ΤΟΠΙΚΑ

Στην προσφυγιά εκτός σχολείου τα παιδιά στο ΜΟΖΑ

στην-προσφυγιά-εκτός-σχολείου-τα-παιδ-712448

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, βρήκε εκτός σχολικών αιθουσών τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Μόζα στο Βόλο. Η προσφυγιά βρίσκει περίπου 87 παιδιά και των δύο βαθμίδων υποχρεωτικής εκπαίδευσης μακριά από τα σχολεία, όπως ανέφερε το μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Ριζόπουλος.

Ομως, σύμφωνα με το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο και με βάση στοιχεία νεότερης καταγραφής που έγινε στις εγκαταστάσεις του Μόζα, υπάρχουν πέντε παιδιά που θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα προσχολικής εκπαίδευσης και επιπλέον 20 που είναι ηλικίας δημοτικού σχολείου.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει ήδη επικοινωνήσει δύο φορές με το Υπουργείο Παιδείας αναζητώντας διευκρινίσεις για την ένταξη των προσφύγων μαθητών στα σχολεία και ακόμη δεν έχει δοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας.

Το πιθανότερο είναι σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, νηπιαγωγείο να λειτουργήσει σε μία από τις σκηνές που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Μόζα. Τα παιδιά του δημοτικού πιθανότατα θα ενταχθούν σε κάποιο δημοτικό σχολείο. «Ηδη υπάρχουν δημοτικά σχολεία της περιοχής που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να απορροφήσουν τα προσφυγόπουλα», είπε ο κ. Πολύζος, προκρίνοντας το 3ο Δ.Σ. Αισωνίας- Σέσκλου που είναι και πιο κοντά στις εγκαταστάσεις.

Για τα μαθήματα θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ, ενώ θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο τους για τα μαθήματα που θα γίνονται 2 το μεσημέρι έως 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μαγνησίας και μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Ριζόπουλο, η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η ασφαλής μεταφορά των προσφυγόπουλων δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική μέριμνα της Πολιτείας. «Θα πρέπει να ισχύσει ό,τι ισχύει για όλα τα παιδιά: για να προστατεύσουμε την υγεία των προσφυγόπουλων –τα δικά μας παιδιά είναι όλα τακτοποιημένα- θα πρέπει με ευθύνη της Διεύθυνσης Υγείας και σε συνεννόηση με τους γονείς τους να εμβολιαστούν πριν πάνε στο σχολείο», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Μάλιστα χθες, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Μόζα και ενημέρωσε για τα δικαιώματα των παιδιών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου