ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματική η λειτουργία των δικαστηρίων

προβληματική-η-λειτουργία-των-δικαστ-714757

Μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας στο Πρωτοδικείο Βόλου εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί από την πρόσφατη μείωση των θέσεων των Δικαστών Βόλου, η Επιθεωρήτρια Δικαστηρίων και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αεροπαγίτης κ. Βασιλική Θάνου, η οποία επισκέφθηκε χθες το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα δικαστήρια Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ηλίας Καράτσαλος

Όπως τόνισε η κ. Θάνου τα δικαστήρια Βόλου ήταν πάντα τα πιο εύρωστα και πιο βεβαρυμμένα, από θέμα φόρτου εργασίας, σε σύγκριση με υπόλοιπα δικαστήρια στην Ελλάδα και γι’ αυτό επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να ανατραπεί η απόφαση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια με τον ίδιο αριθμό Δικαστών.

Από τη πλευρά μου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης, ενημέρωσε λεπτομερώς την κ. Θάνου για το ζήτημα της μείωσης των Δικαστών, επικρίνοντας το γεγονός ότι «ξαφνικά με ένα Π.Δ. που βεβιασμένα πέρασε, χωρίς να έχουν ακουστεί οι απόψεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ούτε οι απόψεις των Δικηγορικών Συλλόγων, η μείωση κατά τριών θέσεων των Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο .

Σημειώνεται ότι στο Πρωτοδικείο Βόλου υπηρετούσαν 17 άτομα και κάποια στιγμή και 18 και με το Π.Δ. θα μειωθούν οι θέσεις κατά δύο πρωτοδίκες και ένας πρόεδρος Πρωτοδικών που θα εγκαταλείψει το Πρωτοδικείο Βόλου.

Επίσης ο κ. Βολιώτης διευκρίνισε ότι με 15 Δικαστές, ο πολίτης της Μαγνησίας, δε θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Χαρακτηριστικά επεσήμανε «σήμερα εκκρεμούν 8.000 υποθέσεις στα πολιτικά δικαστήρια, 2.500 – 3.000 υποθέσεις στα ποινικά, τα βουλεύματα φθάνουν τα 550 το χρόνο, και οι διαταγές πληρωμής με την οικονομική ύφεση είναι στο αποκορύφωμα. Αν προσθέσουμε και τον ατυχή Νόμο Κατσέλη, δημιουργείται μια ασφυξία, που εμείς θα την υποστούμε στους προσεχείς εννέα μήνες», κατέληξε ο κ .Βολιώτης.

Αναφερόμενη η Επιθεωρήτρια Δικαστηρίων και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αεροπαγίτης κ. Βασιλική Θάνου, στο θέμα της μείωσης θέσεων των Δικαστών Βόλου χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη δηλώνοντας «Αν αυτό υλοποιηθεί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας στο Πρωτοδικείο. Είναι απαραίτητο να ανατραπεί η απόφαση αυτή και να θεραπευτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια με τον ίδιο αριθμό Δικαστών».

Τέθηκε το κτηριακό

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου ενημέρωσε επίσης την κ. Θάνου για το κτιριακό ζήτημα των Δικαστηρίων Βόλου αλλά και την επάνδρωση του Ειρηνοδικείου Αλμυρού , το οποίο ενώ στην αρχή είχε αποφασιστεί να καταργηθεί, στη συνέχεια, ανατράπηκε η απόφαση και διατηρήθηκε. Βέβαια διευκρινίστηκε ότι ο μοναδικός υπάλληλος που υπάρχει είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στο μεγάλο φόρτο δουλειάς που υπάρχει.

Τέλος η κ. Θάνου δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό το Ειρηνοδικείο Αλμυρού ενώ όσον αφορά στο κτιριακό ζήτημα, πρόσθεσε «Ενημερώθηκα για το πρόβλημα της κτιριακής στενότητας των Δικαστηρίων του Βόλου, και όσον αφορά στις αίθουσες του πρωτοδικείου και στις αίθουσες του ειρηνοδικείου, καταβάλλεται προσπάθεια προς το ζήτημα αυτό, κι απ’ ότι γνωρίζω ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου