ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική μείωση στα τέλη άρδευσης

σημαντική-μείωση-στα-τέλη-άρδευσης-710010

Η ΔΕΥΑΜΒ προχωρά σε αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης για 3.000 και πλέον καλλιεργητές

Η ΔΕΥΑΜΒ αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού άρδευσης προσφέροντας ενιαία φθηνά τιμολόγια έως και 22 φορές κάτω από το σημερινό τιμολόγιο ανά στρέμμα και έξι φορές κάτω για το ετήσιο τέλος. Στόχος η ένταξη του συνόλου των καλλιεργητών στο μητρώο άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα σε έργα και υποδομές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα τέλη άρδευσης ήρθαν προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και χαρακτηρίζονται «επαναστατικά». Θα προσφέρεται ελκυστικό τιμολόγιο για το νερό άρδευσης προς όλους, σύμφωνα με τις εξής χρεώσεις: Το ενιαίο τέλος καθορίζεται πλέον στα 5 ευρώ αντί των 30 ευρώ που ισχύει, το τέλος ανά στρέμμα διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ αντί τιμολογίων που άγγιζαν ακόμη και τα 55 ευρώ ανά στρέμμα και για τις κτηνοτροφικές μονάδες το τέλος μειώνονται κατά 50% και διαμορφώνεται στα 0,14 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Οσοι αρδεύουν τις καλλιέργειές τους θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τρόπο χρέωσης είτε ανά στρέμμα (με 2,5 ευρώ), είτε με το κυβικό (0,14 ευρώ).

Τα παραπάνω θα ισχύσουν για όσους ενταχθούν στο μητρώο της ΔΕΥΑΜΒ. Οσοι επιλέξουν την… αυτόνομη πορεία θα τιμολογούνται με 35 ευρώ ετήσιο τέλος.

Σημειώνεται ότι οι καλλιεργητές εκτάσεων θα πρέπει να ενταχθούν στο μητρώο της ΔΕΥΑΜΒ έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019 οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος άρδευσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιο Παπαευσταθίου, η κατακόρυφη μείωση των τελών άρδευσης επιτεύχθηκε μέσα από την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής. «Εως και σήμερα, επειδή δεν γνωρίζαμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τιμολογούσαμε με βάση τα φυσικά πρόσωπα. Πλέον όμως με την αποτύπωση της καλλιεργούμενης έκτασης στο master plan που είναι 70.711 στρέμματα, εκ των οποίων το 80% δηλαδή τα 56.500 στρέμματα είναι κοινόχρηστα, μπορούμε να κάνουμε τιμολόγηση με βάση το στρέμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον των καλλιεργητών», εξηγεί ο κ. Παπαευσταθίου. Σημειώνεται ότι οι καλλιεργητές υπολογίζονται σε περίπου 3.071 και θα ωφεληθούν από τα νέα τιμολόγια άρδευσης.

«Η κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεση της ΔΕΥΑΜΒ να εντάξει το σύνολο των καλλιεργητών στο μητρώο της, προκειμένου όλοι να απολαμβάνουν ελκυστικές χρεώσεις στο νερό άρδευσης και ταυτόχρονα να μπορεί να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα των τελών σε έργα, παρεμβάσεις και υποδομές», τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου επισημαίνοντας ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ενημερώσει το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων για τα νέα τιμολόγια, προκειμένου όλοι να εγγραφούν στο μητρώο της ΔΕΥΑΜΒ.

Μειωμένα τέλη για ευπαθείς ομάδες

Τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης παραμένουν στα ίδια επίπεδα μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις.

Ωστόσο, από τον κ. Παπαευσταθίου απευθύνεται κάλεσμα σε όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο να έρθουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν έκπτωση στα τέλη τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

-Αποροι σε κατάσταση πλήρους ένδειας έκπτωση 90% για τα πρώτα 50κ.μ.

-Ατομα σε οικονομική αδυναμία έκπτωση 50% για τα πρώτα 50κ.μ.

-Ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω έκπτωση 50% για τα πρώτα 50κ.μ.

-Ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67% έκπτωση 30% για τα πρώτα 50κ.μ.

-Μακροχρόνια άνεργοι έκπτωση 30% για τα πρώτα 50κ.μ.

-Πολύτεκνοι έκπτωση 60% για τα πρώτα 60κ.μ.

-Τρίτεκνοι έκπτωση 50% για τα πρώτα 40κ.μ.

-Μονογονεϊκές οικογένειες έκπτωση 50% για τα πρώτα 40κ.μ.

-Δικαιούχοι ΚΕΑ έκπτωση 30% για τα πρώτα 50κ.μ. νερού.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 που είναι προϋπολογισμού 46.754.525,41 ευρώ και περιλαμβάνει 16 έργα αποχέτευσης προϋπολογισμού 6.770.000 ευρώ, 20 έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 4.940.000 ευρώ, καθώς και έργα μέσα από τον «Φιλόδημο» για την κατασκευή δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού, την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του βιολογικού, αλλά και τον τηλεέλεγχο του δικτύου στις ενότητες Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού και Αρτέμιδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου