ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτο στη Χαλκίδα… παγωμάρα στο Βόλο

λουκέτο-στη-χαλκίδα-παγωμάρα-στο-βόλ-715401

Σοκ προκαλεί η απόφαση της Λαφάρζ να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Χαλκίδα. Στο δρόμο 236 εργαζόμενοι.

Το «lock out» ανακοινώθηκε χθες το πρωί και ενώ για σήμερα Τετάρτη η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει καλέσει σε διαβούλευση τα υπόλοιπα έξι σωματεία των εργαζομένων στις άλλες, παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της, με σκοπό να συμφωνηθεί το ποσοστό της μείωσης των αποδοχών τους, στο πλαίσιο νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Πάγωσαν» οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ στο Βόλο που αύριο και μετά τη σημερινή διαβούλευση θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να εξουσιοδοτήσουν το τοπικό σωματείο να υπογράψει τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση με περικοπές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η Λαφάρζ έχει καλέσει την ερχόμενη Παρασκευή για διαβούλευση περί των ομαδικών απολύσεων τους εργαζόμενους της Χαλκίδας ενώ το εκεί σωματείο προειδοποιεί με κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας προετοιμάζει τις δικές της αντιδράσεις. «Η απόφαση της ΑΓΕΤ Ηρακλής καταφέρει τεράστιο πλήγμα για ολόκληρο τον κλάδο και την ελληνική οικονομία», ανέφερε χθες ο πρόεδρός της Βαγγέλης Χατζιάρας, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. «Για ακραία ενέργεια που συντελείται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία» έκανε λόγο εξάλλου ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης.

Η είδηση οτι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κλείνει το εργοστάσιο της Χαλκίδας δυστυχώς δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά καθώς ήδη η παραγωγική δραστηριότητα της συγκεκριμένης μονάδας βρισκόταν σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011 ενώ δεν υπήρχε εδώ και πολύ καιρό καμία «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ εταιρείας και σωματείου.

Η εταιρεία επικαλείται τη σοβαρή μείωση κατά 80% από το 2008 εως σήμερα, των πωλήσεων της εταιρείας στην Αττική, που ήταν η κύρια αγορά του εργοστασίου της Χαλκίδας, και μιλά για την εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας που αποφασίστηκε χθες και έχει άμεση ισχύ από σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με την ΑΓΕΤ το κύριο βάρος της παραγωγής θα σηκώσουν τα εργοστάσια σε Βόλο και Μηλάκι Ευβοίας.

Το σωματείο της Χαλκίδας ανακοίνωσε χθες ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε διαβούλευση. «Εμείς δε θα διαβουλευτούμε τις απολύσεις των συναδέλφων. Επίσης έστειλαν στα σπίτια των εργαζομένων επιστολές που λένε στους εργαζόμενους να μην πάνε στην εργασία τους, θα πληρώνεστε κανονικά και θα κάτσετε σπίτι σας. Εμείς δε θα νομιμοποιήσουμε καμία διαβούλευση και θα ζητήσουμε από τους αρμόδιους υπουργούς εάν το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί να τους αφαιρέσουν τις άδεις λειτουργίας και του λατομείου και του εργοστασίου. Αν θέλουν ας μας δώσουν αποζημιώσεις και ας μας απολύσουν. Δεν είναι δυνατόν ένα συμβούλιο να συζητά πως θα πετσοκόψει και ποιους εργαζόμενους. Και άρα εμείς οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουμε κανονικά στη δουλειά μας, ας μας εμποδίσουν” σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Κούκουρας.

Το εργοστάσιο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1926 και βρίσκεται στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, κοντά στον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος σε απόσταση 1 χλμ. από την πόλη της Χαλκίδας.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει εξοντωτική και απαράδεκτη την απόφαση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ “η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Χαλκίδα αφήνοντας στο δρόμο 236 εργαζόμενους…Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζομένους της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θα αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο την απαράδεκτη και εξοντωτική αυτή απόφαση” καταλήγει η ανακοίνωση.

Η νέα δομή…

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής μιλά για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, τη στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα δομή όπως σημειώνει η ΑΓΕΤ στην ανακοίνωσή της περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Εύβοιας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με τη νέα παραγωγική δομή η εταιρεία υποστηρίζει ότι αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30%, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας και εδραιώνοντας τη θέση της ως εξαγωγικής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ’ άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά €57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013.

Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής ανακοίνωσε χθες πωλήσεις ύψους 228,16 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2012, μειωμένες κατά 17,8%, σε σύγκριση με 277,51 εκατ. ευρώ το 2011. Οι πωλήσεις της Εταιρείας ανήλθαν σε 201,77 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15,7%, σε σύγκριση με 239,40 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο Όμιλος παρουσίασε το 2012 ζημίες μετά από φόρους 76,50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36,9% σε σύγκριση με ζημίες μετά από φόρους 55,86 εκατ. ευρώ το 2011. Το 2012, η Εταιρεία παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 76,38 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 65% σε σύγκριση με ζημίες 46,28 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2011.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου