ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός εποχικού επιδόματος φέτος 1.000 και πλέον οικοδόμοι

εκτός-εποχικού-επιδόματος-φέτος-1-000-και-71730

Αποκλείονται από τη διαδικασία λόγω έλλειψης ενσήμων – Μείωση των ορίων ζητά το συνδικάτο

Μόνο το 27% σε σχέση με πέρυσι θα λάβει φέτος το εποχικό επίδομα στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε από τον τοπικό ΟΑΕΔ το συνδικάτο οικοδόμων Μαγνησίας, μέχρι σήμερα 70 άτομα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να λάβουν το επίδομα ενώ εκτιμάται ότι συνολικά μέχρι το πέρας της διαδικασίας, «τυχεροί» θα είναι περίπου 400 άτομα. Πέρυσι την ίδια περίοδο το εποχικό επίδομα στη Μαγνησία έλαβαν 1.500 άτομα.

Οι περισσότεροι εργατοτεχνίτες που βιώνουν πρωτοφανές κύμα ανεργίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ένσημα. Αυτό όμως λειτουργεί ανασταλτικά και αποτελεί την κύρια αιτία για την οποία αποκλείονται από το εποχικό επίδομα.

Το συνδικάτο Οικοδόμων όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις έτσι ώστε για να κατοχυρώσουν δικαίωμα διεκδίκησης του εποχικού επιδόματος να έχουν συμπληρώσει 50 ένσημα το 2013 και όχι από 73 έως 163 ένσημα που ζητούνται σήμερα.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, χορηγείται το ειδικό επίδομα σε δικαιούχους που έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 το λιγότερο 50 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Ειδικά οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 τουλάχιστον 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων απαιτούνται το λιγότερο 70 ημέρες ασφάλισης.

Το ύψος του εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 678,06 ευρώ. Δικαιούχοι για το εποχικό επίδομα ανεργίας είναι επίσης , λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών – ανυψωτικών – οδοποιητικών – γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου κ.α.

Το ύψος του εποχικού βοηθήματος ανέρχεται αντίστοιχα στα 641,41 ευρώ είναι για τους δασεργάτες – ρυτινοσυλλέκτες, τους καπνεργάτες, τους αγγειοπλάστες – κεραμοποιούς – πλινθοποιούς και τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Επίσης, 458, 15 ευρώ θα λάβουν οι χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών μηχανημάτων, και οι μισθωτοί του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, οι ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, οι ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου