ΤΟΠΙΚΑ

Προσοχή με την καύση υπολειμμάτων σε καλλιέργειες

προσοχή-με-την-καύση-υπολειμμάτων-σε-κ-715968

Προσοχή στην καύση των υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών συστήνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Σύμφωνα με πυροσβεστική διάταξη επιτρέπεται από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι εξαιτίας των σοβαρών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν στη Μαγνησία, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες επιτρέπεται μόνο όταν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να συγκεντρώνονται τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός, ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία, να αφαιρείται-καθαρίζεται η εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία, να τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

Τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας, ενώ φροντίδα πρέπει να υπάρχει για ικανή ποσότητα νερού και να γίνεται διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία.

Οι παραγωγοί καλούνται ακόμη να ενημερωθούν την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουν, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας στο τηλ.199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν και να δηλώσουν την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουν φωτιά.

Οι παραβάτες της παραπάνω διάταξης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα εφόσον με άλλη διάταξη δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ποινή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου