ΤΟΠΙΚΑ

Βάρος στην πυροπροστασία

βάρος-στην-πυροπροστασία-717994

Βαρύτητα στην πυροπροστασία και την πυρασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος του Νοτίου Πηλίου έχει ρίξει φέτος από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας έχει προχωρήσει σε μνημόνιο ενεργειών. Μέσα από τη σειρά των δράσεων έχει προχωρήσει σε προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης για μείωσης κινδύνου, σε ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο των πυρκαγιών, σε δημιουργία εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και σε προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας κοντά σε χώρους των δασών.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Νοτίου Πηλίου κ. Θανάσης Φλέρης επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή κάνει ότι περνάει από τα χέρια της προκειμένου να προστατεύσει τα δάση της και την περιοχή της γενικότερα. Χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζει: «Φέτος προχωρήσαμε σε μνημόνιο ενεργειών αντιμετώπισης κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, που σκοπούν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών».

Η δημοτική αρχή έχει ήδη δημιουργήσει πλάνο διαχειριστικών μεθόδων αντιμετώπισης πυρκαγιάς, αποτελούμενο από: «αξιολόγηση των πηγών κινδύνου, προσδιορισμός επικίνδυνων περιοχών και εκτίμηση τρωτότητας».

«Ο Δήμος στα μέτρα των δυνατοτήτων του, δίνει έμφαση στη δημόσια ασφάλεια μέσω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει με τη λήψη μέτρων για την ενημέρωση των πολιτών του», αναφέρει ο κ. Φλέρης προσθέτοντας ότι: «επίκεντρο της πολιτικής προστασίας είναι ο πολίτης και υψηλός μας στόχος η ασφάλειά του και για να αισθάνεται και να είναι ασφαλής, πρέπει να είναι και ενημερωμένος».

Στο πλαίσιο των προληπτικών καθαρισμών για τη μείωση του κινδύνου, ο Δήμος από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου ξεκίνησε εκστρατεία καθαρισμού και απομάκρυνσης από σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία για δασική πυρκαγιά. Παράλληλα ιδιαίτερο βάρος έδωσαν στην πληροφόρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους.

Τέλος ο κ. Φλέρης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο υπάρχουν πολλοί εθελοντές που με τη σύμφωνη γνώμη τους γραφείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βοηθούν με τις περιπολίες τους για έγκαιρο εντοπισμό αρχόμενης πυρκαγιάς.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου