ΤΟΠΙΚΑ

Πενήντα δύο περιστατικά βίας στη Μαγνησία

πενήντα-δύο-περιστατικά-βίας-στη-μαγν-710022

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία υπογραμμίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση – Ενα στα δέκα παιδιά υφίσταται κακοποίηση

Σοκ προκαλούν τα αριθμητικά στοιχεία που κάνουν λόγο για 52 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα στη Μαγνησία, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος. Ολες οι παράμετροι του φαινομένου, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης με ανάλογο θέμα, που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Ξενία» Βόλου, με τους εισηγητές να υπογραμμίζουν την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες γίνονται αποδέκτες οικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Ιωάννα Κοσμά υπαστυνόμος από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, η οποία ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα τα 52 περιστατικά οικογενειακής βίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Α.Τ. Βόλου αναδεικνύουν όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος.

Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, η διαπίστωση ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, ηλικίας 30 έως 50 ετών, οι οποίες μετά από 25 χρόνια γάμου γίνονται αποδέκτες βίας από τον σύντροφό τους.

Οι πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις αφορούν είτε σε περιστατικά βίας από σύζυγο προς τη σύζυγο, είτε από παιδί προς τον γονιό, είτε από αδελφό προς αδελφό. Παράλληλα, η υπαστυνόμος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έρχονται καθημερινά στην Υπηρεσία μας και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει. Κινούνται όλες οι νομικές διαδικασίες έτσι όπως προβλέπονται και η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς».

Λίγα περιστατικά καταγγέλλονται

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε, παράλληλα, η Ντένια Αλεξοπούλου ψυχολόγος – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, η οποία υπογράμμισε ότι «ένα στα είκοσι περιστατικά δηλώνεται στις αρμόδιες Αρχές. Οι άνθρωποι που υφίστανται βία και κακοποίηση συχνά σιωπούν, αλλά ξέρουμε ότι έχει αυξητική τάση ως φαινόμενο τα τελευταία χρόνια».

Η ίδια έκανε λόγο για «ανησυχητική αύξηση των περιστατικών, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά και στην πόλη», με το συγκεκριμένο δυσάρεστο φαινόμενο να επηρεάζει αρνητικά δεκάδες γυναίκες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

«Το πρόβλημα μας αφορά όλους. Πέρα από τον θύτη και το θύμα, υπάρχουν μάρτυρες που δεν μιλούν και με κάποιον τρόπο συμμετέχουν και αυτοί σε αυτό το φαινόμενο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι είναι υπόθεση όλων μας και αν ένας σπάσει την αλυσίδα της σιωπής, μπορούν ακόμα και να σωθούν ζωές», είπε.

Νομικό πλαίσιο

Ο δικηγόρος Δημήτρης Ρούσσος ανέφερε από την πλευρά του ότι «βλέπουμε καθημερινά δεκάδες περιστατικά και από έρευνες που διαβάζουμε, ένα στα δέκα ή ένα στα επτά παιδιά έχει δεχτεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Η κακοποίηση είναι συναισθηματική, ψυχολογική, σωματική και μέσα σε όλα αυτά να μην ξεχνάμε και τη σεξουαλική κακοποίηση», είπε.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πρέπει να υποστηρίζουμε το νομικό πλαίσιο, το οποίο πολλές φορές δεν είναι τόσο αυστηρό όσο θα έπρεπε, ειδικότερα στο θέμα ταχύτητας κίνησης της ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου. Θα πρέπει να σκεπτόμαστε και ως άνθρωποι και να στηρίζουμε αυτά τα άτομα και κυρίως ως άνθρωποι όταν ακούμε κάτι, ως συγγενείς, φίλοι, γείτονες, γνωστοί, να ενημερώνουμε το ίδιο το θύμα, καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες», υπογράμμισε.

Θέμα παιδείας

Η Ερη Χατζηαγγελάκη αντιπρόεδρος της Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου, είπε ότι «η βία είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, είτε την υφιστάμεθα, είτε όχι. Όχι μόνο μας αφορά, αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ορισμένα μέτρα ούτως ώστε να σταματήσει η βία από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε ψυχολογική, είτε σεξουαλική», τόνισε.

Η ίδια επισήμανε παράλληλα: «Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ ως άνθρωπο, ως άτομο, ως μάνα και θα ήθελα να συνεισφέρω όσο μπορώ, για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Είναι πολύ σημαντική η παιδεία. Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα σε όλο τον κόσμο και σήμερα είναι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό», σημείωσε, κλείνοντας.

Σημαντική εκδήλωση

Η «Κακοποίηση Γυναικών – Σεξουαλική Κακοποίηση» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia Volos», με συντονίστρια την δημοσιογράφο Ροσσάνα Πώποτα.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος με την επωνυμία Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Π.Ε.Α.μ.Σ.Κ.Π, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και η Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού Βόλου.

Η εκδήλωση ήταν βασισμένη στο βιβλίο «Εύθραυστη Ευτυχία» της Ευφροσύνης Γατή και μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου της δόθηκε μια εικόνα της σεξουαλικά κακοποιημένης, από την παιδική ηλικία, γυναίκας. Η συγγραφέας υπογράμμισε, από την πλευρά της, ότι πρέπει να σπάσει η σιωπή και να βγουν στο φως όλα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παραμένουν αθέατα, «στοιχειώνοντας» δεκάδες ζωές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου