ΤΟΠΙΚΑ

«Κουβάρι» τα δημοτικά φιλέτα

κουβάρι-τα-δημοτικά-φιλέτα-714088

Ανυπέρβλητα εμπόδια που έχουν να κάνουν με την έλλειψη συμβολαίων, με την έλλειψη τοπογραφικών για την ακριβή τους έκταση κ.α., συναντούν οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου στην προσπάθεια που κάνουν προκειμένου να ενεργοποιήσουν μία σειρά από δημοτικά ακίνητα, που προσφέρονται για αστική αξιοποίηση και για χρήσεις που θα είναι συμβατές από τις χωροθετήσεις των χρήσεων γης.

Όπως προκύπτει από σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου υπό την προεδρία των Αντιδημάρχων Οικονομικών Ηλία Ξηρακιά και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένη, η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη τη μικρή κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της ακίνητης περιουσίας, επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες,. σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα επιτρέψει στους αρμόδιους του Δήμου Βόλου να προχωρήσουν στη σύνταξη προτάσεων και στις πιθανές χρήσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στα ακίνητα για τα οποία θα υπάρχουν πλήρεις φάκελοι.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή σύσκεψη κλήθηκαν και πήραν μέρος και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, προκειμένου να έχουν τη δική τους συμβολή στη συμπλήρωση των φακέλων του κάθε ακινήτου.

Φάκελοι που παρουσιάζουν πολλά κενά, όπως επανέλαβε χθες ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Δερβένης που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Δερβένη η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η αξιοποίηση όλων των αστικών ακινήτων που υπάρχουν σε όλο τον ενιαίο Δήμο Βόλου, 150 περίπου, επιλέγει να ξεκινήσει από την πρώτη καταγραφή της μελέτης που έκανε για λογαριασμό του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Βόλου η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ), η οποία έχει καταλήξει ότι από τα 150 συνολικά αστικά ακίνητα που έχει στην κατοχή του, εκείνα τα οποία, υπό όρους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, από υποψήφιους επενδυτές.

Χθες η εντολή που δόθηκε από τους κ.κ. Ξηρακιά και Δερβένη ήταν σαφής. Προχωρήστε στη σύνταξη και στη συμπλήρωση των φακέλων για εκείνα από τα δεκαοκτώ αστικά ακίνητα τα οποία έχουν τα λιγότερα προβλήματα.

Τα αγροτεμάχια

Όχι λιγότερα, είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τα αγροτεμάχια που ανήκουν επίσης στο περιουσιολόγιο του Δήμου Βόλου και που έχουν να κάνουν κυρίως με τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης τους. Ένα θέμα για το οποίο ήταν καθοριστική η συμβολή από τα Τοπικά Συμβούλια στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες.

Η Δημοτική Αρχή που δέχεται καθημερινά πιέσεις από αρκετούς άνεργους νέους και μεσήλικες που ζητούν από τους κατά τόπους τοπικούς Αντιδημάρχους την παραχώρηση δημοτικών αγροτεμαχίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους ίδιους, έτσι ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους.

Για τη διατύπωση προτάσεων στη σύσκεψη ήταν παρών και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ενιαίου Δήμου Βόλου Νίκος Αντωνιάδης, ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δημ. Δερβένης σημείωσε ότι μερικά από τα αγροτεμάχια θα μπορούσαν να διατεθούν σε άνεργους νέους ή ακτήμονες αγρότες μέσα από συνεργατικές ομάδες, έτσι όπως αυτές μπορούν να συγκροτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ που πρόκειται να υλοποιηθεί από το Δήμο Βόλου.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου