ΤΟΠΙΚΑ

Mπορεί να νικηθεί ο καρκίνος

mπορεί-να-νικηθεί-ο-καρκίνος-717714

Στα επόμενα τρία χρόνια οι ερευνητές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τον καρκίνο, έχοντας ήδη ανακαλύψει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της μετφορμίνης η οποία αποτελεί την βάση αντιδιαβητικού φαρμάκου, ευρέως διαδεδομένου. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος Βολιώτης καθηγητής Δημήτριος Ηλιόπουλος, ο οποίος διαπρέπει στην Αμερική. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια και Διευθυντής του Κέντρου Συστηματικής Βιο-ιατρικής (Center for Systems Biomedicine) στο ίδιο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Βόλου, αναλύοντας τα βήματα που προόδου που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της θεραπείας του καρκίνου, τονίζοντας ότι «όταν βρούμε τις αιτίες του προβλήματος, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε». Την χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Κοινόν των Μαγνήτων», ενώ μετά το πέρας της ομιλίας, ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

φωτό : Ηλίας Καράτσαλος

Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος επιστήμονας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε κοντά στην ανεύρεση καινούργιων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου. Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, είπε, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αιτίες που προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο». Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις «μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε ποια είναι τα φάρμακα που θα οδηγήσουν στην θεραπεία αυτών των μορφών καρκίνου. Οπότε συνολικά, τόνισε, πιστεύουμε ότι στην επόμενη πενταετία θα υπάρχει μια «έκρηξη» στο χώρο της ογκολογίας και πάρα πολλά καινούργια φάρμακα, τα οποία θα συμβάλλουν στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου».

Βασικό σημείο στην χθεσινή ομιλία του διακεκριμένου συμπολίτη ερευνητή ήταν το φάρμακο κατά του καρκίνου, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι δεν πρέπει να αναμένουμε την ανακάλυψη ενός μόνο φαρμάκου, το οποίο θα μπορεί να θεραπεύσει όλες τις μορφές καρκίνου. «Πρέπει, τόνισε, να περιμένουμε να βρεθούν, τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον περί τα 50-100 φάρμακα για τον καρκίνο και συνδυασμοί αυτών των φαρμάκων θα μας οδηγήσουν στην θεραπεία των διαφόρων μορφών καρκίνου». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και «δεν λύνεται μ’ ένα μαγικό ραβδί» όπως είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι είναι πολύπλοκοι οι μηχανισμοί που προκαλούν τον καρκίνο και κατά συνέπεια απαιτείται η συνδυαστική δράση πολλών φαρμάκων, προκειμένου να οδηγηθεί η ιατρική επιστήμη στην ίαση των περισσότερων μορφών καρκίνου, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σημαντικό βοήθημα στην αποκωδικοποίηση των γενεσιουργών αιτίων είναι, σημειωτέον, η χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως της Πληροφορικής, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παράγοντες που σχετίζονται με βλάβες σε γενετικό επίπεδο, παράλληλα με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την διατροφή, την άσκηση, συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια.

Αντικαρκινικό φάρμακο

Βασικό εφόδιο στην μάχη κατά του καρκίνου είναι η διερεύνηση φαρμάκων τα οποία ήδη υπάρχουν στην αγορά και έχουν μικρό κόστος. «Προσπαθούμε να δούμε αν τα φάρμακα τα οποία προορίζονται για διάφορες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, η καρδιά, νευρολογικές ασθένειες κλπ, έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος παρουσίασε χθες την μετφορμίνη, ουσία η οποία συναντάται σε αντιδιαβητικό φάρμακο ευρέως διαδεδομένο. Όπως υπογράμμισε μάλιστα «τα τελευταία τρία χρόνια ανακαλύψαμε ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για τον καρκίνο μαστού, του παγκρέατος και του παχέως εντέρου και πλέον βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν μικρό κόστος. Αν τα αποτελέσματα είναι καλά, μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια το συγκεκριμένο φάρμακο θα διατίθεται στην αγορά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικό και να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του κόσμου, γιατί το κόστος θα είναι πάρα πολύ φθηνό».

Κλείνοντας, ο διαπρεπής επιστήμονας ανέφερε ότι «πέραν των κληρονομικών παραγόντων, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην καρκινογένεση, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια, τόνισε, υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε, διότι έχουμε αποδείξεις ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τον καρκίνο κι έτσι όλος ο κόσμος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός».

Παχυσαρκία και καρκίνος

Στην διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε επίσης ότι «σύμφωνα με μελέτες που έχουμε διεξάγει τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε βρει τον τρόπο συσχέτισης της παχυσαρκίας με τον καρκίνο». Η αλλαγή του τρόπου διατροφής, η στροφή στο γρήγορο φαγητό έναντι της Μεσογειακής διατροφής, η λιγότερη κατανάλωση φρούτων και των λαχανικών τα οποία έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες και ο καθιστικός τρόπος ζωής στον οποίο έχουμε οδηγηθεί, σχετίζονται άμεσα με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του ενδομητρίου, τον καρκίνο του ήπατος, του παγκρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από επίσημες μελέτες και από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Εχουμε βρει ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στην ογκογέννεση και την ανάπτυξη των διάφορων αυτών μορφών καρκίνου, οπότε σιγά-σιγά αρχίζουμε και ξετυλίγουμε το κουβάρι, χρησιμοποιώντας πολλά εργαλεία της πληροφορικής, των μαθηματικών, της ρομποτικής τεχνολογίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «μέσα στην επόμενη πενταετία θα υπάρχουν αρκετά φάρμακα τα οποία θα συμβάλουν στην θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου