ΤΟΠΙΚΑ

Κλίμα αβεβαιότητας στους αρχαιολόγους ~ Ενοποίηση ΙΓ ΕΚΠΑ και Εφορείας Βυζαντινών

κλίμα-αβεβαιότητας-στους-αρχαιολόγο-71720

Στις 28 Οκτωβρίου λήγει το παλιό οργανόγραμμα και δημιουργείται μια Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Διάχυτη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και όλων των αντίστοιχων περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, ενόψει της επερχόμενης ενοποίησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από την 28η Οκτωβρίου καταργείται το υπάρχον οργανόγραμμα και θα εφαρμοστεί καινούργιο, το οποίο προβλέπει μια μόνο Εφορεία Αρχαιοτήτων στη Μαγνησία και σε κάθε περιφερειακή ενότητα, που θα περικλείει τις Προϊστορικές, Κλασσικές, Βυζαντινές και μεταβυζαντινές Αρχαιότητες, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στα Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο καταργείται, κατ’ αντιστοιχία με τα υπόλοιπα Ινστιτούτα. Οι Εφορίες Νεωτέρων Μνημείων, διατηρούνται ωστόσο, ως αυτόνομες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, προγραμματίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις, και στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου θα τεθούν όλα τα επίμαχα θέματα επί τάπητος.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 28 Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με έδρα το Βόλο, θα έχει χωρική αρμοδιότητα την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Βόλο, θα έχει αρμοδιότητα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους της ΙΓ Εφορείας και της Θεσσαλίας, στο σύνολό της, οι οποίοι ζουν σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος των απολύσεων ή των αναγκαστικών μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ευαγγελία Σταμέλου, επισημαίνει ότι «το σημείο που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι πως θα κατανεμηθεί το προσωπικό στο νέο οργανισμό. Δεν έχουμε, τονίζει η ίδια, καμία ενημέρωση για τον νέο σχεδιασμό, ούτε τι θα γίνει με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Από τη στιγμή που δημιουργείται μια ΕΦΑ, αυτό αυτόματα σημαίνει αβεβαιότητα για τον κάθε εργαζόμενο, γιατί δεν γνωρίζει που θα τοποθετηθεί στην καινούργια Εφορεία και με ποιά κριτήρια».

Κοινή θέση των αρχαιολόγων είναι ότι το νέο οργανόγραμμα «συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαφανίζει από τα Μουσεία νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Ιδρύει πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, ενώ μια από αυτές, η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» θα έχει αρμοδιότητες που ανήκουν στις Εφορείες».

Παράλληλα «καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, σε ένα Υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, προσπαθώντας να διαιωνίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, θέτει σε ομηρία όλους τους προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων (ακόμη και αυτούς που έγιναν Τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν!)».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων γίνεται λόγος για «τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Κι όλα αυτά στο όνομα δήθεν της «εξοικονόμησης» όπως επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με βάση τις αποφάσεις διαδοχικών συνελεύσεων του, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου