

Η κ. Μαυρομμάτη, εργαζόμενη στο Δήμο Βόλου, τονίζει από την πλευρά της ότι: «είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη μας η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και αναμφίβολα χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Νιώθω ότι ως εθελόντρια πρέπει να προσφέρω εκεί που μπορώ και έτσι αποφάσισα να συμμετέχω, μαζί με τις κόρες μου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου