ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνικό ιατρείο στη Ζαγορά

κοινωνικό-ιατρείο-στη-ζαγορά-713662

Εντός του μήνα θα λειτουργήσει στη Ζαγορά το Κοινωνικό Ιατρείο για προσφορά βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν από δημόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ Ζαγοράς – Μουρεσίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Η δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου θα έχει ως στόχο να βοηθήσει ανασφάλιστους δημότες του Δήμου με την παροχή δωρεών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η λειτουργία του θα βασίζεται στην εθελοντική εργασία γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, επισκεπτριών υγείας και κοινωνικών λειτουργών που θα παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε ανασφάλιστους άπορους κατοίκους του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Πρωταρχικός στόχος της δομής είναι η σύγκριση των προσπαθειών όσο το δυνατόν περισσοτέρων κοινωνικών φορέων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης ευπαθών ομάδων όπως είναι οι ανασφάλιστοι για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μηνών με δυνατότητα παράτασης αυτού όπου είναι απαραίτητο, ώστε το διάστημα που είναι ανασφάλιστοι να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο θα μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος-άπορος κάτοικος του Δήμου είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Λαϊκές Συνελεύσεις, Σύλλογοι, κ.α) με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος –άπορος.

Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Σαμαρά αναφερόμενη στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου αναφέρει ότι είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι «η ομάδα της Κοινωφελούς Εργασίας προχώρησε στην καταγραφή των απόρων του Δήμου μας.

Η πιστοποίησης των απόρων και ανασφάλιστων θα γίνεται με την προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών. Για το Κοινωνικό Ιατρείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσον αφορά την Δ.Ε Ζαγοράς ο χώρος του πρώην νηπιαγωγείου (Κασσαβέτειο). Πρέπει να βρεθεί χώρος και για την Δ.Ε Μουρεσίου.

Όσον αφορά τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου μας έγινε έγγραφο προς το Υπουργείο και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο, ώστε οι θέσεις γιατρών σ’ αυτά να αχαρακτήριστους άγονες ώστε να είναι και πιο ελκυστικές προς τους ενδιαφερόμενους ιατρούς» κατέληξε η κ. Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου κ. Θεόδωρος Μπρίζης ανέφερε ότι «η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Οι κάτοικοι της Δ.Ε Μουρεσίου δεν είναι εύκολο να έρθουν στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς. Πρέπει το Υπουργείο να υποχρεώσει γιατρούς να έρθουν στην περιοχή μας. Οσον αφορά την συνταγογράφηση έχουμε ήδη πάρει απόφαση Δ.Σ για να μπει Internet σε όλες τις Κοινότητες».

Πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε απόρους

Στο μεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να συνεχισθεί το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους κατοίκους του Δήμου. Σε πρώτη φάση ωφελήθηκαν περίπου 790 άτομα σε όλο τον Δήμο και στις δύο ενότητες, Ζαγοράς και Μουρεσίου.

Στην παρούσα φάση, ειδικότερα, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την τοπική Εκκλησία και τους ενοριακούς ναούς, προκειμένου να ενταχθεί ο ίδιος Δήμος σε αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο αφορά άπορους και πολύτεκνους, οι οποίοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται οι αντίστοιχες επαφές και εκτιμάται ότι η υλοποίηση του στόχου θα αποτελέσει πολύ σημαντική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη στήριξης.

«Τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου διογκώνονται πολύ σε σχέση με παλαιότερα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι και στην ύπαιθρο, κατ’ αντιστοιχία με τα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει πρόβλημα» τονίζει η κ. Σαμαρά, η οποία προσθέτει ότι «έρχονται καθημερινά στο Δήμο συμπολίτες μας και ζητούν βοήθεια».

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οικογενειάρχες που προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά αδυνατούν πρακτικά να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, αδυνατούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους, τους λογαριασμούς του νερού ή του ρεύματος. «Είναι εμφανές πλέον ότι αρκετοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προσπαθώντας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας» καταλήγει η ίδια αντιδήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου