ΤΟΠΙΚΑ

100 μηχανήματα στους δρόμους της Μαγνησίας ενόψει χιονιά

100-μηχανήματα-στους-δρόμους-της-μαγνησί-705876

Ισχυρές και διαρκείας χιονοπτώσεις, ακόμη και μέσα στον Βόλο, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να φέρει η «Μήδεια» στη Μαγνησία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, Δήμοι και σώματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν.

Σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Οργανο μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων, σωμάτων ασφαλείας και εθελοντών.

Όπως επεσήμανε η κ. Κολυνδρίνη η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει στην ευθύνη της το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε δημοτικό και αγροτικό δίκτυο επιχειρούν οι δήμοι με τις δυνάμεις τους. Περισσότερα από 100 μηχανήματα κάθε είδους, αποχιονιστικά, λεπίδες, αλατιέρες είναι σε ετοιμότητα και από αύριο το απόγευμα θα λάβουν θέσεις «μάχης» σε σημεία που έχουν επιλεγεί προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με την έναρξη της χιονόπτωσης.

Επίσης έχει στη διάθεσή της μεγάλη ποσότητα αλατιού για την αντιμετώπιση των συνθηκών ολικού παγετού που αναμένεται να κρατήσουν έως και την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ήδη έχει ενημερώσει εγγράφως την διαχειρίστρια του αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίο» προκειμένου να λάβει μέτρα για τη διατήρηση του δικτύου ανοιχτού και σε συνεργασία με την Τροχαία, αν απαιτηθεί να κλείσει η κυκλοφορία για βαρέα οχήματα.

Η κ. Κολυνδρίνη ζήτησε ακόμη τη συνεργασία και των ίδιων των δημοτών. Κάλεσε τους κτηνοτρόφους να προμηθευτούν τροφές στα ποιμνιοστάσιά τους για τουλάχιστον πέντε ημέρες, αγρότες και μελισσοκόμοι να λάβουν μέτρα και τους πολίτες επίσης να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για να μην χρειαστεί να μετακινηθούν με κίνδυνο για την ασφάλειά τους όσο τα ακραία φαινόμενα θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι Δήμοι δήλωσαν ετοιμοπόλεμοι τόσο από πλευράς μηχανημάτων όσο και από πλευράς προμήθειας επαρκών ποσοτήτων άλατος, ενώ έχουν ενεργοποιήσει συμβάσεις και με ιδιοκτήτες αποχιονιστικών μηχανημάτων.

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους Πέτρος Βαφίνης από την Αλόννησο, Αγγελος Ξηντάρης από τη Σκόπελο και Θεόδωρος Τζούμας από τη Σκιάθο, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ακραία καιρικά φαινόμενα εντοπίζεται σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.

Ετοιμοπόλεμες για την αντιμετώπιση της Μήδειας δήλωσαν και οι υπηρεσίες στη Μαγνησία. Οχήματα της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται στην ΠΑΘΕ, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, της Σούρπης και του Αερινού, δύο επιπλέον οχήματα θα διατεθούν για τον ορεινό όγκο, ενώ επί ποδός θα είναι η Ελληνική Αστυνομία μέσω του «100», το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και η 111 Πτέρυγα Μάχης που πέρα από τον αποχιονισμό του αεροδρομίου δήλωσε στη διάθεση των τοπικών αρχών προκειμένου να συμβάλλει στο έργο του αποχιονισμού.

Τη συζήτηση έκλεισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης σε θέματα πολιτικής προστασίας, Γρηγόρης Ιγγλέσης, ζητώντας ετοιμότητα, προσοχή και συνεργασία απ’ όλους τους φορείς προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα. «Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι μεγάλης έντασης και διάρκεια και θα θυμίσουν χειμώνα του ’87», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου