ΤΟΠΙΚΑ

«Να φύγουμε από το ευρώ»

να-φύγουμε-από-το-ευρώ-715219

H διάσωση της χώρας περνά μέσα από την έξοδο της χώρας από το ευρώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» Αλέκο Αλαβάνο που χθες μίλησε το Βόλο στη συνέλευση συγκρότησης Επιτροπής για το «Σχέδιο Β’» στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά εθνικό νόμισμα υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ξανά ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα επανασυσταθεί το κοινωνικό κράτος.

Αναφερόμενος εξάλλου στις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αποφάσισαν τη ένταξή τους στα μνημόνια έπρεπε να περιμένουν ότι θα ξεσπάσει τέτοια κρίση και επέκρινε το γεγονός ότι οι αντίστοιχες Κυβερνήσεις δεν προετοίμασαν ένα Σχέδιο Β προκειμένου να μπορούν να «απαντήσουν» στα προβλήματα που έφεραν και συνεχίζουν να προκαλούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι μνημονιακές πολιτικές.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος εξάλλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός όταν ρωτήθηκε για το «μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναρωτώμενος με αρκετή δόση ειρωνείας και δεικτικότητας, σε ποια βάση μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Αριστεράς και της Λαικής Δεξιάς του κ. Καμμένου.

Αναγκαίο το Σχέδιο Β

Τόσο ο επικεφαλής του Μετώπου Αλ. Αλαβάνος όσο και ο Νίκος Γαλάνης που ήταν οι ομιλητές της χθεσινής συνέλευσης κάλεσαν τους πολίτες σε αυτοοργάνωση ενώ εμφανίστηκαν ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής της χώρας στο εθνικό νόμισμα.

«…Φαντάζομαι το εθνικό μας νόμισμα όπως τη σουηδική κορώνα ή όπως το σλότι της Πολωνίας. Είναι οι δύο χώρες, και οι δύο εκτός ευρωζώνης, που με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν το 2012 τη μεγαλύτερη αύξηση στο ΑΕΠ τους και τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των υφεσιακών κρίσεων να έχει μπορέσει να ανακάμψει μια χώρα με σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ. Όσο καθυστερεί μια χώρα να πάρει την ιστορική απόφαση τόσο πιο βαρύ γίνεται το τίμημα για την κοινωνία της.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος και συνεχίζοντας τόνισε «Χρειάζεται η παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, χρειάζεται ο παραγωγικός σχεδιασμός, χρειάζονται οι εθνικοποιημένες τράπεζες, χρειάζεται κοινωνικό κράτος. Τεχνολογία μπορούμε να διαθέτουμε, αλλά αυτοί που έχουν έρθει με μεταπτυχιακά από το εξωτερικό ούτε στη συλλογή απορριμμάτων δεν μπορούν να βρουν δουλειά και μεταναστεύουν.» Παράλληλα εκτίμησε ότι οι τομείς που θα ευνοηθούν από το εθνικό νόμισμα, σε πρώτη φάση θα είναι κυρίως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στην Κύπρο υπογράμμισε «Η Κύπρος ξεκίνησε με τους ισχυρότερους οιωνούς: την καθολική απόρριψη των όρων της τρόικα από την κυπριακή βουλή. Και σε μια βδομάδα «διαπραγματεύσεων» κατέληξε σε ακόμα πιο βαριά λύση από την πρώτη. Οι απόψεις της κυβέρνησης ότι «μπορούμε να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη» και της αντιπολίτευσης ότι «μπορούμε να καταργήσουμε το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη» είναι στον αέρα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υπαγορεύονται από ψηφοθηρικούς λόγους και εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Στην Κύπρο η απουσία του Σχεδίου Β΄ αποδείχθηκε να έχει μοιραίες συνέπειες, που αναγνωρίζονται, δυστυχώς εκ των υστέρων, από όλη την κυπριακή κοινωνία. Τώρα πλέον μιλάμε για θανάτωση της κυπριακής οικονομίας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

(φωτό : Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου