ΤΟΠΙΚΑ

Της… κορονο – καταγγελίας στον Βόλο – Γείτονες, πρώην εναντίον πρώην & ανταγωνιστές

της-κορονο-καταγγελίας-στον-βόλο-703873

Σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν και από ένα καταγγελτικό e mail ή τηλεφώνημα οι αστυνομικές αρχές στη Μαγνησία

Κορονοπάρτι γενεθλίων, κορονογιορτές, αποθήκες που μετατρέπονται σε… ταβέρνες ή νόμιμα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν παράνομα με πελάτες, αυτοσχέδια γυμναστήρια σε αποθήκες ή παράνομη παραμονή πελατών έξω από καταστήματα που λειτουργούν με delivery ή ως take away…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεκάδες περιπτώσεις «συνωστισμού» πολιτών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19. Ελεγχοι γίνονται αυτεπάγγελτα, σημαντικός όμως αριθμός υποθέσεων, που αφορούν κυρίως στα αποκαλούμενα κορονοπάρτι, αποκαλύπτεται κατόπιν καταγγελιών πολιτών.

Στις αστυνομικές αρχές στη Μαγνησία οι καταγγελίες πολιτών για παράνομες συνεστιάσεις ή συγκεντρώσεις σε υπαίθριους χώρους είναι σχεδόν καθημερινές. Αστυνομικά κλιμάκια κινητοποιούνται για τον έλεγχο των καταγγελλόμενων που σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορεί να έχουν γίνει για λόγους… αντεκδίκησης ή για «σπάσιμο».
Γεγονός είναι πάντως ότι από τις 7 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε ο δεύτερος… γύρος εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στην περιοχή γίνεται της… κορονοκαταγγελίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι για τα μέτρα

Ο μηνιαίος απολογισμός της δραστηριότητας των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας αποκαλύπτει σαρωτικούς ελέγχους των αστυνομικών αρχών για την τήρηση των μέτρων ενάντια στον CONID-19 που αφορούν κυρίως στη χρήση μάσκας και στις άσκοπες μετακινήσεις.

Συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας τον Ιανουάριο έγιναν 186.968 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.350 πρόστιμα. Από το σύνολο των ελέγχων οι 909 αφορούσαν σε καταστήματα, 1.459 σε μέσα μαζικής μεταφοράς και 183.968 σε διάφορα σημεία μέσα στις πόλεις. Το τελευταίο στοιχείο, όπως και οι 125 «καταγγελίες διατάραξης» που έχουν δεχθεί αστυνομικές αρχές, περιλαμβάνουν και καταγγελίες πολιτών για «συνωστισμό», «παράνομα πάρτι», «παράνομα γυμναστήρια» και λειτουργία «παράνομων κέντρων εστίασης».

Κάθε μέρα σχεδόν μία καταγγελία

Το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου δέχεται σχεδόν καθημερινά και μία καταγγελία από τις 7 Νοεμβρίου οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Κατά κανόνα οι καταγγελίες γίνονται ανώνυμα. Αλλες γίνονται στο 100 άλλες απευθείας στο Α.Τ. Βόλου, άλλες μέσω e-mail.

Κοινός παρονομαστής, το αυστηρό ύφος των καταγγελλόντων που… απαιτούν έλεγχο της καταγγελίας εδώ και τώρα σε βάρος όσων καταγγέλλουν. Μόνο τον Ιανουάριο το Α.Τ. Βόλου κλήθηκε να ερευνήσει περισσότερες από 20 καταγγελίες. Από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αστυνομικοί κίνησαν τις διαδικασίες σε περίπου 30 περιπτώσεις πολιτών για κορονοπάρτι, παράνομη λειτουργία καταστημάτων, αυτοσχέδιων γυμναστηρίων κ.ο.κ.

«Στο Α.Τ. Βόλου πέραν των αυτεπάγγελτων ελέγχων στους οποίους προβαίνουμε, έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία καταγγελίες που διαπιστώσαμε ότι υφίστανται και μάλιστα μεγάλο ποσοστό παραβάσεων εκδικάστηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η προσπάθεια είναι συνεχής στο πλαίσιο της διαδικασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρει ο διοικητής του Α.Τ. Βόλου, Βασίλης Μπαλατσούκας.

Γείτονες καταγγέλλουν γείτονες, πρώην τις πρώην

Το… μενού των καταγγελιών περιλαμβάνει τα πάντα: γείτονες καταγγέλλουν γείτονές τους όταν τους βλέπουν να κάνουν κορονοπάρτι ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε εγκλεισμό τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα, πρώην καταγγέλλουν πρώην κυρίως για λόγους αντεκδίκησης, επαγγελματίες ανταγωνιστές μεταξύ τους αναζητούν το παραμικρό… στραβοπάτημα.

Μάλιστα πολλές καταγγελίες διαπιστώνεται ότι δεν ευσταθούν και το πιθανότερο είναι να έχουν γίνει για λόγους αντεκδίκησης ή ακόμη και για… «σπάσιμο».

Δεκάδες περιπτώσεις

Παρά τις «παγίδες» των καταγγελιών, πολλές εξ αυτών έχουν υπόσταση και έχουν οδηγήσει στην επιβολή διοικητικών προστίμων και στη σύλληψη των ατόμων που θεωρούνται ως υπεύθυνοι για το αδίκημα του νόμου «περί μετάδοσης ασθενειών».

Πρόσφατη ήταν η καταγγελία γυναίκας σε βάρος του συζύγου της ο οποίος πήγε πεζοπορία στα μονοπάτια της Μακρινίτσας μέχρι τα Χάνια και στην επιστροφή βρέθηκε μαζί με άλλους πεζοπόρους αντιμέτωπος με κλιμάκιο αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν από τις επίμονες καταγγελίες κι όχι επειδή αποφάσισαν να πάρουν τα… βουνά σε αναζήτηση παρανόμων.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο διαπιστώθηκε επίσης η λειτουργία παράνομου γυμναστηρίου στη Μαγνήτων, που είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο το λουκέτο, αλλά και την επιβολή προστίμου και την ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη.

Καταγγελία έγινε και για την περίπτωση καφετέριας σε σημείο εκτός κέντρου, όπου πελάτες παρέμεναν στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που λειτουργούσε ως take away για να απολαύσουν έστω και όρθιοι το καφεδάκι τους.

Δύο κορονοπάρτι διαπιστώθηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα και πάλι μετά από καταγγελίες γειτόνων. Το ένα έγινε για την ονομαστική γιορτή του νεαρού που θεωρήθηκε διοργανωτής και το άλλο έγινε με αφορμή τα γενέθλια 27χρονου.

Eμπνευση…στον Μουτσινά έδωσε το αποκλειστικό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Τραγούδι οι καλεσμένοι πάρτι, που ανέβηκαν στα κεραμίδια

Το τελευταίο περιστατικό, με το κορονοπάρτι γενεθλίων την περασμένη Κυριακή στη Ν. Ιωνία έλαβε πανελλήνια… δημοσιότητα, καθώς ορισμένοι από τους επτά καλεσμένους, όταν αντιλήφθηκαν αστυνομική παρουσία, επιχείρησαν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας στην κεραμοσκεπή της μονοκατοικίας, όπως κατέγραψε κάμερα κινητού.

Μάλιστα ο πρωτοσέλιδος τίτλος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τους καλεσμένους, οι οποίοι ανέβηκαν στα κεραμίδια του σπιτιού για να γλιτώσουν το πρόστιμο, έγινε… τραγούδι. Το ρεπορτάζ, που συνοδευόταν από φωτογραφία από καλεσμένο ανεβασμένο στα κεραμίδια του σπιτιού, φαίνεται να προκάλεσε τη δημιουργική φαντασία του γνωστού τηλεπαρουσιαστή, Νίκου Μουτσινά.

Στην προχθεσινή εκπομπή του «Καλό Μεσημεράκι» στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Μουτσινάς παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το θέμα και έκανε τον τίτλο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εύθυμο τραγούδι.

Ο παρουσιαστής και καλλιτέχνης «έχτισε» το τραγούδι για τους καλεσμένους στη σκεπή, πάνω στη μουσική του τραγουδιού της Μελίνας Ασλανίδου, «Αχ κινδυνεύω» και το τραγούδησε ο ίδιος.

Οι στίχοι:

Πάρτι πολλοί και μέσα στο σπίτι μαζεμένοι
Ήταν παράνομοι εκεί οι καλεσμένοι
Αστυνομία και ρωτάει που είναι κρυμμένοι
Δεν το πιστεύω, Θεέ μου να ‘τοι κρεμασμένοι
Αχ κινδυνεύουν, αχ κινδυνεύουν
Στα κεραμίδια τώρα θ’ ανέβουν
μπας και γλιτώσουν τα λεφτά και δεν πληρώσουν
Τους καταγγέλλουν, τους καταγγέλλουν
πρόστιμα πέφτουν, πρόστιμα πέφτουν και από την σκεπή αυτοί δεν θέλουν να κατέβουν.

Αχ κινδυνεύουν, αχ κινδυνεύουν
Στα κεραμίδια τώρα θ’ ανέβουν
μπας και γλιτώσουν τα λεφτά και δεν πληρώσουν
Τους καταγγέλλουν, τους καταγγέλλουν
πρόστιμα πέφτουν, πρόστιμα πέφτουν και από την σκεπή αυτοί δεν θέλουν να κατέβουν.

Στη συνέχεια σχολίασε: «Τι έγινε στον Βόλο; Είναι δυνατόν ρε παιδιά; Να πας δηλαδή μια επίσκεψη και να βρεθείς κρεμασμένος στη σκεπή για να αποφεύγεις τα 300 ευρώ; Ασε με σε παρακαλώ κι έρχεται και η «Μήδεια». Είναι δυνατόν να σε βρει πάνω στο κεραμίδι;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου