ΤΟΠΙΚΑ

Ζαγορίν: Αριστη και φέτος η ποιότητα

ζαγορίν-αριστη-και-φέτος-η-ποιότητα-717405

Μειωμένη κατά 1.000 – 2.000 τόνους εμφανίζεται να είναι φέτος η παραγωγή των μήλων της Ζαγοράς, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Ωστόσο για μία ακόμη χρονιά η ποιότητα των μήλων είναι, όπως λένε οι αρμόδιοι, εξαιρετική, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές πώλησης του προϊόντος, που έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ο καλύτερος πρεσβευτής του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα, τόσο στην εγχώρια και κυρίως στις διεθνείς αγορές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αν και η συγκομιδή των μήλων στην περιοχή της Ζαγοράς ξεκινάει στα μέσα του Σεπτέμβρη, ήδη οι καλλιεργητές έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν την επόμενη παραγωγική χρονιά. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο κ. Διονύσιος Βαλασσάς, Διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς η παραγωγή στη διάρκεια της φετινής χρονιάς αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 15%, όμως η ποιότητα εξελίσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αραιώματος των καρπών. Η παραγωγή για την ώρα είναι σε καλά επίπεδα. Θα είμαστε βέβαια χαμηλότερα από πέρσι, σε ποσοστό περίπου 15% (1 με 2 εκατ. κιλά λιγότερα). Πέρυσι η παραγωγή έφθασε στα 13 εκατ. κιλά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά απαλλαγμένη από προβλήματα, είτε φυτοϋγειονομικής άποψης, είτε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες . Η ποιότητα για την ώρα εξελίσσεται ικανοποιητικά και υπολογίζουμε να συγκομίσουμε γύρω στα 11 εκατομμύρια κιλά φέτος», επισημαίνει ο Διευθυντής της ΑΣΟ Ζαγοράς προσθέτοντας:

«Είχαμε μια χαλαζόπτωση σε μια μικρή περιοχή της Ζαγοράς, όμως τα μήλα τότε ήταν μικρά σε μέγεθος κάτι που ευτυχώς δεν προκάλεσε ουσιαστικά προβλήματα. Το 10 – 30% της συνολικά συγκομιζόμενης ποσότητας των μήλων μας είναι εξαγωγές σε χώρες όπως το Ισραήλ αλλά και οι Βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά της Αιγύπτου, παρόλο που υπάρχει πολιτική αναταραχή στη χώρα».

Σημειώνεται πως σε λίγες ημέρες στην περιοχή της Ζαγοράς θα ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας μήλων Royal Gala.

Η σκούπα της μάγισσας…

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάγιο Κομνηνό, φέτος σε ορισμένα δέντρα, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, παρατηρήθηκε η ονομαζόμενη ασθένεια «σκούπα της μάγισσας» από την οποία σταματάνε να μεγαλώνουν οι καρποί του δέντρου.

Οσον αφορά στην παραγωγή των μήλων ο κ. Κομνηνός επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι λίγο μικρότερη της τάξης του 15%, γεγονός που οφείλεται στις 2 – 3 χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου