ΤΟΠΙΚΑ

Τέθηκε σε αργία ο πρόεδρος των γιατρών Ν. Χαυτούρας

τέθηκε-σε-αργία-ο-πρόεδρος-των-γιατρών-718082

Σοκ στον ιατρικό κόσμο στο Βόλο. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τέθηκε σε αργία ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας, ο νευροχειρουργός και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Νίκος Χαυτούρας για υπόθεση που χρονολογείται από την εποχή που υπηρετούσε ως Επιμελητής Β΄ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, από το οποίο και μετακινήθηκε πριν λίγα χρόνια στο Νοσοκομείο του Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Ο κ. Χαυτούρας τέθηκε σε αργία μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, για υπόθεση που αφορά στην αγορά χειρουργικού υλικού. Ο κ. Χαυτούρας κατηγορείται ότι: «ζημίωσε το δημόσιο για ποσό 20.000 ευρώ».

«Είναι κωμικοτραγικά τα όσα συμβαίνουν. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Η απόφαση είναι διάτρητη», σημείωσε χθες το βράδυ ο Νίκος Χαυτούρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο γνωστός μάλιστα νευροχειρουργός αποκάλυψε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει αθωωθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας το 2011 και εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζει την απόφαση του κ. Γεωργιάδη ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Η απόφαση του Υπουργού υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες κοινοποιήθηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Στον ίδιο, όπως επισήμανε ο κ. Χαυτούρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έχει επιδοθεί ακόμη η απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης, καθώς όπως τονίζει τη θεωρεί έωλη και καταχρηστική και παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα.

Οι παραγγελίες ορθοπεδικών υλικών

Η υπουργική απόφαση για την αργία αφορά συνολικά οκτώ γιατρούς μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χαυτούρας για υπόθεση που χρονολογείται το 2008 και το 2009 και αφορά ευθύνες γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, μέσω αγοράς χειρουργικού υλικού, σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας.

Είχε προηγηθεί καταγγελία ελεγκτή του ΙΚΑ για συγκεκριμένα τέσσερα εξωσυμβατικά υλικά που κλήθηκε να εγκρίνει, για τρεις διαφορετικές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαυτούρα, τα υλικά οι κλινικές τα προμηθεύονται με εισήγηση των διευθυντών. Ο ίδιος μάλιστα τότε ήταν πρωτοδιοριζόμενος γιατρός και όπως σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν είχε καμία δυνατότητα ούτε την άποψή του να επιβάλλει και ασφαλώς επ’ ουδενί να υποδείξει παραγγελίες ή προμήθειες υλικών.

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»…

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας χθες το απόγευμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος μετά τη δημοσιοποίηση της υπουργικής απόφασης. Αφενός, όπως είπε, θίγεται το κύρος του σε μία συγκυρία που ο ιατρικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας και αφετέρου διότι, όπως τόνισε, έχει αθωωθεί από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου το 2011.

Ο κ. Χαυτούρας μάλιστα αφήνει αιχμές για τη συγκυρία που επιλέχτηκε να δημοσιοποιηθεί αυτή η απόφαση, ενώ επίσης κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραμείνει με «σταυρωμένα χέρια».

Οι αιχμές του μάλιστα «ακουμπούν» ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, διότι όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος υπογράφει την αργία για γιατρούς που τότε ήταν χαμηλόβαθμοι, όταν οι τότε διευθυντές των κλινικών επί των ημερών των οποίων γίνονταν οι παραγγελίες δεν έχουν… «πληρώσει» κανένα κόστος αν και όπως σημείωσε επί της ουσίας κανείς δεν είχε την ευθύνη προμήθειας εξωσυμβατικών υλικών, καθώς την ευθύνη την έχουν η πολιτική ηγεσία, που δεν υπέγραφε συμβάσεις για να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές και οι διευθυντές των κλινικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου