ΤΟΠΙΚΑ

Προκλητικές οι δηλώσεις Οικονόμου

προκλητικές-οι-δηλώσεις-οικονόμου-714751

Επίθεση στην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Βόλου κ. Νατάσσα Οικονόμου, εξαπέλυσαν χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) Βόλου και οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ / ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, μαζί με εκπροσώπους από τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Βόλου Απόστολος Νάνος, ήταν ο πιο επικριτικός απέναντι στην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και αναπληρώτρια Δήμαρχο κ. Νατ. Οικονόμου.

Την κατηγόρησε ότι επιχειρεί με ανακοινώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης «να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο», και ότι εις μάτην, όπως πρόσθεσε, επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ μίας υπηρεσίας που δεν έχει προβλήματα, τη στιγμή που, όπως σημείωσε, η καθαριότητα ήταν και είναι προβληματική, τόσο στο κέντρο όσο και στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Ο κ. Νάνος συνεχίζοντας τη σφοδρή επίθεση κατά της Αντιδημάρχου, τόνισε ότι «οι αυτονόητες επί χρόνια παρεμβάσεις που γίνονται από την υπηρεσία και τις προβάλει υπέρμετρα η κ. Οικονόμου, θα προκαλούσαν, όπως είπε, θυμηδία ακόμη και στους ιθαγενείς, στους οποίους, προφανώς απευθύνεται», όπως είπε ο κ. Νάνος, οποίος μίλησε ακόμη για «διαδικασίες ρουτίνας» που βαφτίζονται από την Αντιδήμαρχο «συστηματικές παρεμβάσεις – εξορμήσεις καθαριότητας, σε κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας».

Η κ. Οικονόμου, είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, επιχειρεί να εμπεδώσει στην τοπική κοινωνία την αντίληψη ότι πρέπει να συμφιλιωθεί με την ακαθαρσία και τη βρωμιά. Είναι μία πρακτική που στοχεύει, όπως σημείωσε, στη συρρίκνωση της καθαριότητας και της σταδιακής απαξίωσής της, έτσι ώστε στη συνέχεια, όπως είπε, να έλθουν σα σωτήρες οι ιδιώτες για να «σώσουν την πόλη από τη βρωμιά», όπως πρόσθεσε, προκειμένου μετά τα 625 ευρώ που έπαιρναν οι πενταμηνίτες, οι εργολάβοι να νομιμοποιούνται να δίνουν 200- 300 ευρώ το μήνα.

Αυτό είναι το σχέδιο για την αποδιοργάνωση της καθαριότητας που προκλητικά διαφημίζει η Δημοτική Αρχή, είπε ο κ. Νάνος, που καταλήγοντας τόνισε, πως σε όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βάλουν φρένο. Να μην περάσουν, όπως υπογράμμισε, τα σχέδια αυτά. Να γίνει η καθαριότητα, όπως και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρονται από τους ΟΤΑ και που κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων, υπόθεση των σωματείων, των φορέων και των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές.

Οχήματα χωρίς πινακίδες

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε από την πλευρά του και ο συνδικαλιστής της ΔΑΣ / ΟΤΑ και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Θεόδ. Τσαλούχας στη μετακίνησή του οποίου από τη θέση του προϊσταμένου καθαριότητας στη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς από τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας είχε αντιδράσει έντονα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καθώς τη θεωρεί συνδικαλιστική δίωξη από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με τον κ . Τσαλούχα στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου :

– Υπάρχουν οχήματα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες ( στη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς)

– Ο τεχνίτης κάδων, ελλείψει προσωπικού και με εντολή της Αντιδημάρχου, κουρεύει πεζοδρόμια και οι κλάδοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους με ότι συνεπάγεται αυτή η πρακτική

-Τα απορριμματοφόρα για την υπογείωση των κάδων δεν έχουν σύστημα πέδησης με ορατό το ενδεχόμενο της ανατροπής του οχήματος. Ο οδηγός του οχήματος δεν έχει, όπως είπε, άδεια χειριστού γερανοφόρου

– Ο προϋπολογισμός για τις υπερωρίες είναι 14.100 ευρώ για τους μόνιμους και 41.000 για τους αορίστου. Ο νόμος όμως, όπως είπε ο κ. Τσαλούχας, μιλά για 20 ώρες τα Σαββατοκύριακα, συν 20 ώρες τα νυκτερινά συν 16 ώρες της Πολιτικής Προστασίας, φτάνουμε συνολικά 52 ώρες το μήνα. Σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης, αυτές οι υπερωρίες καλύπτουν μόνο ένα τρίμηνο. Με την έλλειψη προσωπικού, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλα τα Σαββατοκύριακα νυχθημερόν, πως θα καλυφθούν οι υπερωρίες.

Εκτράχυνση

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΔΑΣ/ΟΤΑ και μέλος στο Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Ευη Καρυδάκη έκανε λόγο για «πολιτική εκτράχυνση της Δημοτικής Αρχής». Σε αυτή τη διαπίστωση, όπως σημείωσε, οδηγούν η στοχοποίηση από μέσα ενημέρωσης των συνδικαλιστών της ΔΑΣ/ΟΤΑ και των εργαζομένων που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ/ΟΤΑ, η αναφορά, η εισαγγελική παρέμβαση και όλα όσα έγιναν τις μέρες των πολυήμερων κινητοποιήσεων και όλα όσα ακολούθησαν με τα ειδικά παρουσιολόγια, με τις απειλές για εισαγγελέα στο Διευθυντή Οικονομικών και τον προϊστάμενο μισθοδοσίας για να αποδοθούν άμεσα από τους εργαζόμενους όλες οι μέρες των απεργιών και όχι σταδιακά όπως συνέβη σε άλλους Δήμους , η δίωξη Τσαλούχα και η διαρροή προσωπικών δεδομένων για τις άδειες του συγκεκριμένου συνδικαλιστή.

Τα πεντάμηνα

Από την πλευρά της η Μυρτώ Τσιαπλέ που εργάζονταν με τα πεντάμηνα στο Πράσινο του Δήμου Βόλου σημείωσε ότι από την αρχή οι πενταμηνίτες ήλθαν αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις, χωρίς, όπως είπε, τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (μάσκες, εμβολιασμούς). Ελλείψεις που βαραίνουν, όπως τόνισε, το Δήμο, τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ που υλοποίησαν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Είμαστε απλήρωτοι, είπε, 2 ½ μήνες . Είναι ξεκάθαρο κατέληξε ότι θέλουν εργαζόμενους, φτηνούς, αναλώσιμους, χωρίς βασικά δικαιώματα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου