ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας για την έλευση της «Μήδειας»

ανησυχία-σε-αγρότες-και-κτηνοτρόφους-704283

Σε εγρήγορση λόγω του κύματος κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών, που αναμένονται στη Μαγνησία

Στο «κόκκινο» η αγωνία αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω της «Μήδειας» που έρχεται με άγριες, όπως όλα δείχνουν, διαθέσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εκδηλη η ανησυχία των επαγγελματιών των δύο κλάδων, σε όλη τη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά, λόγω του αναμενόμενου παγετού, που προκαλεί προβλήματα σε καλλιέργειες αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο.

Εντονη η ανησυχία στη Μαγνησία, με το βλέμμα στο νέο κύμα κακοκαιρίας που καταφθάνει στην καρδιά του χειμώνα, θέτοντας τους πάντες σε επιφυλακή.

«Αναμφίβολα μας ανησυχεί η κακοκαιρία, διότι έχουν αρχίσει να ανθίζουν οι ελιές και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν πρόβλημα», όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θωμάς Δάμτσας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων. Σχολιάζοντας το κύμα ψύχους που αναμένεται, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι τα χιλιάδες ελαιόδεντρα είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, σε μια περίοδο καθοριστική για την παραγωγή. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν είναι μια λεμονιά για να τη σκεπάσεις, είναι χιλιάδες δέντρα», είπε.

Εντονότερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να έχει καλύτερη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι, με τους ελαιοπαραγωγούς να προσβλέπουν στη διατήρηση των καιρικών συνθηκών. «Ανησυχούμε, γιατί εάν επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δυστυχώς, θα προκληθούν ζημιές. Η αντοχή της ελιάς είναι ανάλογη με την εποχή. Οταν η θερμοκρασία φθάνει τους -3 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζει τα δέντρα. Εάν μειωθεί και άλλο, θα προκαλέσει καταστροφή», επεσήμανε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στον καθημερινό αγώνα των καλλιεργητών κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Εντονη ανησυχία και για τα αμπέλια στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα», Γιάννη Κίτσιο, να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ζημιές σε αμπέλια, ελιές και καλλιέργειες, γενικότερα. «Τα περισσότερα είναι κλαδεμένα και εάν πέσει πολύ η θερμοκρασία, πιθανόν να σημειωθούν ζημιές. Πάντα παρακολουθούμε τον καιρό και πάντα ανησυχούμε», είπε. Σταθερή αναμένεται, στο μεταξύ, η φετινή παραγωγή, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου, «το ζητούμενο είναι να ανοίξει η εστίαση, για να αυξηθούν οι παραγγελίες».

Με ανάλογα συναισθήματα αντιμετωπίζουν το νέο κύμα κακοκαιρίας και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, με τη Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, να επισημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν ικανή ποσότητα ζωοτροφών και νερού στις κτηνοτροφικές μονάδες τους, αλλά «το κύριο μέλημά μας είναι να υπάρχει πρόσβαση, για να μπορούμε να προσεγγίζουμε τα μαντριά».

Με κάθε κύμα κακοκαιρίας καρδιοχτυπούν, γιατί «τα ζώα δεν μπορούν να βοσκήσουν έξω. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε περισσότερες ζωοτροφές και αυτό συνεπάγεται περισσότερα έξοδα», τόνισε η κ. Διβάνη, ενώ σημείωσε, παράλληλα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου. «Οσα γεννάνε και έχουν μικρά αρνάκια, ενδέχεται να μην αντέξουν», τόνισε, αναφερόμενη στις πολικές θερμοκρασίες που αναμένονται, ενώ επανέλαβε ότι βασικό μέλημα είναι η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, για να έχουν τη δυνατότητα οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν τα ζώα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου