ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδαία η παρακαταθήκη του Δημ. Τριχόπουλου

σπουδαία-η-παρακαταθήκη-του-δημ-τριχό-707095

Ειδική τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του κορυφαίου γιατρού και ακαδημαϊκού στο 8ο Πανελλήνιο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας στον Βόλο

Τη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα γιατρού και ακαδημαϊκού που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα συνέδεσε το έργο του με την αριστεία, τον αείμνηστο Δημήτρη Τριχόπουλο, που γεννήθηκε στον Βόλο, τίμησαν χθες στη γενέτειρά του ο ιατρικός κόσμος, αλλά και φορείς της περιοχής. Η ειδική τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και εντάσσεται στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις στη δημόσια υγεία: Αξιοποίηση της παρακαταθήκης του καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου» που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, στη Λάρισα.

Για τον ακαδημαϊκό, γιατρό και άνθρωπο Δημήτρη Τριχόπουλο μίλησαν επιστήμονες που έχουν δουλέψει μαζί του στα πανεπιστημιακά εργαστήρια και για τους οποίους ο τιμώμενος αποτέλεσε πολύτιμο δάσκαλο.

«Αποφασίσαμε ήδη από πέρυσι να τιμήσουμε τη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου και μάλιστα στη γενέτειρά του τον Βόλο. Θεωρήσαμε ότι η εκδήλωση έπρεπε να γίνει στον τόπο καταγωγής του, γιατί ο καθηγητής, παρόλο που τόσα χρόνια βρισκόταν σε όλον τον κόσμο από την Ευρώπη έως την Αμερική, πάντα σκεφτόταν την ιδιαίτερη πατρίδα του και μιλούσε με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο του», αναφέρθηκε στο σκεπτικό της εκδήλωσης η ιατρός παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και διευθύντρια του εργαστηρίου Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παγώνα Λάγιου.

Μιλώντας για τον καθηγητή Δ. Τριχόπουλο, η κ. Λάγιου τον χαρακτήρισε αναντικατάστατο. «Είχα την τιμή και τη χαρά να δουλέψω μαζί του. Ακόμη και σήμερα, καθόμαστε στα εργαστήρια και αναρωτιόμαστε τι θα έκανε ο καθηγητής σε κάθε περίπτωση. Προσπαθούμε να βρούμε τη συλλογιστική του κι όσα μας έχει μάθει για να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα και να προχωρήσουμε την έρευνά μας. Ξέρετε, λέμε συνήθως ουδείς αναντικατάστατος. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που είναι πραγματικά αναντικατάστατοι», υπογράμμισε η κ. Λάγιου.

«Καθηγητή πολλών σύγχρονων ακαδημαϊκών και γιατρών» χαρακτήρισε τον Δ. Τριχόπουλο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χ. Χατζηχριστοδούλου, υποστηρίζοντας ότι με το έργο και τη ζωή του σφράγισε τον χώρο της δημόσιας υγείας και της επιδημιολογίας. Ο ίδιος εστίασε κυρίως στη σημαντική συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ανακάλυψη πολλών παραγόντων κινδύνου από τον καρκίνο. «Ηταν εκείνος που πρώτος ανακάλυψε ότι το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Κυρίως όμως ήταν ένας άνθρωπος με ήθος, ευπρέπεια, ευγένεια και χαμηλό προφίλ, παρόλο που ήταν ένας τεράστιος επιστήμονας. Ξέρετε είναι δύσκολο να είσαι ταπεινός, ενώ είσαι επιτυχημένος. Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε το ένα δέκατο απ’ ό,τι έκανε ο Δημήτρης Τριχόπουλος», επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου που επίσης συνεργάστηκε μαζί του. Ερωτηθείς τι θυμάται από τον καθηγητή, αναφέρθηκε στη στάση ζωής του: «Εβαζε πάνω από την έρευνα το ήθος και τη συγχωρητικότητα και έλεγε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης τόνισε ότι πρόκειται για τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Δημήτρη Τριχόπουλο «ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη δημόσια υγεία, στην έρευνα και στο να αποκτήσει η δημόσια υγεία ακαδημαϊκή ταυτότητα».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου