ΤΟΠΙΚΑ

Προς κοπή 40 δέντρα στον Βόλο

προς-κοπή-40-δέντρα-στον-βόλο-712527

Επιπλέον έξι θα κοπούν μετά από αιτήσεις δημοτών και θα αντικατασταθούν – Κρίθηκαν επικίνδυνα από τη Διεύθυνση Πρασίνου

Επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια έχουν κριθεί συνολικά 40 δέντρα στο πολεοδομικό συγκρότημα για τα οποία η Διεύθυνση Πρασίνου εισηγείται να κοπούν και να αντικατασταθούν από νέα. Τα 34 από αυτά, είναι λεύκες που βρίσκονται στο αριστερό πεζοδρόμιο της Ζάχου, δίπλα από τον χείμαρρο Κραυσίνδωνα.

Η διεύθυνση Πρασίνου προχώρησε σε αυτοψία στην οδό Ζάχου και διαπίστωσε ότι από το ύψος της Αναπαύσεως και προς τη συνοικία της Χιλιαδούς, υπάρχουν λεύκες μεγάλης ηλικίας, άνω των 40 ετών, ύψους από 4 έως 8 μέτρα, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζουν έντονες μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα το ξύλο του κορμού τους σε μεγάλο εύρος να εμφανίζει σήψη γεγονός που τα καθιστά πολύ ασταθή κατά τη διάρκεια έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυρών και μεγάλης έντασης ανέμων, έντονης και δυνατής βροχόπτωσης, χιονόπτωσης. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της αυτοψίας, «η λεύκα έχει πολύ ρηχό και μαλακό ριζικό σύστημα. Το ξύλο της είναι επιρρεπές σε σήψη, γεγονός που την καθιστά πολύ ασταθής κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων. Εκτός από το γεγονός ότι το ίδιο το δέντρο είναι αρκετά εύθραυστο, μπορεί επίσης να καταστραφεί από έντομα και ασθένειες».

Συνολικά η υπηρεσία διέγνωσε πρόβλημα σε 34 λεύκες τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες καθώς υπάρχει κίνδυνος «πιθανής πρόκλησης ατυχήματος από ενδεχόμενη πτώση των δένδρων και από την μη ασφαλή διέλευση πεζών και τροχοφόρων» και προτείνει την αφαίρεση και αντικατάσταση τους. «Με γνώμονα πάντοτε την Δημόσια Ασφάλεια εκτιμάται πως ενέχει μελλοντικούς κινδύνους για ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο πόρισμα της υπηρεσίας που έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την ερχόμενη Τρίτη.

Ενα ακόμη δέντρο επί της οδού Καραϊσκάκη 47 πρόκειται να κοπεί καθώς προκαλεί πρόβλημα στην αποχέτευση ακινήτου. Ένα ακόμη επικίνδυνο δέντρο θα κοπεί από την οδό Ιωλκού 118 καθώς οι ρίζες του δημιουργούν κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό διερχόμενων, ενώ επιπλέον δύο δέντρα θα κοπούν στη συμβολή των οδών Μαυροκορδάτου με Αχιλλοπούλου γιατί παρεμποδίζουν την είσοδο και έξοδο σε χώρο πάρκινγκ. Ένα ακόμη δέντρο θα κοπεί από το πεζοδρόμιο της Γάτσου με Γεωργίου Καρτάλη, καθώς εμφανίζει σήψη και κρίνεται ασταθές. Τέλος προτείνεται η κοπή και ενός πλατάνου στην οδό Φερών 19 καθώς παρουσιάζει σήψη που το καθιστά ασταθές σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου