ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές και το πείραμα «Νέστωρ»

οι-μαθητές-και-το-πείραμα-νέστωρ-714739

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα το πείραμα «Νέστωρ», για την ανίχνευση των παράξενων σωματιδίων νετρίνων σε μεγάλα βάθη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για ερευνητικά αποτελέσματα και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη και τους στόχους του παγκόσμιου ελληνικού πειράματος.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δώσει στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου το έναυσμα να αγαπήσουν το μάθημα της φυσικής μέσα από τα παγκόσμια πειράματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στη Γη και να καταλάβουν ότι αυτοί θα είναι αύριο οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα συνεχίσουν το έργο αυτών των επιστημών για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Την εκδήλωση οργάνωσε η καθηγήτρια Φυσικός κ. Νίκη Χατζηκυριάκου στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Γ’ Γυμνασίου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σοφοκλής Σωτηρίου, φυσικός Διδάκτωρ στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελληνογερμανική Αγωγή.

Τι είναι το πείραμα «Νέστωρ»

Συγκεκριμένα ο κ. Σωτηρίου αναφερόμενος στο πείραμα τόνισε ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της φυσικής και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο δεκαετίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρίου τόνισε : «Τα αόρατα σωματίδια της ύλης τα, Νετρίνα που έχουν σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος αναζητούν οι επιστήμονες σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από τη θάλασσα; Στο φρέαρ των Οινουσσών κοντά στην Πύλο πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα όλων των εποχών.

Αστρονομία και κατασκευή τηλεσκοπίου στα βάθη της θάλασσας. Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο δεκαετίες, τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, μέσα στη θάλασσα, σε βάθος πέντε χιλιάδων μέτρων. Εκείνο όμως που συναρπάζει τους επιστήμονες πιο πολύ είναι ότι θα γίνουν μάρτυρες φαινομένων και γεγονότων που πιθανόν να αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους! Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εδώ, όμως, στην Ελλάδα, λίγο πιο έξω από τον ιστορικό Κόλπο του Ναυαρίνου, γράφεται τώρα ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου στην επιστήμη, της αστρονομίας των νετρίνων».

Τέλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα «NESTOR» (Neutrino Extended Submarine Telescope whith Oceanographic Research) τόνισε ότι χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν περισσότεροι από 70 επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου