ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν συμβουλές από τους ειδικούς οι γονείς

ζητούν-συμβουλές-από-τους-ειδικούς-οι-712620

Γονείς απευθύνονται στην «Πρόταση Ζωής» για να βελτιώσουν την ενδοοικογενειακή επικοινωνία

Στο επίκεντρο βρίσκονται σταθερά οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, με την πανδημία να εντείνει τους προβληματισμούς και δεκάδες γονείς να απευθύνονται στους ειδικούς της «Πρότασης ζωής», ζητώντας συμβουλές. «Επειδή οι αρμοδιότητες του φορέα είναι τέτοιες και επειδή γνωρίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, επικοινωνούν για θέματα που αφορούν τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ψυχολόγος Ζωή Γώγου, υπεύθυνη στην κέντρο πρόληψης «Πρόταση ζωής».

Σε μεγάλο ποσοστό, εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες από γονείς, για τους ίδιους και κυρίως για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Δημιουργείται παραπάνω άγχος λόγω της πανδημίας, όμως τα θέματα για τα οποία μας προσεγγίζουν, σχετίζονται κατά βάση με την οικογένεια. Επειδή γνωρίζουν ότι το πεδίο με το οποίο ασχολούμαστε, και έχουμε πιο πολύ εξειδίκευση, είναι αυτό της πρόληψης και ασχολούμαστε πιο πολύ με θέματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών και προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα και ίσως αυτή την περίοδο να γίνονται πιο έντονα», είπε η κ. Γώγου.

Τα ζητήματα που θέτουν προς συζήτηση οι γονείς, επικεντρώνονται στην επικοινωνία με τα παιδιά τους, πώς να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της οικογένειας.

«Γνωρίζουν ότι για ζητήματα επικοινωνίας στην οικογένεια, μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς και γι αυτό μας επιλέγουν, γιατί υπάρχουν πολλοί φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν για προσωπικές δυσκολίες και πιο έντονες ανησυχίες. Εδώ έρχονται πιο πολύ για ζητήματα σχέσεων μέσα στην οικογένεια, για να εκφράσουν προβληματισμούς που είχαν και πριν. Αυτή την φορά, ενδεχομένως, βγαίνουν με πιο έντονο στρες, διότι όλοι είμαστε σε μια κατάσταση με πιο έντονο στρες, όπου άλλοι το διαχειρίζονται καλύτερα και άλλοι πιο δύσκολα» υπογράμμισε η υπεύθυνη της «Πρότασης ζωής».

Παράλληλα, υπάρχουν τηλεφωνικές κλήσεις που αφορούν την κατάχρηση του αλκοόλ, και που μπορούν να απευθυνθούν, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για να ζητήσουν βοήθεια, πιο πολύ με την μορφή παραπομπών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Διαδικτυακές ομάδες γονέων

Σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζεται αγωνία και προβληματισμός για την υγειονομική κρίση, αλλά «δεν αυτό πάντα το ζητούμενο. Δεν το συνδέουν πάντα με την καραντίνα. Είναι προβλήματα που ήδη προϋπήρχαν και συνεχίζουν να τους απασχολούν, επιβαρύνοντας, ενδεχομένως, την ψυχολογία τους», επεσήμανε η ίδια.

Πολλοί επικοινωνούν με την «Πρόταση ζωής», ακούγοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την «Ορθόδοξη μαρτυρία», τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος. Παράλληλα, εκδηλώνεται μεγάλη ανταπόκριση για τις διαδικτυακές ομάδες γονέων που διοργανώνει η «Πρόταση ζωής», λόγω της πανδημίας.

«Αφουγκραζόμενοι, και εμείς, την ανάγκη του κόσμου και παρόλο που πιστεύαμε αρχικά ότι πιθανόν να μην υπάρχει ανταπόκριση, γιατί οι άνθρωποι είναι αρκετά επιφορτισμένοι τελευταία με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δύσκολα θα επέλεγαν να παρακολουθήσουν μια ομάδα διαδικτυακή, τελικά βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη, γιατί σε μια πρόσκληση που βγάλαμε πρόσφατα, και συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων, είχαμε πολλές αιτήσεις. Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στις διαδικτυακές ομάδες γονέων και εκεί θα αναπτύξουμε θέματα που αφορούν την ενίσχυση του γονεικού ρόλου και την καλύτερη ανταπόκριση στο ρόλο αυτό», τόνισε.

Συμβουλευτικές συναντήσεις

Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και την πλατφόρμα zoom, θα πραγματοποιηθούν πέντε δίωρες, εβδομαδιαίες συναντήσεις, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι γονείς να εκφράσουν όσο τους προβληματίζουν, αναζητώντας την συμβουλή των ειδικών.

«Με τόση πληροφορία γύρω μας και την μείωση των κοινωνικών επαφών που έχουμε όλοι τόση ανάγκη, σίγουρα μας επηρεάζει η περίοδος της πανδημίας, γιατί δεν καλύπτουμε την ανάγκη μας για επικοινωνία, όπως την καλύπταμε πριν. Η στέρηση του «να κάνω ότι θέλω, όποια στιγμή το θέλω», όπως ήταν πριν, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε περισσότερο στρες. Σίγουρα, δεν μένουμε ανεπηρέαστοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο», σημείωσε η κ. Γώγου.

Στο μεταξύ, όσοι επιθυμούν, μπορούν να καλέσουν τις γραμμές επικοινωνίας 2421038030 και 38050, Δευτέρα με Παρασκευή, 9 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα, για να κλείσουν ραντεβού για ατομική συμβουλευτική. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ομάδα γονέων, μπορούν να επικοινωνούν, αντίστοιχα, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στις 24 του μήνα αρχίζουν οι συναντήσεις της διαδικτυακής ομάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου