ΤΟΠΙΚΑ

Κατασχέσεις για οφειλές προς το Δήμο

κατασχέσεις-για-οφειλές-προς-το-δήμο-714114

Οι υπηρεσίες κάνουν αυτό που πρέπει. Με τη φράση αυτή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς επανήλθε στο θέμα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επαγγελματιών προς το Δήμο Βόλου. Δεν έχουμε άλλη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως πρόσθεσε, οι υπάλληλοι απειλούνται με παράβαση καθήκοντος, όπως και οι αιρετοί.

Από το Δήμο Βόλου, με βάση τον μαθηματικό τύπο που καθορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εισπραχθεί ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο είναι ανελαστικό, γεγονός που σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) διατάξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Όσον αφορά την πληρωμή των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα ο Δήμος με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, έδωσε τελεσίγραφο την εβδομάδα που λήγει μεθαύριο, για την πληρωμή των αντίστοιχων τελών για το 2013, απειλώντας ότι από την ερχόμενη θα ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι και ότι σε κάθε περίπτωση αν δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους υπόχρεους, τότε θα αποσύρονται τα τραπεζοκαθίσματα από τα δημοτικά συνεργεία.

Οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει να πληρώσουν τα τέλη για την κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων μετά τις 10 Μαΐου, επικαλούμενοι ότι η κίνηση των καταστημάτων τους κατά την πασχαλινή περίοδο, θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν μία οικονομική ανάσα και να αποπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τρίτους, ανάμεσα τους και στο Δήμο.

Στο Δήμο Βόλου υποστηρίζουν ότι οι οφειλές των καταστηματαρχών ανέρχονται στα 11.000. 000 ευρώ. Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η πραγματική οφειλή όλων των καταστημάτων δεν ξεπερνά τα 3-4 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις και από πρόστιμα.

Μόνο 2,7 εκ. στην αγορά

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ηλία Ξηρακιά από το Δήμο Βόλου απεστάλησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών οι καταστάσεις με τα ονόματα των προμηθευτών και των υποχρεώσεων που θα καλύψει ο Δήμος με τα 4.741.844 ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Βόλου για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους.

Στα αξιοσημείωτα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόλου, είναι ότι από τα 4,7 εκατ. ευρώ τα 2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ενός μεγάλου τμήματος από το δάνειο των 3 εκατ. ευρώ που πήρε πριν μερικούς μήνες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με αποτέλεσμα μόλις 2,7 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των προμηθευτών.

Σημειώνεται πως το ποσό των 4.741.844,00 ευρώ καθορίστηκε έπειτα από σχετικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών στους ΟΤΑ που είχαν αποστείλει το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου.

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Ξηρακιάς τόνισε ότι «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που περιμέναμε από καιρό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουμε όλες τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου προς τους ιδιώτες προμηθευτές, οφειλές που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στους πρώην Δήμους και μεταφέρθηκαν μετά τη συνένωση στον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Η Οικονομική Υπηρεσία έχει προετοιμασθεί και με σειρά προτεραιότητας την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να πληρώσει αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό που είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την αγορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου