ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργείται νέο ΚΔΑΠ για ΑμεΑ από τον Δήμο Βόλου

δημιουργείται-νέο-κδαπ-για-αμεα-από-το-71322

Πέρυσι έγινε… κλήρωση για τα τμήματα, καθώς 15 παιδιά θα αποκλείονταν από τις δομές

Στη δρομολόγηση νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες προχωρά η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ. Πρόκειται για το τρίτο ΚΔΑΠ που θα γίνει στο πολεοδομικό συγκρότημα για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός παιδιών με αναπηρίες μένει εκτός ΚΔΑΠ καθώς δεν υπάρχουν θέσεις και πέρυσι έφθασε να γίνει… κλήρωση για τα παιδιά που θα απορροφούνταν τελικώς από τη δομή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του δημοτικού κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Προύσσης και Μυριοφύτου όπου θα λειτουργήσει το τρίτο ΚΔΑΠμεΑ. Οι προσφορές θα ανοιχτούν στις 3 Ιουνίου προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η νέα δομή.

Στον Δήμο Βόλου προς το παρόν λειτουργούν δύο ΚΔΑΠμεΑ. Στο κέντρο του Βόλου που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης περίπου 50 παιδιών και αντίστοιχα στο κέντρο της Ν. Ιωνίας που λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης περίπου 45 παιδιών. Τα τελευταία όμως χρόνια εκτός δομής μένουν περί τα 15 παιδιά με αναπηρίες. Πέρυσι μάλιστα έγινε κλήρωση για το ποια θα μπουν στη δομή αν και έγινε άτυπη συμφωνία μεταξύ γονέων για εναλλάξ φοίτηση προκειμένου κανένα παιδί να μην αποκλειστεί.

Πανέτοιμη η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ για το άνοιγμα των δομών ΑμεΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι τρεις δομές υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργούν με ευθύνη της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ στη Νέα Ιωνία και στον Βόλο. Οι δομές φιλοξενούν σε ημερήσια βάση 105 άτομα και όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη, το προσωπικό των δομών και οι κτιριακές υποδομές είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούν στο άνοιγμα των δομών, όταν αυτό αποφασιστεί από την κεντρική κυβέρνηση.

«Κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων λόγω του COVID – 19 οι κοινωνικοί λειτουργοί των δομών ήταν σε τακτική επικοινωνία με τους ωφελούμενους των ανωτέρω δομών, διατηρώντας προσωπικό ασφαλείας στις δομές το οποίο δέχεται αιτήσεις και ερωτήματα από ωφελούμενους που θέλουν να μάθουν για την επαναλειτουργία των δομών ή για να εξυπηρετηθούν για άλλες επιμέρους ανάγκες τους», εξηγεί η κ. Μορφογιάννη και προσθέτει:

«Η προσπάθεια του Δήμου Βόλου και της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ ήταν και παραμένει να μην υπάρξουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα λάβουν υποστήριξη τόσο σε πρακτικό επίπεδο (κάλυψη αναγκών καθημερινής διαβίωσης, συνταγογραφήσεις, συνοδεία σε θεράποντες ιατρούς κλπ), όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις συνανθρώπων που κατά το διάστημα το οποίο οι δομές παραμένουν κλειστές έχουν αναλάβει το έργο της συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν βοήθεια στο σπίτι αλλά και άλλων συμπολιτών μας.

Καίρια υπήρξε η γραμμή στήριξης και επικοινωνίας που λειτουργεί στο Κέντρο Κοινότητας με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων.

Στόχος και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν οι δομές υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία το συντομότερο δυνατόν ώστε οι ίδιοι οι ωφελούμενοι και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα που όλοι μας έχουμε ανάγκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου