ΤΟΠΙΚΑ

Η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής

η-επόμενη-μέρα-στο-κίνημα-αλλαγής-70301

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρούν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση του ιδρυτικού συνεδρίου, που σηματοδότησε και την απαρχή για την ενοποίηση κομμάτων και κινήσεων που το συναποτελούν. Παρά την αρχική ανησυχία, το γεγονός ότι αποτράπηκαν οι πάσης φύσεως εκλογικές διαδικασίες, τελικά δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το όλο εγχείρημα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ουσιαστικά το συνέδριο αφήνει ως προίκα ένα κείμενο 160 σελίδων πολιτικού προγράμματος, ένα αναλυτικό κείμενο που αναμένεται να «εμπλουτιστεί» και να συμπληρωθεί στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά αποτελεί μια συνεκτική, συναινετική και βασική πρώτη ύλη για τη διαφοροποίηση της πολιτικής πρότασης του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου αυτό το κείμενο να γίνει «κτήμα» όλης της κοινωνίας, αναμένεται εξόρμηση στελεχών σ’ όλη την Ελλάδα. Όπως τόνιζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, για τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία, αφού «αποτελεί ένα «εθνικό σχέδιο» προοδευτικής κατεύθυνσης για την επόμενη μέρα», όπως υπογράμμιζε.

Να σημειωθεί, πως το ιδρυτικό συνέδριο επικύρωσε την πολιτική ίσων αποστάσεων με τους δύο μεγάλους πολιτικούς πόλους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σήμερα φιλοξενεί τις απόψεις μελών της βάσης του Κινήματος Αλλαγής, που παρακολούθησαν τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, και οι οποίοι καταθέτουν την άποψή τους για την επόμενη μέρα του εγχειρήματος. Η πλειονότητα εκφράζει αφενός ικανοποίηση και αφετέρου αισιοδοξία για τη συνέχεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Μπορούμε να γίνουμε ο τρίτος πόλος»

Το συνέδριο τελείωσε όπως και οι δικαιολογίες. Από σήμερα το Κίνημα Αλλαγής καλείται να έχει θέση ξεκάθαρη και ενωτική σε όλα τα ζητήματα της χώρας. Η Κεντροαριστερά που εκπροσωπείται μόνο από το Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αυτόνομο πολιτικό στίγμα και ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Η χώρα χρειάζεται έναν σοβαρό τρίτο πόλο και έναν σοβαρό εκπρόσωπο της Σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερά και ούτε πρόκειται να γίνει. Η σχέση του με την κεντροαριστερά είναι να τη διεμβολίσει και όχι να την αναγάγει σε στρατηγικό εταίρο. Το συνέδριο ήταν ορόσημο, και από τώρα και στο εξής οι διαφοροποιήσεις θα μειώνονται καθώς το εγχείρημα ενοποιείται και θα αναδεικνύεται πως η επιτυχία είναι προς το συμφέρον όλων. Η δημιουργία ενιαίοι πολιτικού κέντρου αποφάσεων είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει ώστε η κοινωνία να στηρίξει τον νέο πολιτικό φορέα.

Η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Είναι σίγουρο ότι το Κίνημα Αλλαγής, εστιάζοντας στις θεσμικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και εκφέροντας έναν ενιαίο πολιτικό λόγο, σεβόμενο ωστόσο τη διαφορετικότητα των απόψεων, θα βγει δυνατό και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στη χώρα.

ΑΛΕΚΟΣ ΛΥΧΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου»

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο αντίκτυπος από το διήμερο ιδρυτικό συνέδριο ήταν καθ’ όλα θετικός. Επισφραγίστηκε με έναν τρόπο κατηγορηματικό η ενότητα του προοδευτικού χώρου, και αυτό είναι το πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι μπορούμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου που απομακρύνθηκε από τη δημοκρατική παράταξη τα τελευταία χρόνια, και να αποτελέσουμε τον τρίτο πόλο που μπορεί να αφουγκραστεί και να είναι δίπλα στον πολίτη.

Όταν εξειδικευτεί το πρόγραμμά μας, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο είμαι αισιόδοξος πως θα επιδοκιμαστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό. Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει ότι αυτό που λέμε το εννοούμε, με πρώτη την ίδια την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, η οποία με μαχητικότητα και δυναμισμό υπερασπίζεται μέσα στη Βουλή, τα δίκαια αιτήματα της χειμάζουσας κοινωνίας εξαιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης Πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχει το νέο πολιτικό εγχείρημα.

ΒΙΚΥ ΤΣΕΚΟΥΡΑ

«Το Κίνημα Αλλαγής δίνει προοπτική»

Βιώνουμε κάτι καινούργιο που δημιουργεί ελπίδα στους αισιόδοξους και επιφυλάξεις σε όσους το βλέπουν πιο απαισιόδοξα. Η αλήθεια είναι πως το διήμερο -που αρχικά ήταν τριήμερο- συνέδριο έγινε, σημείωσε επιτυχία και μάλιστα συγκέντρωσε ανέλπιστα μεγάλο ενδιαφέρον και τεράστια συμμετοχή κόσμου.

Εγώ που είμαι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ από το 1989 (όταν αρκετοί το εγκατέλειψαν), ανήκω σε εκείνους που είχαν την τύχη να συμμετέχω σε συνέδρια με μπροστάρη τον Ανδρέα Παπανδρέου, και όλα εκείνα τα μεγάλα στελέχη που άφησαν πίσω τους σημαντικό έργο έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να το αποδομήσουν σήμερα. Ας μην ξεχνάμε πως όσα χάσαμε και χάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι όσα έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το ’81 και έπειτα, με τα όποια λάθη και παραλείψεις.

Η ζωή συνεχίζεται για αυτό και παραμένοντας στον χώρο με σεβασμό στο παρελθόν, ατενίζω το μέλλον και στον νέο φορέα, που έτυχε να είμαι μία από τους χιλιάδες συνέδρους που συμμετείχαμε στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής.

Το συνέδριο κάποιοι το περίμεναν υποτονικό, είχε όμως παλμό, κάποιοι το ήθελαν μίζερο έδωσε όμως προοπτικές, κάποιοι πίστευαν πως θα το κατευθύνουν, όμως οδηγήθηκε σε μία διαδικασία με ουσία και με ελπίδα πώς κάτι καλό επιτέλους ξεκίνησε.

Δεν συμφωνώ με όλες τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν στο συνέδριο ιδίως για την ποσόστωση του 40% των γυναικών, θεωρώ το μέτρο ρατσιστικό και ας με “βολεύει” σαν γυναίκα. Επίσης είμαι κάθετα αντίθετη με τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, όμως τα δημοκρατικά αποτελέσματα είναι απολύτως σεβαστά. Είχε ουσία, μα και παραλείψεις, είχε ένταση, μα και συμφωνίες.

Δεν ήμουν ποτέ με τους μίζερους ή τους απαισιόδοξους και σίγουρα δεν είμαι με αυτούς που θα έκαναν κακόπιστη κριτική σε κάτι που μόλις ξεκίνησε. Οπότε κρατήστε αυτό που κράτησα και εγώ από την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά στο κλείσιμο της 12ωρης συνεδρίασης. «Όλα με τη σειρά τους όλα στην ώρα τους».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΡΑΣ

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες των πολλών»

Νιώθω τυχερός που είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω και να παρακολουθήσω τις διήμερες εργασίες του ιδρυτικού μας συνεδρίου. Έγινε πολύ καλή προσυνεδριακή δουλειά και αυτό φάνηκε στον ευρύ διάλογο που έγινε σε όλα τα θεματικά τραπέζια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αυτό που με ικανοποίησε ιδιαίτερα είναι ότι πλέον τα στελέχη άρχισαν να ακούνε τη βάση της προοδευτικής παράταξης.

Τους απλούς ανθρώπους που εκφράζουν με μία αυθεντικότητα τις ανησυχίες και τα προβλήματα της κοινωνίας. Επιπλέον είδα με μεγάλη χαρά ότι επέστρεψε η συντροφικότητα και αυτό δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι όλοι να δούνε την πολιτική με ένα διαφορετικό μάτι, μακριά από προσωπικές σκοπιμότητες. Η Φώφη Γεννηματά πραγματικά έπεισε ότι είναι πρόεδρος όλων των μελών του Κινήματος Αλλαγής και ότι έχει σκοπό με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει να εκφράσει όλη την προοδευτική παράταξη.

Ορισμένες παραφωνίες που έγιναν αντιληπτές -αναφέρομαι στη στάση του Ν. Ανδρουλάκη- θέλω να πιστεύω ότι ήταν μεμονωμένες και πως και ο ίδιος θα καταλάβει ότι η αντιπαλότητα δεν πρόκειται να βοηθήσει ούτε το Κίνημα ούτε τον ίδιο προσωπικά. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τις εσωτερικές έριδες. Κυρίαρχος στόχος πλέον πρέπει να είναι πώς θα εκφράσουμε τις ανησυχίες των πολιτών και πώς θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους.

ΣΟΥΛΑ ΒΑΚΟΥΦΤΣΗ

«Το Κίνημα Αλλαγής ανοίγει νέους δρόμους»

Τo ιδρυτικό μας Συνέδριο ήταν ο καθοριστικός σταθμός για την οριστική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Εκτιμώ πως άνοιξε νέους δρόμους για την Ελλάδα και την κοινωνία.

Από τις ομιλίες και τα μηνύματα που εξέπεμψαν όλα τα στελέχη στο συνέδριο, έγινε αντιληπτό πως το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων για να εκφράσει τη νέα ελπίδα για την πατρίδα και τον λαό μας.

Εγκρίναμε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα αίτια της κρίσης. Η ηγεσία μας είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί ώστε η Ελλάδα και η κοινωνία να περάσει σε μια νέα περίοδο δημιουργίας, προόδου και ευημερίας σε στέρεες βάσεις. Όπως τονίστηκε και στο Συνέδριο η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ.

Είναι σίγουρο ότι με ένα Κίνημα Αλλαγής δυναμικό και αποφασισμένο να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας, πολλοί θα χάσουν πλέον τον ύπνο τους στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΑΚΗΣ ΣΚΡΙΜΠΑΣ

«Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας»

Δεν χωρά αμφιβολία ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία κινούνται σε ράγες, οι οποίες δυσκολεύουν μια αντικειμενική και ορθολογική ανάλυση δεδομένων από πολίτες αλλά και πολιτικούς. Όλα και είναι και φαίνονται πιο σύνθετα, τόσο στην ανάγνωση όσο και στην εύρεση λύσεων. Η έκπτωση του πολιτικού λόγου που επήλθε παράλληλα με την άνοδο του λαϊκισμού αλλά και η νέα μορφή πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μέσω των social media έχει απομακρύνει τον πολίτη από την κλασική μορφή πολιτικής-κομματικής οργάνωσης.

Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, αλλά η επιτυχής έκβαση απέδειξε ότι ο προγραμματισμός, η δουλειά, η σοβαρότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η σύνθεση, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Είναι σαφές ότι τα επόμενα βήματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς ο νέος ενοποιημένος φορέας θα πρέπει να είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Οι θέσεις μας, οι αξίες, οι προτάσεις μας πρέπει να κινητοποιήσουν όλους εκείνους που είναι αντίθετοι στην ακραία πόλωση, στον διχαστικό λόγο, στην απουσία εθνικής στρατηγικής, στην έλλειψη οράματος. Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν αποδέχεται την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική παρακμή της χώρας. Επομένως η προοδευτική παράταξη πρέπει να λειτουργήσει όχι απλά ως ενιαίος φορέας αλλά ως ένα ενιαίο σύγχρονο κόμμα, ανοικτό, δημοκρατικό έτοιμο την κάθε στιγμή να υπηρετήσει τη χώρα.

Ο πρώτος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να έχουν τρέξει οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση των οργάνων. Μέλημα της Φώφης Γεννηματά είναι να επιλέξει τον νέο γενικό γραμματέα, για τον οποίο όλοι έχουν συμφωνήσει πως θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι άντρας κάτω των 40 ετών.

Τα ονόματα που προς στιγμήν ακούγονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είναι των πρώην βουλευτών Μιχάλη Κατρίνη, Άγγελου Τόλκα και Κώστα Τριαντάφυλλου, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

Ταυτόχρονα έντονη κινητικότητα υπάρχει για τη συμπλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα μετέχουν αναλογικά 41 μέλη, τα οποία θα προσδιοριστούν από τους επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων, όπως και τα 351 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου