ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος ανακοινώσεων στον απόηχο του δημοτικού συμβουλίου

πόλεμος-ανακοινώσεων-στον-απόηχο-του-70937

Αχ. Μπέος κατά μειοψηφιών, Π. Σκοτινιώτης κατά Γ. Μουλά και εργαζόμενοι κατά δημοτικής αρχής και Μιχ. Μιτζικού

Συνέχεια στην επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, που είχε κατάληξη το 1ο Αστυνομικό Τμήμα, δόθηκε χθες. «Πόλεμος» ανακοινώσεων από διαφορετικές πλευρές, συνθέτουν τον πολιτικό… μύλο με φόντο το θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων στους Δήμους.

Προχθές ο κ. Παπατόλιας, ήταν εκείνος που κατέθεσε μήνυση κατά του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Χθες, το γραφείο τύπου του κ. Μπέου, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, βάλλοντας κατά πάντων και υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν θα ακολουθήσει την «κατάρρευση του αποτυχημένου καθεστώτος».

«Δημόσια συγνώμη», από το Δήμαρχο ζητά ο Απ. Παπατόλιας για να αποσύρει τη μήνυση, ενώ σε καταγγελία για προκλητική παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, από τον Πρόεδρο Γιώργο Μουλάς, προέβη ο επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Πάνος Σκοτινιώτης. Θέση απέναντι από το Δήμαρχο, την ομάδα πλειοψηφίας και τον επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχάλη Μιτζικό, παίρνει ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Αχ. Μπέος κατά πάντων

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπέος, καταγγέλλει τις μειοψηφίες του συμβουλίου ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης και ανωμαλίας, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν.

«Επαγγελματίες της πολιτικής, άλλος με εξειδίκευση στη «σωτηρία» και άλλος στον πολιτικό «πολιτισμό», επαναστάτες «πολυτελείας», διάφοροι τυχάρπαστοι και καιροσκόποι, που χρόνια τρέφονταν από τον ιδρώτα και το αίμα του λαού, έχουν από κοινού επιδοθεί σε ένα λυσσαλέο αγώνα, με λάσπη και συκοφαντία, κατά της υπό τον Αχιλλέα Μπέο, νέας Δημοτικής Αρχής, παραβιάζοντας όχι μόνο κάθε κανόνα δημοκρατικής τάξης και λειτουργίας του Δήμου, αλλά βιάζοντας την ίδια τη λογική.

Η απαίτησή τους να θέτουν, σαν μειοψηφίες, τους όρους και να επιβάλλουν τις ορέξεις τους στην πλειοψηφία, ασφαλώς δεν έχει προηγούμενο και δίνει ακριβώς την νοσηρή ιδιοκτησιακή και αντιδημοκρατική αντίληψη, με την οποία δεκαετίες τώρα κατέστρεφαν την πόλη.

Ετσι φθάσαμε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην γελοιοποίηση και τον ευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με ύβρεις, κραυγές και θεατρινίστικες αποχωρήσεις, από πλευράς μειοψηφιών, και με κορυφαία στιγμή την ενέργεια του απελπισμένου, για λίγη προβολή, Απόστολου – Λάκη Παπατόλια, να εγκαταλείψει τη συνεδρίαση, και εν μέσω καταιγίδας, να κατευθυνθεί στο Αστυνομικό Τμήμα για να μηνύσει το Δήμαρχο ότι δήθεν τον εξύβρισε!!!

Αναμφίβολα ο κατήφορός τους δεν έχει τελειωμό, αλλά ήρθε η ώρα να μπει από τις υγιείς και πραγματικά δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία, ένας φραγμός. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ιδιοτελής και υστερόβουλη αγωνία του κάθε πολιτικάντη και του κάθε τζουμπέ για το μέλλον του, να αναγορεύεται σε μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα για την πόλη.

Ο Αχιλλέας Μπέος και οι συνεργάτες του, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, παρά τα εμπόδια και τις αντιδράσεις του υπό κατάρρευση θλιβερά αποτυχημένου καθεστώτος, στην υλοποίηση όσων δεσμεύτηκαν ενώπιον του λαού, την ρητή εντολή του οποίου έλαβαν με τρόπο κρυστάλλινο, μη επιδεχόμενο καμιάς αμφισβήτησης.

Η πόλη έχει στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον και όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν, ας μείνουν πίσω αναπολώντας τα μεγαλεία που έχασαν. Οριστικά και αμετάκλητα. Αυτοί χρωστούν τα πάντα στην πόλη. Η πόλη δεν τους χρωστά τίποτα.

Σημειώνουμε απλώς ότι την ημέρα των νέων θεατρινισμών, δεν είχαμε απλώς φυσική καταιγίδα. Είχαμε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τα Σφαγεία και τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο κ. Μπέος δεν απάντησε με μήνυση στη μήνυση Παπατόλια, ως είχε κάθε δικαίωμα. Ο καθένας μπορεί να συνάγει τα συμπεράσματα του για το ποιος εργάζεται για την πόλη και ποιος για τα μικροσυμφέροντά του.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον εν όψει των νέων στοιχείων που έρχονται, τι είδους θέατρο θα παίξουν. Του παραλόγου ή σκιών;».

Ας ζητήσει συγνώμη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την εις βάρος του κ. Μπέου μήνυση, αφήνει 24 ώρες αφότου πέρασε το κατώφλι του 1ου Α.Τ. Βόλου, ο Απ. Παπατόλιας. Προϋπόθεση, να ζητήσει δημόσια συγνώμη ο Δήμαρχος για το χαρακτηρισμό «λαμόγιο» που του απέδωσε.

«Υπέβαλα μήνυση κατά του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, για το χαρακτηρισμό “λαμόγιο” που μου απηύθυνε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Έπραξα ότι θα έπραττε ο κάθε συμπολίτης μας που σέβεται τον εαυτό του και δεν ανέχεται να σπιλώνεται βάναυσα και αναίτια η τιμή και η υπόληψή του. Στα ζητήματα άλλωστε που αγγίζουν τον ηθικό πυρήνα της ενασχόλησής μας με τα κοινά, οφείλουμε να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Περαιτέρω, επειδή ο όρος ” λαμόγιο” παραπέμπει σε χαμηλές ηθικές αντιστάσεις, καθώς και σε μη χρηστή ή αδιαφανή διαχείριση, προσκαλώ τον κ. Δήμαρχο να παρουσιάσει δημόσια τυχόν στοιχεία που διαθέτει για τη Νομαρχιακή μου θητεία, τα οποία θα δικαιολογούσαν ένα τέτοιο χαρακτηρισμό. Εάν όμως δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τέτοια στοιχεία, δεδομένου ότι η τελευταία Νομαρχιακή αρχή ήταν υποδειγματική σε πανελλαδική κλίμακα στα θέματα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, τον προσκαλώ να ζητήσει δημόσια συγνώμη για το ατόπημά του, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στον εκνευρισμό που του προκάλεσε η πολιτική κριτική των μειοψηφιών για φιλοκυβερνητική στάση και ωμή παραβίαση του Κανονισμού. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια χειρονομία από μέρους του θα επέφερε και την ανάκληση της μήνυσης που του υπέβαλα», αναφέρει ο κ. Παπατόλιας.

Καταγγελία Π. Σκοτινιώτη

Για προκλητική παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Μουλά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», Πάνος Σκοτινιώτης, Απόστολος Παπατόλιας, Σπύρος Μαβίδης και Νίκος Στόϊκος, με επερώτηση που κατέθεσαν την επόμενη μιας ακόμη συνεδρίασης του σώματος στην οποία «επιχειρήθηκε η φίμωση των μειοψηφιών και η αποφυγή συζήτησης πολιτικά «ενοχλητικών» θεμάτων».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης» αναφέρουν συγκεκριμένες διατάξεις που παραβιάστηκαν και καλούν τον κ. Μουλά να αντιληφθεί την ευθύνη του για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της πόλης, με βάση τον κανονισμό και το πολύχρονο δημοκρατικό κεκτημένο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για ευθεία παράβαση του κανονισμού και αναφέρονται στην άρνηση από πλευράς του κ. Μουλά να δώσει το λόγο στους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να μιλήσουν μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4.

Για παράβαση του κανονισμού γίνεται λόγος με αφορμή την άρνηση να τεθεί σε ψηφοφορία την πρόταση τριών τουλάχιστον επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, που ζήτησαν να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης, ως κατεπείγοντα, τόσο το θέμα της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων των υπαλλήλων του Δήμου, με βάση και σχετικό αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, όσο και το θέμα των μέτρων ανακούφισης των ανέργων, που έθεσαν σωματεία της πόλης.

Γίνεται επίσης αναφορά και για την άρνηση λόγου στον επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί επί του Κανονισμού προκειμένου να επισημάνει την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων.

«Αν συνεχιστεί αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή», τονίζουν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης», «είναι βέβαιο πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα οδηγηθεί σε εκφυλισμό και απαξίωση και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφού συμπίπτει με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο τοπικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της πόλης».

Καταπέλτης οι εργαζόμενοι

Καταπέλτης κατά του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, της ομάδας πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και προσωπικά κατά του επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχ. Μιτζικού, εμφανίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. Η μη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της αξιολόγησης και ελέγχου μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οδηγεί τους εργαζόμενους σε μετωπική κόντρα με τη δημοτική αρχή.

Σε ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου κάνουν λόγο για «έναν Δήμαρχο με σκεπτικό ναι μεν αλλά, μια πλειοψηφία αποτελούμενη από άβουλους χειροκροτητές, διάφορους παρατρεχάμενους ακροβολισμένους και οι εργαζόμενοι στην ομηρία για το θέμα της αξιολόγησης».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «παρότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων, συμφώνησε με το Δήμαρχο για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για εκείνους τους εργαζόμενους που χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία για την είσοδό τους στο Δήμο, παρότι ζητά συνεργασία απ’ όλους τους εργαζόμενους, για να καταφέρει να κάνει πράξη όλα αυτά που οραματίζεται και έπεισαν τους Βολιώτες να τον ψηφίσουν, παρότι ισχυρίζεται ότι είναι στο πλευρό μας, αρνείται να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, μια απόφαση η οποία θα μοιράσει τις τυχόν ευθύνες, μιας και είναι το κατ΄ εξοχήν πολιτικό όργανο.

Υπεκφεύγει με διάφορες προφάσεις, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους πολλούς «κυβερνητικούς φίλους» που τον στήριξαν και τον στηρίζουν, νομίζοντας ότι έτσι θα πορευτεί ξέγνοιαστα».

Οι εργαζόμενοι χαιρετίζουν τη στάση των «Δρόμων Συνεργασίας», «Επιλογή Ευθύνης», «ΛΑΣ» και των συμβούλων Θεολόγου Διαμαντένια, Κέρσας Σπανομήτρου και επιτίθενται κατά του επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μιχ. Μιτζικού. «Εσείς κύριε Μιτζικέ συνεχίστε το δρόμο σας, γαλουχημένος στον μονερατιστικό τρόπο της ουδέτερης Ελβετίας, συνεχίστε να είστε η ουρά της εκάστοτε εξουσίας για να σας πετούν έξω από τα συμβούλια και να ζείτε στη δική σας εικονική πραγματικότητα», αναφέρεται στην καταγγελία των εργαζομένων.

Υπογραμμίζουν ότι δεν φοβούνται την αξιολόγηση, καλούν όμως τη δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Βόλου, να πάρει απόφαση για τη συγκριτική αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων με νέα κριτήρια αναλαμβάνοντας την ευθύνη που απορρέει από το θεσμικό του ρόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου