ΤΟΠΙΚΑ

«Εχουμε εύφημο αποτύπωμα στον ακαδημαϊκό χάρτη»

εχουμε-εύφημο-αποτύπωμα-στον-ακαδημ-705654

Τι απαντά το Τμήμα ΗΜΜΥ στις ανυπόγραφες καταγγελίες φοιτητών περί τραμπουκισμού και σεξιστικών σχολίων

Με έγγραφη ανακοίνωσή του το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου υπερασπίζεται το κύρος του που επιχειρήθηκε να πληγεί από μικρή ομάδα φοιτητών που όπως αναφέρει προσπαθεί «να διαμορφώσει συνθήκες μηδενιστικού ακτιβισμού και να κατασκευάσει εντυπώσεις διασπείροντας ψευδείς, αόριστους και εν τέλει συκοφαντικούς ισχυρισμούς». «Εχουμε εύφημο αποτύπωμα στον ακαδημαϊκό χάρτη», αναφέρει το Τμήμα σε ανακοίνωσή του διαψεύδοντας το περιεχόμενο ανυπόγραφης επιστολής φοιτητών που στρεφόταν εναντίον καθηγητών του Τμήματος τους οποίους κατήγγειλε για τραμπουκισμούς και σεξιστικά σχόλια, στον απόηχο δεκαπενθήμερης κατάληψης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από την πρώτη στιγμή παρουσίασε τις θέσεις τόσο των φοιτητών, αλλά και του προέδρου του τμήματος καθώς και του καθηγητή που κατονομάστηκε από τους φοιτητές ως κύριος εκφραστής τραμπουκισμών και σεξιστικών σχολίων.

Για την επιστολή των φοιτητών που είδε το φως της δημοσιότητας, το τμήμα απαντά:

«Το Τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη διάρκεια των 18 χρόνων λειτουργίας του έχει καταφέρει να δημιουργήσει εύφημο και υπολογίσιμο αποτύπωμα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, αλλά και στην ευρύτερη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ευρύτερη κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Αυτό διαπιστώνεται με αντικειμενικό τρόπο από πλήθος στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να αναζητήσει στην έκθεση αξιολόγησης του Τμήματος (τη μοναδική έκθεση αξιολόγησης για τέτοιου γνωστικού αντικειμένου Τμήμα, στην Ελλάδα, ως τώρα). Ανάμεσα σε αυτά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τμήμα ΗΜΜΥ του ΠΘ:

-Υποστηρίζεται από 21 μέλη ΔΕΠ εγνωσμένου κύρους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υπηρετήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

-Εκπαιδεύει τεχνολογικά και ερευνητικά μεγάλο αριθμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (τρέχων ενεργός πληθυσμός 1.364 και 161, αντίστοιχα), διατηρώντας μια από τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, και πραγματοποιώντας τρία συνολικά μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης καθώς και ολοκληρωμένο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών.

-Σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων του, της τάξης του 80-85%, δραστηριοποιείται σε συναφείς με το αντικείμενο σπουδών τους τομείς της διεθνούς αγοράς εργασίας ή διαπρέπει σε διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές καθώς και σε ακαδημαϊκές θέσεις σε κορυφαία Ιδρύματα τριών ηπείρων

-Μετρά σημαντικό αριθμό διεθνών διακρίσεων, βραβείων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και ιστορίες επιτυχίας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

-Διαθέτει ενεργή και δραστήρια φοιτητική κοινότητα με παρουσία, οργάνωση και συμμετοχή σε υψηλού γοήτρου διεθνή fora έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (βλ. για παράδειγμα IEEEstudentbranch, AIESEC, CYBATHLON 2020 κλπ).

-Διατηρεί ενεργές συνεργασίες με άλλα τμήματα και ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, στο πνεύμα της εξωστρέφειας, καλλιεργεί και καινούργιους δεσμούς.

Αυτά τα στοιχεία και οι μαρτυρίες των αποφοίτων μας, των εργοδοτών τους, των συνεργατών τους κ.λπ. καταδεικνύουν ότι το τμήμα ΗΜΜΥ συμβάλλει με έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, καθώς και στην προαγωγή των κοινωνικών ιδεωδών που οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να υπηρετεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε θέματα χρηματοδότησης, υποδομών και προσωπικού, επιδιώκει τη βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση των φοιτητών του και τη διεύρυνση των διαθέσιμων επιλογών τους μετά την αποφοίτηση, ώστε να συγκρατηθεί το πνευματικό κεφάλαιο της πατρίδας μας εντός των συνόρων της, με πρόγραμμα σπουδών εφάμιλλης ποιότητας με τα προγράμματα σπουδών κορυφαίων μητροπολιτικών Ιδρυμάτων και με συστηματικές διαδικασίες αυτοαξιολόγησης.

Όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να καθίστανται εφικτά με τη συμβολή όλων των μελών της κοινότητάς μας, μελών ΔΕΠ, επιστημονικών συνεργατών, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, κυρίως όμως χάρη στη συμβολή των φοιτητών μας, που ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην διαρκή προσπάθεια όλων μας για βελτίωση, με τη συμμετοχή τους σε σχετικές επιτροπές, την υποβολή εποικοδομητικής κριτικής, ακόμα και τη γόνιμη αντιπαράθεση.

Δυστυχώς μικρή ομάδα φοιτητών, με πρόσχημα την απαιτητικότητα ενός προγράμματος σπουδών υψηλού επιπέδου, αντί να συμμετέχει με δημιουργικό τρόπο στην κοινή μας προσπάθεια, επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες μηδενιστικού ακτιβισμού και να κατασκευάσει εντυπώσεις διασπείροντας ψευδείς, αόριστους, και εν τέλει συκοφαντικούς ισχυρισμούς, επειδή απέτυχε να πείσει το Σώμα του Φοιτητικού Συλλόγου να συνεχίσει μια κατάληψη.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια αξία υποτίθεται ότι προάγει αυτή η πρακτική, ποιο φοιτητικό συμφέρον υποτίθεται ότι υπερασπίζεται και από ποιο ακαδημαϊκό ήθος διέπεται. Τελικός αποδέκτης της στρεβλής εικόνας που παρουσιάζεται είναι το σύνολο των φοιτητών μας και η αξία του πτυχίου τους. Το Τμήμα μας διαθέτει διαρκείς επιτροπές αναθεώρησης του προγράμματος σπουδών, καθώς και μηχανισμούς αξιολόγησης των διδασκόντων και των μαθημάτων από τους φοιτητές, και δεσμεύεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη σύγκληση των οργάνων του και τις διαδικασίες λήψης απόφασης, στις οποίες είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και η συμμετοχή των φοιτητών.

Σε μια εποχή που επιχειρείται μια συστηματική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και η χειραγώγηση των πολιτών με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με συνοδοιπόρο τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που συμμερίζονται την αγωνία μας για ανοιχτό, γόνιμο, δημοκρατικό και ποιοτικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, ατομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου