ΤΟΠΙΚΑ

Κόβονται 34 λεύκες στον Κραυσίνδωνα

κόβονται-34-λεύκες-στον-κραυσίνδωνα-708726

«Θα φυτευτούν ισάριθμες μουριές για την αποκατάσταση του ισοζυγίου αστικού πρασίνου», ανέφερε η αντιδήμαρχος Βόλου Δέσποινα Κότογλου

Στην κοπή συνολικά 34 δέντρων από το αριστερό πεζοδρόμιο της Ζάχου στον Κραυσίδωνα θα προχωρήσει με απόφαση που λήφθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, η υπηρεσία Πρασίνου. Ωστόσο σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πρασίνου, Δέσποινα Κότογλου, το ισοζύγιο του αστικού πρασίνου θα αποκατασταθεί άμεσα με την φύτευση ισάριθμων δέντρων από τον εργολάβο ο οποίος αρχές Μαρτίου αναμένεται να μπει στη Ζάχου για να ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης και μονοδρόμησης της οδού στο πλαίσιο έργου για τη λειτουργία των παρόχθιων του Κραυσίδωνα ως ζεύγος μονοδρόμων.

Όπως είναι γνωστό, η διεύθυνση Πρασίνου, με αφορμή και την επικείμενη έναρξη των εργασιών στη Ζάχου, προχώρησε σε αυτοψία και διαπίστωσε ότι από το ύψος της Αναπαύσεως και προς τη συνοικία της Χιλιαδούς, υπάρχουν λεύκες μεγάλης ηλικίας, άνω των 40 ετών, ύψους από 4 έως 8 μέτρα, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα εμφανίζουν έντονες μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές, με αποτέλεσμα το ξύλο του κορμού τους σε μεγάλο εύρος να εμφανίζει σήψη γεγονός που τα καθιστά πολύ ασταθή κατά τη διάρκεια έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυρών και μεγάλης έντασης ανέμων, έντονης και δυνατής βροχόπτωσης, χιονόπτωσης. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της αυτοψίας, «η λεύκα έχει πολύ ρηχό και μαλακό ριζικό σύστημα. Το ξύλο της είναι επιρρεπές σε σήψη, γεγονός που την καθιστά πολύ ασταθής κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων. Εκτός από το γεγονός ότι το ίδιο το δέντρο είναι αρκετά εύθραυστο, μπορεί επίσης να καταστραφεί από έντομα και ασθένειες».

Συνολικά η υπηρεσία διέγνωσε πρόβλημα σε 34 λεύκες τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες καθώς υπάρχει κίνδυνος «πιθανής πρόκλησης ατυχήματος από ενδεχόμενη πτώση των δένδρων και από την μη ασφαλή διέλευση πεζών και τροχοφόρων» και προτείνει την αφαίρεση και αντικατάσταση τους. «Με γνώμονα πάντοτε την Δημόσια Ασφάλεια εκτιμάται πως ενέχει μελλοντικούς κινδύνους για ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο πόρισμα της υπηρεσίας.

Η πρόταση για την κοπή των 34 λευκών εγκρίθηκε στη χθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με την κ. Κότογλου, οι λεύκες θα κοπούν και από την υπηρεσία Πρασίνου προτάθηκε να φυτευτούν ισάριθμες μουριές, όπως έγινε στην Καραμπατζάκη.

Τις νέες φυτεύσεις θα αναλάβει ο εργολάβος που εκτελεί το έργο της ανάπλασης των παρόχθιων του Κραυσίδωνα. Εως τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Καραμπατζάκη και αρχές Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης του οδοστρώματος, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, δημιουργίας ποδηλατοδρόμου επί της Ζάχου.

Όπως είναι γνωστό το έργο προβλέπει περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος στα 3,5 μέτρα στο σύνολο των 6χλμ (τρία χιλιόμετρα η Ζάχου και τρία χιλιόμετρα η Καραμπατζάκη) προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο οδών ως ήπιας κυκλοφορίας.

Σε κάθε οδό θα διαμορφωθούν φαρδιά πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές και προς τον χείμαρρο Κραυσίδωνα και προς τις οικοδομές που θα κυμαίνονται ανά περίπτωση μεταξύ 2,5 και 3 μέτρων το κάθε ένα. Στα πεζοδρόμια θα γίνουν νέες φυτεύσεις, θα τοποθετηθούν παγκάκια και θα ενισχυθεί ο φωτισμός. Θα διαμορφωθούν επίσης διαβάσεις για τους πεζούς. Από την πλευρά του χειμάρρου στη Ζάχου θα διαμορφωθούν επίσης ποδηλατόδρομοι φάρδους 1,5 μέτρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου