ΤΟΠΙΚΑ

Οδοντιατρικές εξετάσεις σε σχολεία της Μαγνησίας τον Οκτώβριο

οδοντιατρικές-εξετάσεις-σε-σχολεία-τ-707877

Χίλιους και πλέον μαθητές πρόκειται να εξετάσουν οδοντίατροι μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Οι δύο φορείς ενώνουν για μία ακόμη χρονιά τις δυνάμεις τους και επισκέπτονται σχολικές μονάδες στο ανατολικό και το νότιο Πήλιο καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων με στόχο την προαγωγή της στοματικής υγείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόγραμμα για την προαγωγή της στοματικής υγείας των μαθητών θα γίνει το διάστημα από 3 έως 27 Οκτωβρίου. Θα ξεκινήσει από τη Ζαγορά και θα επεκταθεί σε όλο το δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο δήμο Νοτίου Πηλίου και στις Βόρειες Σποράδες. Κλιμάκια από οδοντίατρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού θα εξετάζουν τους μαθητές, θα κάνουν καταγραφή του επιπέδου της στοματικής τους υγείας, θα κάνουν επίδειξη πώς βουρτσίζονται σωστά τα δόντια και θα διανέμουν φυλλάδια τα οποία θα απευθύνονται προς τους γονείς.

Το πρόγραμμα θα γίνεται τόσο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, αλλά και σε γυμνάσια και λύκεια, πάντα με τη συγκατάθεση των γονέων και αναμένεται να εξεταστούν περισσότεροι από 1.000 μαθητές. Σύμφωνα με τον γραμματέα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θανάση Λιάτσικα κάθε σχολική μονάδα θα επισκέπτονται 5-6 εθελοντές οδοντίατροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται σε θέματα στοματικής υγιεινής των παιδιών τους, παρά την οικονομική κρίση. «Στην περίοδο άλλωστε της κρίσης, η πρόληψη είναι οικονομία», ανέφερε ο κ. Λιάτσικας.

Βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά την προπέρσινη σχολική χρονιά οπότε και εξετάστηκαν 2.000 μαθητές, προκύπτει -σε δείγμα 800 μαθητών- ότι τα κορίτσια φροντίζουν περισσότερο τα δόντια τους και στο πλαίσιο αυτό έχουν λιγότερα χαλασμένα δόντια. «Τα κορίτσια σε ποσοστό 50% έχουν λιγότερα χαλασμένα δόντια σε σχέση με τα αγόρια», ανέφερε ο κ. Λιάτσικας. Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια έχουν δύο χαλασμένα δόντια και τα αγόρια τέσσερα χαλασμένα δόντια. Σε γενικές γραμμές πάντως κρίνεται ότι το επίπεδο στοματικής υγιεινής των παιδιών δεν είναι σε κακή κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου