ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουμε ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΜΒ

θέλουμε-ενημέρωση-από-τη-δευαμβ-715966

Διαλλακτικότεροι σε σύγκριση με άλλες δημόσιες θέσεις τους, εξέφρασαν οι κάτοικοι του Πηλίου και του Βόλου που απαρτίζουν την Κίνηση Πολιτών για το νερό και οι οποίοι χθες το βράδυ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το νερό, οργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση στην παραλία του Βόλου. Οι διοργανωτές μοίρασαν στους συγκεντρωμένους υλικό με την οποία αιτιολογούν τις θέσεις τους που έχουν ως κεντρικό μοτό « Το νερό είναι δικαίωμα και φυσικό αγαθό μη εμπορεύσιμο», « το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα».

Μιλώντας για λογαριασμό των εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών ο κ. Γ. Γκόλτσιος, ενεργό μέλος της Επιτροπής και κάτοικος του Αγίου Βλασίου είπε ότι το αίτημα των κατοίκων που συγκροτούν την Κίνηση Πολιτών είναι ότι οι κάτοικοι του Πηλίου ζητούν από τη ΔΕΥΑΜΒ να τους σεβαστεί και να ανοίξει μαζί τους διαύλους επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Δεν διαφωνούμε με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, πρόσθεσε ο κ. Γκόλτσιος, σημειώνοντας επίσης ότι τα μέλη της Κίνησης Πολιτών θέλουν να παραμείνει δημόσια επιχείρηση, με κοινωφελή χαρακτήρα και με δημόσιο έλεγχο. Είμαστε ενεργοί πολίτες, συνέχισε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών του Πηλίου και του Βόλου που υπενθύμισε ότι η Κίνηση ξεκίνησε όταν η ΔΕΥΑΜΒ ετσιθελικά επιχείρησε, πριν από δύο περίπου χρόνια, να τοποθετήσει χλωριωτές στις δεξαμενές των χωριών. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασφάλισης της ποιότητας του νερού είπε ο κ. Γκόλτσιος που απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ υπογράμμισε ότι σε οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της ΚΥΑ του 2000 που επιτάσσει την χλωρίωση.

Κατά της ιδιωτικοποίησης

του νερού η ΔΕΥΑΜΒ

Εξάλλου τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΜΒ στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης, ανακοίνωσε χθες με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.

Ειδικότερα στη δήλωση του Δημάρχου Βόλου και Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ επισημαίνονται, εκτός των άλλων, τα ακόλουθα.

«Με απόφαση του Ο.Η.Ε., η 22α Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Όλοι κατανοούμε ότι η ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού φυσικού πλούτου, που είναι πηγή ζωής, πρέπει να αποτελέσει κοινή επιδίωξη, ιδιαίτερα μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μεγάλων κλιματικών αλλαγών.

Για τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και συνεπώς δεν μπορεί, παρά να διασφαλίζεται η δημόσια-κοινωνική διαχείρισή του. Για την παρούσα Δημοτική Αρχή συνεπώς, η λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ ως δημοτικής επιχείρησης με κοινωφελή χαρακτήρα, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Επειδή, όμως, η σημερινή εποχή μόνον «αθώα» δεν είναι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε εξελίξεις οι οποίες θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και το περιβάλλον..

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΜΒ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο, ίσως, κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην πολιτική της Κομισιόν που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει να θέσει στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα την αξίωση για νομική κατοχύρωση «του δικαιώματος στο νερό και την αποχέτευση» ως ανθρώπινου δικαιώματος, με κεντρική θέση ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό, που πρέπει να διαφυλαχτεί και να μην ανοίξει στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών από επτά διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει πλέον το επίσημο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Ήδη έχουν υπογράψει περισσότεροι από 850.000 Γερμανοί, αλλά και χιλιάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη. Μόλις συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αυτός απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από 7 χώρες, η Κομισιόν υποχρεούται να επανεξετάσει το ζήτημα.

Είμαστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε αρωγούς και συμπαραστάτες όλους τους πολίτες του Βόλου. Τους καλούμε, λοιπόν, να το αποδείξουν στην πράξη δηλώνοντας συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να υπογράψουν μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.right2water.eu/el.

(Φώτο: Hλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου